Podjeli

Ovo je priča o jednom političaru koji je navodno odbio neprolazno mjesto na listi za hrvatski Sabor. A sve je radio u tom pravcu da bude jednom saborski zastupnik, a po kuloarima se priča da mu je još jedan političar na zalasku karijere Ranko Ostojić obećao fotelju ministra graditeljstva. Ali taj film ovaj puta nećemo gledati. Ovo je priča o jednom gradonačelniku koji dolazi iz Dalmacije, Trogira i koji je ovim činom sam sebi pucao u nogu. Ali, budimo direktni pa napišimo da se radi o činu kukavičluka jer nisi dobio prolazno mjesto. Imenovati ćemo aktera ove priče i on se zove Ante Bilić.

Ante Bilić je na svojoj Facebook stranici objasnio fanovima da zbog korona krize, mnoštva projekata i želje da ostvari još jedan mandat nije u stanju posvetiti se saborskim obvezama. I da je on još mlad, u čemu se možemo složiti. S ovim prvim teško se možemo složiti jer se radi o nemuštim opravdanjima. Anti Biliću je presudio predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić jer ga nakon preuzimanja stranke nije aklimacijom podržao, nego se sakrivao iza skupine gradonačelnika koja je tražila njegovu smjenu. Davor mu to kako se vidi nije oprostio pa mu je ponudio neprolazno mjesto u devetoj izbornoj jedinici.

Davor Bernardić se na ovim parlamentarnim izborima okružio ljudima koji su mu dosada davali bezuvjetnu podršku, a jedan od takvih je bivši branitelj i saborski zastupnik iz Šibenika Franko Vidović, ujedno i nositelj SDP-ove liste na ovim izborima. Za razliku od Bilića koji je oportunist, na prolaznoj trećoj poziciji na listi se našao Matko Kuzmanić iz Kaštela, kojeg Davor Bernardić vidi na visokoj poziciji u izvršnoj vlasti. Pri dolasku u Kaštela, Matka je nazvao svojim prijateljem i u Kaštelima je primljen na visokom nivou. Cijelo vrijeme Ante Bilić je bio rezerviran prema Bernardiću, podržavajući struju Zorana Milanovića, aktualnog predsjednika Republike Hrvatske.

Po mišljenju većine Trogirana Ante Bilić zbog svojeg bahatog i lošeg pristupa prema građanima, po malo čemu je zaslužio da bude na listi za hrvatski Sabor. Forum Mladih SDP-a ne može mu oprostiti da je podržao za koalicijskog partnera Iva Milića, optuženika u aferi mito i savjetnika u Trogir Holdingu. Njegova zamjena u Gradskom vijeću je Stipe Novak, kojega ćemo još kasnije spomenuti u članku, ali dosada se nije javio za riječ, a sport mu je podizanje ruke za SDP i lijevu koaliciju. Pri dolasku na vlast obećao je puno toga, od raznih poslova, sinekura i štandova. Puno mu ne pomaže ni PR agencija koja uljepšava stvarnost, a svi Trogirani znaju kakvo je stanje danas u Trogiru.

Bez turističke sezone, a svi možemo vidjeti da su restorani i hoteli u Trogiru dobrim dijelom još zatvoreni, optimizam polako prerasta u pesimizam. Većina stanovništva, pa i oni koji ovise o gradskom proračunu polako se pribojavaju jesenskog scenarija. Službenicima i radnicima u Trogir Holdingu i gradskim ustanovama naredna tri mjeseca na snazi je ostalo smanjenje plaća u iznosu od 10 %. Trogir Holding je u problemima zbog velikog broja zaposlenih koje je Ante Bilić gomilao kroz tri godine mandata. Zbog toga slijede otkazi.

Uprava Trogir Holdinga donijela je odluku o sporazumnim otkazima, uz otpremninu od 4.000,00 kn po godini staža. Računa se da će većina radnika starije populacije uzeti otpremninu. Što je sa drugim ostaje za vidjeti. Voditelji i uprava imaju plaće preko 10.000,00 kn, a neki i menađžerske ugovore. Nakon objave liste prvenstva za POS stanove u Planom izašla je zanimljiva lista, s puno članova i simpatizera SDP-a. Glavno ime na listi je potpredsjednica Gradskog vijeća iz redova SDP-a Nives Karanušić, ali i već spomenuti Stipe Novak. Da li se radi o sukobu interesa, s obzirom da je Gradsko vijeće donijelo odluku o gradnji POS stanova, odlučiti će mjerodavno tijelo. Na idućem Gradskom vijeću zanimljiva točka će biti Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Trogira.

Ante Bilić je osvetoljubiva i narcisoidna osoba, koja se osvećuje svakome tko nije spreman podržati njegove nezakonitosti. Riječ je osobi iza koje je ostalo oko 500 neriješenih predmeta u gradskoj upravi iz vremena gradonačelnika Rilje, osobi koja je bila i ostala politički uhljeb SDP-a. Svojom lošom politikom ujedinjuje oporbu, koja sve više ističe njegove pogreške, ali i afere. Pozorno ćemo pratiti ovu i narednu izbornu godinu u gradu sretnog trenutka. Gradu sretnog trenutka, kako za koga, zar ne?

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika