Podjeli

U tijeku predizborne kampanje osim nacionalnih tema naš portal bavio se i lokalnom problematikom, točnije slučajem dvaju nezakonitih otkaza u Gradu Trogiru. A autor tih otkaza je lokalni šerif u liku gradonačelnika Ante Bilića. Ali, nećemo danas o njemu nego o jednom od najaktivnijih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Trogira iz redova Hrvatske stranke prava Damiru Zaradiću.

Osim što je vijećnik lokalne podružnice HSP-a, Damir Zaradić je i predsjednik te uživa povjerenje županijske organizacije i središnjice u Zagrebu. HSP je pokrenuo inicijativu otvaranja dječjeg vrtića u pastoralnom centru Ivan Pavao II, dok gradonačelnik Ante Bilić ne želi izdati uporabnu dozvolu, a neupisane djece će biti nažalost i ove godine. Za razgovor smo zamolili Damira Zaradića kojem smo postavili nekoliko pitanja o političkom djelovanju njega osobno i podružnice HSP-a Trogir.

Drago nam je što ste izdvojili vremena za intervju za naš portal. Molim vas da se predstavite u nekoliko crta i da nam kažete zašto ste Vaše političko djelovanje usmjerili prema Hrvatskoj stranci prava?

 • Zovem se Damir Zaradić, rođen sam 1975. godine u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio sam u Trogiru. Bio sam profesionalni dočasnik u Hrvatskoj vojsci, umirovljen sam, ali sam i dalje aktivan. U politiku sam ušao kao član Hrvatske stranke prave, kao osoba koja još može dati puno da za boljitak sviju nas. Za mene čast i poštenje je ispred svega, i pozvan sam kao prije Domovini, da služim svojem Gradu Trogiru i biračima koji su me birali u Gradsko vijeće. Budite sigurni da se nikad neću umoriti u traženju odgovora i rješenja za bolje sutra sviju nas.

U Gradsko vijeće ušli ste na koalicijskoj listi sa Hrvatskom demokratskom zajednicom na zadnjim lokalnim izborima. Danas ste u Gradskom vijeću samostalni. Zbog čega je pukla vaša koalicija sa HDZ-om i da li planirate za naredne lokalne izbore koaliciju?

 • Da, na izbore sam izašao s HDZ ali već u početku sam osjetio nedostatak transparentnosti i manjak komunikacije. Ali kao mladi i još neiskusni političar sam to tolerirao do trenutka prekida koalicije. Prekid koalicije je se dogodio kada smo partneri i ja sjedili za stolom i dogovarali plan za sjednicu Gradskog vijeća. Nakon tog sastanka sam saznao da je povjerenik HDZ-a nakon mog odlaska sa sastanka zabranio svojim vijećnicima da pitaju gradonačelnika pitanje koje sam ja spremio za njih. Još je rano da vam govorim o koaliciji, svašta se može dogoditi, ali s današnjim vodstvom HDZ-a Trogir moja odluka je takva da nema previše nade za kompromis sa moje strane. Moj cilj je ujedinjenje državotvorne desnice i desnog biračkog tijela u Trogiru.

Nedavne 2018. godine ste imali incident i skori okršaj sa gradonačelnikom Grada Trogira Antom Bilićem. Hrvatska stranka prava prozvala je njega zbog diktature u Gradu Trogiru. Zbog čega često dolazite u sukob sa njim? Zašto Vam on ne odgovara na postavljena pitanja?

 • Da, u pravu ste. Te godine došao sam u sukob s navedenim. Ustvari ON je došao u sukob s mnom. Jednostavno je za objasnit. Nije htio odgovoriti na pitanje na kojima sam inzistirao. Tada me je pozvao da se idemo ispred vijećnice fizički obračunati. To je ponovio dva puta za što postoje snimke i dokazi. Kada nije znao što bi učinio, u datom trenutku je skočio s govornice i došao tj. unio mi se u lice i vikao „Šta oćeš, oćemo se vanka obračunati“. On se ispričao, ali to je bilo više zbog javnosti nego zbog mene. Ante Bilić je nervozan jer mu se bliži kraj mandata, i svjestan je da gubi izbore, a uz to prepun je afera. U sukob često dolazimo jer se bavim pravom problematikom grada, dok ON izbjegava davati odgovore za što postoje zapisnici s sjednica. Javnost koja prati sjednice Gradskog vijeća Trogira je upućena u sve. Žao mi je što predsjednik GV Ante Piteša odvjetnik navedenom gradonačelniku.

Hrvatska stranka prava će na parlamentarne izbore ići u koaliciji sa Neovisnim za Hrvatsku i Generacijom obnove. Kakvo vidite danas stanje na političkoj sceni? Da li očekujete da budete na listi za parlamentarne izbore?

 • Današnje političko stanje je takvo da je puno političkih stranaka, a malo njih nude rješenja za političko i ekonomsko stanje. Glasovi se rasipaju a dobro znamo kome to odgovara, HDZ-u i SDP-u. Moja želja i namjera je ujedinjenje svih pravaških opcija. HSP Dom svih Pravaša. Što se tiče pitanja da budem na listi za parlamentarne izbore, odluka je na vrhu stranke. HSP se budi i očekujem da u budućem sazivu, HSP bude parlamentarna stranka.

Slijedeće godine su lokalni izbori. Hrvatska stranka prava na čelu sa vama u Trogiru pokrenula je mnoge teme kao što su tržnica, vrtići, parkinzi, ceste itd. Da li planirate ujedinjavanje desnice u Trogiru? Kako vidite HSP u Trogiru sutra?

 • Definitivno je u planu ujedinjenje desnice i svih koji žele da rade za dobrobit grada. Kako vidim HSP sutra. Vidim čvrstu i jaku stranku koja će se oduprijeti svim izazovima koji budu pred nama i koja će aktivno sudjelovati u vlasti prekrasnog nam grada Trogira. Sve koji žele aktivno raditi za boljitak našeg Trogira, a posebno mlade pozivam da nam se pridruže na tom putu.

Anđelko Jeličić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika