Podjeli

Rafal iz automatskog oružja koje je jučer ispalio gotovo golobradi mladić teško ranivši policajca ispred zgrade Vlade je otvorio cijeli niz pitanja na koje će mnogi ovih dana morati dati odgovor. Ako je suditi po izjavama i ponašanjima nekih političara sve je izvjesnije da će se fokus usmjeriti prema jačanju sigurnosti zgrada Vlade i Hrvatskog sabora odnosno potpunoj blokadi pristupa Markovom trgu što je po mom mišljenju potpuno pogrešan pristup.

Ono što po mom mišljenju treba odnosno mora biti u prvom planu je žurna detekcija uzroka ovog događaja kako bi se što prije moglo preventivno djelovati u svrhu otklanjanja uzroka za eventualno ponavljanje sličnog scenarija. Možda će nekima izgledati ili zvučati čudno ali za državu je najgora solucija ako se istragom ustvrdi da je počinitelj djelovao samostalno odnosno bez ičije potpore ili sudioništva. Ako je suditi po dosadašnjim informacijama uključujući i znakovitu poruku na FB samog počinitelja onda je prvotna pretpostavka o samostalnom djelovanju po svemu sudeći točna, ali i zloslutna.

Poruka koju je Danijel Bezuk ostavio na svom FB profilu prije izvršenja suicida glasi: “Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti“… bi trebala biti polazišna točka za traženje mnogih odgovora o razlozima koji su mladu osobu naveli da naoružan iz Kutine dođe ispred zgrade Vlade, ispuca cijeli okvir teško ranivši pri tome dežurnog policajca. Po izjavi svjedoka dio metaka je ispucam i prema prozorima vladinih ureda, ali i prema policajcu koji je iz pravca Hrvatskog sabora uzvratio napadaču. Ako uzmemo u obzir izjave svjedoka odnosno susjeda Danijel Buzuk je bio sasvim običan momak primjerenog ponašanja za kojega se nikada ne bi reklo da smjera počiniti nešto loše bilo kome, a kamo li ovako nešto, onda se nameće pitanje što je tom momku bio okidač da naoružan krene prema zgradi Vlade spreman ubiti…. Pravo je pitanje zapravo imamo li još, i ako imamo, koliko „Danijela Buzuka“  koji bi u nekom trenutku mogli „puknuti“ i moguće je napraviti nešto puno gore od ovoga što se jučer dogodilo.

Država koja se doslovno guši u korupciji, sa sve većim siromaštvom, sveopćem nezadovoljstvom građana, uz atmosferu egzistencijalne nesigurnosti, sa sve manje sloboda, sa aferama koje doslovno svaki dan iskaču, sa beznađem i neučinkovitom pravnom državom kao jedinim konstantom, prije ili kasnije u pravilu puca po šavovima sa nepredvidljivim posljedicama. Izgleda da mnogi zanemaruju činjenicu da će za desetak dana ponovo više od 200 tisuća građana biti blokirano, i to nakon nekoliko mjeseci relativno normalnog života. Mislim da bi Vladi u ovom trenutku bilo pametnije razmišljati o mogućim posljedicama za sve ono što i kako rade, između ostalog i mogućim posljedicama na psihu koje nova blokada može izazvati kod njih više od 200 tisuća odnosno nekog pojedinca nego što razmišljaju kako se fizički zaštiti od „naroda“, pa bilo to i potpuno promašenom odlukom za ograđivanje Markova trga.

Povijest je već puno puta dokazala da se od nezadovoljnog naroda nitko ne može zaštititi niti sakriti…

 

U Zagrebu, 13.10.2020.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika