Podjeli

Nakon gotovo tri puna desetljeća tvorenja na samoj margini društvenih i političkih zbivanja umirovljenici su usprkos zaklinjanju svih vladajućih struktura do sada dovedeni u nikada lošiju materijalnu situaciju. Usprkos rekordnom nominalnom rastu mirovina kroz redovito usklađivanje kao posljedica rekordne inflacije broj umirovljenika koji upadaju u zornu siromaštva se konstantno povećava. Hoće li ova super izborna godina biti prekretnica ponajviše će ovisiti o samim umirovljenicima koji će sami odlučiti hoće li svoju podršku i dalje davati onima koji su ih političkom trgovinom odveli u duboko siromaštvo ili se odlučiti za one koji ih uvjeravaju da trebaju glasati za sebe i svoje interese.

Umirovljenicima je svakim danom i svakom novom tribinom sve jasnije kako jednokratna ili povremena rješenja koja su uglavnom u funkciji PR-a ne povećavaju mirovine što je u ovom trenutku najveći problem za dvije trećine od 1,2 milijuna umirovljenika. Umirovljenici i dalje čekaju da HDZ ispuni obećanje iz 2016. godine o povećanju prosječne mirovina do razine 60% prosječne plaće. Činjenica je da se u osam godina po navedenom pitanju stanje nije ni malo popravilo stoga je Platforma Umirovljenici zajedno izašla sa cjelovitim prijedlogom kojim se u potpunosti rješava problem rastućeg siromaštva umirovljenika i novim izračun mirovina za sve u potpunosti ispunjava obećanje HDZ-a dato sada već daleke 2016. godine.

Razočarani smo ponašanjem predstavnika SUH-a, MUH-a i HSU-a u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe (NV) koji umjesto zastupanja interesa umirovljenika sa vladom besramno „trguju“ vodeći računa isključivo o osobnim interesima. Nevjerojatno zvuči činjenica da članovi NV ne traže ni pola od onoga što je HDZ zacrtao u svom programu još 2016.godine. Tako HSU predlaže povećanje mirovina godišnje 3-5% kroz 4 godine ili ukupno 18% tvrdeći da će tako dostići 58% prosječne plaće što je obična laž i podvala jer kada bi se i odjednom povećala za ukupnih 18% prosječna mirovina ne dostiže ni 50% sadašnje prosječne plaće, a kamo li one koja će bit za 4 godine. Da je HSU potpuno izgubio kompas potvrdili su i prijedlogom da se redovito polugodišnje usklađenje mirovina radi linearno što je potpuno u suprotnosti sa direktivom EU i temeljim načelima na kojima počiva mirovinski sustav.

Drugi dio NV odnosno umirovljeničke udruge SUH i MUH su također izvan svake logike umjesto zahtjeva za veće mirovine svoje prijedloge usmjerili na traženje tzv. 13. mirovine koja nije ništa drugo doli supstitut za već viđene “pakete pomoći“ uskrsnicu ili božićnicu. Izuzev Platforme Umirovljenici zajedno nitko od političkih nema potpuno rješenje problema rastućeg siromaštva umirovljenika koje bi se provelo odmah. I loša rješenja poput HSU-a bi provodili kroz jedan mandat odnosno 4 godine što je za umirovljenike potpuno neprihvatljivo.Ako u proračunu ima dodatnih 1,6 milijardi  za plaće državnih i javnih zaposlenika onda naprosto mora biti i za dodatnih 1,5 milijardi  za umirovljenike kojih je pet puta više. Male mirovine a sa njima i siromaštvo su isključivo posljedica izostanka političke volje da se povećaju a ne nemogućnosti proračuna, i to se mora promijeniti odmah.   

Za više od pola milijuna umirovljenika koji žive u zoni siromaštva izborna 2024. godina je biti ili ne biti. Dajući podršku Platformi Umirovljenici zajedno daje se podrška povećanju prosječnih mirovine do 60% prosječne plaće odnosno 700 €. Uz dovoljnu podršku Platforma Umirovljenici zajedno će svoj prijedlog provesti već na prvoj radnoj sjednici Hrvatskog sabora nakon izbora i tako „radničke“ mirovine odmah povećati u prosjeku za 200 €.

Karlovac, 26.02.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika