Podjeli

U Jutarnjem listu od svibnja 2020. objavljen je članak o g. Eraldu Banovcu, glavnom savjetniku Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Radi se o djelatniku koji je u veljači ove godine napunio 65 godina staža ali mu je predsjednik Upravnog vijeća HERA-e T. Jureković produžio ugovor o radu za jednu godinu (nije sigurno da li je to prvi i zadnji put). HERA nije konkretno odgovorila Jutarnjem listu  zašto se baš g. Banovcu produžio ugovor o radu, zašto je taj djelatnik tako neophodan HERA-i.

Malo smo istražili dostupne informacije o g. Banovcu i došli do vrlo zanimljivih saznanja.

 1. G. Banovac je karijeru u regulaciji energetskih djelatnosti započeo u Vijeću za regulaciju energetskih djelatnosti (VRED), prethodniku sadašnje HERA-e, početkom 2002. godine.
 2. Radi se osobi koja je u tom trenutku imala dosta radnog iskustva iz različitih oblasti – osim iz energetike! U VRED je došao iz Ministarstva obrane (!?). To se može potkrijepiti činjenicom da se u popisu njegovih javno objavljenih radova do 2002. g. ne može naći niti jedan iz područja energetike.
 3. Posebno je zanimljiv put kojim je došao do doktorata znanosti. Dakle, energetikom se počeo baviti početkom 2002. godine. Doktorat je obranio 2.11.2004. g. na FER-u. To znači da mu je početnika u energetici do doktorata znanosti došao trebalo jedva 2,5 godine!? Osim toga, on je diplomirani inženjer strojarstva a doktorirao je na elektrotehnici. Malo čudno.
 4. Nakon stjecanja zvanja doktora znanosti munjevito napreduje po ljestvici znanstvenih zvanja, do najvišeg – znanstveni savjetnik u trajnom zvanju.
 5. Nejasno je kako je g. Banovac stekao svoje znanstvene reference koje su uvjet za napredovanje u znanstvenoj hijerarhiji. U HERA-i se radi specijalizirani, visokostručni poslovi – ali ne znanstveni radovi! Znanstveni poslovi se obavljaju na fakultetima i institutima a ne u regulatornim agencijama. Naravno, postoji mogućnost da je imao toliko slobodnog vremena da se umjesto redovitim poslovima bavi znanstvenim radom. Ako je tako nešto moguće, postavlja se pitanje zašto mu je produžen ugovor o radu.
 6. Ambiciozni g. Banovac je nakon doktorata objavio dvije stručne knjige. Prva knjigu ”Tržište električne energije” (2009. g.) je objavio sa koautorima sa FER-a, prof. Sejidom Tešnjakom i prof. Igorom Kuzlom. Knjiga je dobila status sveučilišnog udžbenika. Na FER-u se smatra da je to pretenciozno za razinu te knjige. Nakon toga je 2011. g. objavio drugu knjigu ”Osnove, metode i alati kvalitete”, sa koautorima D. Kozakom i L. Maglićem. Opet zanimljivost – u roku od svega dvije godine objavljuje drugu knjigu koja usput nije povezana sa energetikom? Osim toga, izvori sa FER-a tvrde da je on u pisanju te knjige simbolično sudjelovao iako je potpisan kao prvi autor. Govori se da recenzenta knjige nije niti upoznao nego je komunicirao preko e-maila.
 7. Na kraju, g. Banovac je 2018. godine odlikovan za osobite zasluge za gospodarstvo, te promicanje regulacije energetskih djelatnosti i razvoja energetskog sektora hrvatskog gospodarstva. Potpuno je nejasno koje su to osobite zasluge. Regulatorni rad u HERA-i je u nadležnosti stručnih sektora a ne ”glavnog savjetnika agencije”, kojem je završio mandat člana Upravnog vijeća 2009. godine! O razvoju energetskog sektora i gospodarstva ne treba niti govoriti. To jednostavno nisu zadaće HERA-e.
 8. Iz prethodnog teksta očito je da se stvarno radi o ”nezamjenjivom kadru” bez kojeg HERA jednostavno ne može funkcionirati. Naravno, to je crni humor u državi RH.

Obzirom da je ovaj uradak pisan prije podizanja kaznene prijave protiv predsjednika HERA-e Tomislava Jurekovića, sada nakon otkrivanja svih do krajnosti sumnjivih akata koje je ta agencija donijela, se vidi pravi interesni odnos predsjednika i savjetnika s enormnom plaćom (prema izvorima najvećom u HERA-i) iza koje ne stoji rad već gore navedene „aktivnosti“.

I tako dok u državi tisuće ljudi dobiva otkaz, HERA plaća savjetnika vjerujući da će se kandidirati za mjesto u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, jer ako nema mjesta za Đikića ima za Banovca i slične.

Premijeru Plenkoviću na vama je potez.

 

Anđelko Jeličić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika