Podjeli

Emisija Otvoreno HTV , četiri bivša ministra raspravljaju o obnovljivim izvorima energije

Jučer je vjerojatno velik broj građana Hrvatske pratio raspravu na TV koja je pokušala objasniti pučanstvu zašto i koliko plaćaju kućanstva i tvrtke zelenu energiju te da li je ta plemenita ideja do kraja kompromitirana. Prije svega jer se pokazalo, što i prosječno informiran gledalac sada shvaća, da je cijeli proces hrljenja ka obnovljivim izvorima poslužio da se bogati još više obogate a da obespravljeni građani to plate.

U cijeloj je tužnoj televizijskoj priči ipak zapaženo izlaganje još uvijek ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića koji je izjavio: „Nakon višetjednih konzultacija s DORH-om odlučili smo ići u poništenje odluka iz ožujka. Investitor je već tada podnio tužbu protiv Republike Hrvatske, za štetu koja bi se napravila ne realizacijom projekta“. Navodno je čak razgovarano s DORH-om, odnosno ministrovi suradnici su to obavili a sve da se spasi obraz i interes RH.

Čovjek bi poslije ovakve izjave morao popiti čašu vode, pogledati na sat (kalendar) te provjeriti u kojem stoljeću živimo. Ovakvo tumačenje donošenja akata predstavlja ozbiljnu prijetnju funkcioniranju kako ministarstva a tako i države u cjelini, sa naglaskom na DORH. Ministar je očito želio reći da ukoliko studija o utjecaju okoliša na životinjski svijet ( a i ljude koji se uporno izbjegavaju spomenuti?) koči razvoj projekta, treba je jednostavno abolirati- ukinuti, tim više jer smeta investitore u njihovom projektu.

To što će taj preskupi projekt u konačnici platiti građani ove države, ministra se tiče kao preklanjskog snijega. I to je kratkim riječima sukus problema oko obnovljivih izvora, agresivnosti takozvanih developera, banaka koje sve ovo prate i debelo se naplate te opće klime u Europi i svijetu vezano za globalno zagrijavanje.

Da rezimiramo, bivši je ministar Dobrović zahtijevao izradu SUO- Studiju utjecaja na okoliš a sadašnji Ćorić je to rješenje ukinuo. Postavlja se pitanje da li u ministarstvu rade isti ljudi, iste službe koje provode takve procedure? Nameće se zaključak da su ministri vršili pritisak na te službe a to je već ozbiljan problem i ovoga puta zadatak DORH-a.

 

Anđelko Jeličić

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema