Podjeli

…..Bez strasti, emocija i domoljubnih sadržaja, nema ni domoljublja, a otvoreni lov na Srbe i komunjare u Hrvatskoj koji su proglasili akteri kvazi desnice, na čemu dokazuju svoje domoljublje, hrvatstvo i suverenizam, postaju prazne populističke priče nakon ovako sadržajnog državničkog govore Andreja Plenkovića…..

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, danas je Vukovaru sudjelovao i održao veliki državnički govor  na obilježavanju 30. obljetnice „Bitke za Vukovar“! Obilježavanje te legendarne, povijesne bitke, po prvi puta je podignuto na državnu razinu, baš onako kako to Vukovar veličinom svoje žrtve za Hrvatsku i zaslužuje. Oni zloguki kvazi proroci i nadri kritičari, koji bi željeli da bude obrnuto, koji su prognozirali da će se povijesni sjaj Vukovara ugasiti podilaženjem Srbima, Pupovcu i SDSS-u ostali se razočarani. Opstruirali su Vukovar i u isto vrijeme održali antivakserske prosvjede u Zagrebu, koji imaju jedini cilj, a to je, što više zaraženih i mrtvih Hrvatica i Hrvata od ove opake boleštine, na čemu bi oni gradili kritiku Vladi radi svog političkog uspona. Dok Vlada nije na vrijeme nabavila cjepivo, slijevale su se salve kritika i uvrijeda, a sada, kada cjepiva ima i više nego dovoljno, s iste adrese dolaze šokantne poruke da se ne treba cijepiti! Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, novi lider Domovinskog pokreta, nije se u Vukovaru udostojio ni pozdraviti visoko državno izaslanstvo, pa se iz toga može iščitati kakvu suradnju grada i središnje države možemo očekivati u budućnosti.

 

Vratimo se mi govoru Andreja Plenkovića koji me u mnogočemu podsjeća na državništvo prvog predsjednika Hrvatske Tuđmana. Naravno, njegov cjeloviti govor nije prenio nitko iz mainstream medija, a HINA, krovna novinska agencija u Hrvatskoj, šturom je agencijskom viješću popratila ovaj veliki događaj. Ne varam se ako kažem da imam dojam događanja notorne cenzure nad svim sadržajima koji imaju miris iskrenog domoljublja?

 

Uz protokolarne pozdrave, ali ovaj puta protkane domoljubljem i  silnom empatijom prema braniteljima i žrtvama Vukovara, potrebno je izdvojiti Plenkovićevu misao o agresiji i agresorima na Vukovar:

 

„Prekretnička bitka Domovinskog rata. Jedna od najslavnijih stranica hrvatske ratne povijesti i povijesti ratovanja uopće

Dragi hrvatski branitelji, dame i gospodo, kada je zločinački velikosrpski Miloševićev režim odlučio svoj ratni stroj sručiti na Hrvatsku, bio je uvjeren da će oklopni korpusi JNA lako pregaziti veći dio Slavonije. Nije tada ni slutio što ga čeka u Vukovaru, ni koliko se preračunao. Nije ni slutio da će biti zaustavljen već u prvom naletu, ni da će oštrica agresorskog napada biti toliko otupljena da više neće imati snage za nastavak ofenzivnih djelovanja. Nije ni slutio da će naletjeti na neustrašive branitelje Vukovara, istinske junake koji su bez teškog naoružanja stali na put JNA“.

Treba li ovome što dodati, ili će se velike Hrvatine s desnog političkog spektra rugati Andreju Plenkoviću, kako su to činili s Kolindom Grabar Kitarović? Bilo bi najbolje da pitaju Milorada Pupovca o Plenkovićevoj definiciji agresije na Vukovar i Hrvatsku i kako se usudio ovako govoriti?

Plenković nastavlja:

 

 

 

 

 

„Grad heroj bio je tada Grad heroja kojima se danas poklanjamo.

Mlada hrvatska demokracija pokazala je tada Europi i svijetu kako se brani sloboda, kako se hrabrim srcem i uzdignute glave totalitarizam može moralno poraziti“…….

……I zato danas ovdje s pravom obilježavamo prekretničku bitku Domovinskog rata koja svjedoči o pobjedničkom, ponosnom i neslomljivom duhu hrvatskih branitelja.

U Vukovaru su se sukobila dva svijeta: Hrvatska demokracija u nastajanju i totalitarni velikosrpski režim u nestajanju

Pored svog značaja na bojnom polju Bitka za Vukovar odigrala je i ključnu ulogu u sazrijevanju hrvatske demokracije, jer u Vukovaru su se sukobila dva svijeta: hrvatska demokracija u nastajanju i totalitarni velikosrpski režim u nestajanju.

….S jedne strane ideja neovisne demokratske, europske i uključive Hrvatske, države hrvatskog naroda i svih nacionalnih manjina, a s druge strane totalitarni, hegemonistički i isključivi Miloševićev režim koji je zagovarao nazadni koncept etnički čistih teritorija pomoću etničkog čišćenja.

kojima počiva suvremena Europa, kojoj je Hrvatska tada težila i koje danas dijeli kao članica Europske unije i NATO-a.

Privrženost tim vrijednostima miroljubivosti, slobode, tolerancije i pomirbe ponovio je i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman prilikom dolaska ovdje u Vukovar Vlakom mira 1997. godine kad je naglasio da Hrvatska nije željela ni rat, ni žrtve, ni razaranja. Tada je istaknuo da je Vukovar simbol hrvatske patnje, hrvatskog otpora, hrvatskih težnji za slobodom i za povratkom na vlastite istočne granice, ali i simbol hrvatske odlučnosti prema postizanju mira, pomirbe i suživota za bolju budućnost svih…..

…..Poštujući prava nacionalnih manjina, uključujući i srpsku nacionalnu manjinu, Hrvatska danas ostaje privržena vrijednostima kojima je u Domovinskom ratu obranjena slobodna i demokratska Hrvatska, koja je domovina svih svojih građana, koja gradi tolerantno i uključivo društvo i bori se protiv svake diskriminacije…..

Plenković o ratnim zločinima i nestalima:

….Nastavljamo s naporima da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi, da se pronađu sve nestale osobe, promiče istina o Domovinskom ratu, odaje pijetet svim žrtvama, ali i jača Hrvatska vojska i Hrvatska policija. I bez obzira na protok vremena svjesni smo da neke rane još uvijek nisu zacijelile, osobito kada pravda nije zadovoljena.

Zato je naša dužnost nastaviti s naporima da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi, da se pronađu sve nestale osobe, da se osigura adekvatna satisfakcija logorašima, da se promiče istina o Domovinskom ratu, osobito među djecom i mladima, da se odaje dužan pijetet svim žrtvama, da se štiti dostojanstvo hrvatskih branitelja kojima dugujemo slobodu i da jačamo Hrvatsku vojsku i Hrvatsku policiju, koje su jamac sigurnosti građana, teritorija i naših granica…….

……Dame i gospodo, pored žrtve koja je ovdje podnesena u borbi za slobodan Vukovar danas ponajprije trebamo pronalaziti nadahnuće u izgradnji još razvijenije Hrvatske okrenute budućnosti. Ona nam danas treba biti zalog da sva djeca Vukovara žive u prosperitetnijem gradu na Dunavu, u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj. Zato Vlada i osjeća posebnu odgovornost za revitalizaciju Vukovara, ali i cijelog istoka Hrvatske zbog čega već pet godina kroz projekt Slavonija, Branja i Srijem na tome predano radimo……

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, posebno je zahvalio Damiru Krstičeviću i ministru Banožiću za povratak Hrvatske vojske u Vukovar. Očekuje se dolazak novog kontingenta hrvatskih vojnika u Vukovar, što na stvarnoj i simboličnoj razini ima silni značaj, kako u pogledu preventivne sigurnosti tako i u ekonomskom kontekstu.

Plenković nadalje daje javna obećanja glede daljnjeg ulaganja i razvoja Vukovara i istoka Hrvatske:

….Nema projekta koji se ovdje događa, a da Vlada, njeni resori, netko od aktera nije rekao – da, podržat ćemo, jer Vukovar i Vukovarci to zavrjeđuju i za budućnost, a i za sjećanje na sve ono što su dali za Hrvatsku.

Zahvaljujem i potpredsjedniku Medvedu i potpredsjedniku Božinoviću koji vode računa i o dignitetu Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima i tako će biti i u budućnosti, jer znamo da su oni, kao što je to bila i „Bitka za Vukovar“, kamen-temeljac suvremene Hrvatske.

Naša je današnja odgovornost da upravo sa sjećanjem na one koji su za Hrvatsku dali najviše nastavimo raditi za mlade i nove generacije.

Plenković na kraju vrlo emotivno i domoljubno završava svoj govor:

„Svi Hrvati uz svoj rodni grad u srcu nose i Vukovar

Branitelji Vukovara, svojim herojstvom i neslomljivim duhom stekli su vječnu slavu i zauvijek osvojili srca svih Hrvata u domovini i iseljeništvu. Od tada svi mi Hrvati uz svoj rodni grad nosimo u srcu i Vukovar, koji i danas, vječan kao narod , ponosno stoji.

Svima još jednom čestitam 30. obljetnicu Bitke za Vukovar, a vama, koji ste dali sve za Hrvatsku iskreno i ponizno hvala.”

Bez strasti, emocija i domoljubnih sadržaja, nema ni domoljublja, a otvoreni lov na Srbe i komunjare u Hrvatskoj koji su proglasili akteri kvazi desnice, na čemu dokazuju svoje domoljublje, hrvatstvo i suverenizam, postaju prazne populističke priče nakon ovako sadržajnog državničkog govore Andreja Plenkovića. Andrej Plenković u svom govoru snažno ističe domoljubne sadržaje, vidljive i opipljive svima koji imaju oči i uši. Sadržaji domoljublja i suverenizma ove Vlade mjerljivi su i opipljivi količinom ulaganja u Vukovar i u projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“! Samodostatna održivost iz vlastitih resursa, zahvaljujući vlastitoj snazi i pameti, u sebi sadrži jedinu i pravu formulu hrvatskog suverenizma.

Predsjednik Tuđman je sanjao dan kada će u Hrvatskoj prosječna plaća bit 1000 maraka, a danas je prosječna plaća u Hrvatskoj 1000 eura s pozitivnim uzlaznim trendovima. Još ću jednom ponoviti svoj osobni stav! Hrvatska je po svim ekonomskim pokazateljima danas duplo snažnija od Srbije! Hrvatice i Hrvati i svi državljani Republike Hrvatske, danas žive najbolje, najstabilnije, najsigurnije i s najvećim stupnjem suverenosti u svojoj tisućljetnoj povijesti. Potpuno je legitimno povoditi se za onom pjesmom, Petra Preradovića, „Ljudsko srce“: „Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije, čim željenog cilja se dovreba, pet iz njeg sto mu želja klije“, no međutim srce treba više vjerovati pameti i činjenici da se preko noći ne događa baš ništa. U ovoj perspektivi Hrvatske danas, osobno ne vidim nikakvu bolju alternativu postojećoj vladajućoj nomenklaturi ni lijevo ni desno, niti u mogućoj koaliciji te i takve ljevice i desnice. Hrvatska perspektiva je „korak po korak naprijed“, s ovim vodstvom! HDZ i nadalje ostaje najjača i najstabilnija državotvorna stranka i velikim koracima grabi prema svojoj trećoj uzastopnoj pobjedi na slijedećim parlamentarnim izborima, ma kada oni budu bili.

Cenzuriranje domoljublja Andreja Plenkovića, koji se ne takmiči s političkim oponentima u busanju u hrvatska prsa, jer to nije njegov stil, pokazat će se kao kontraproduktivno, kao što se svako cipelarenje ove Vlade pokaza štetno i kontraproduktivno za nemilosrdne napadače. Jer po čemu su to Karolina Vidović Krišto, Miroslav Škoro, Velimir Bujanac ili Zlatko Hasanbegović bolji ljudi i Hrvati od Andreja Plenkovića? Kada mi to budu dokazali, možda i ja konačno progledam?

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika