Podjeli

Izlazak Karoline Vidović Krišto i dr. Milana Vrkljana iz Domovinskog pokreta samo je još jedna potvrda uspješnog djelovanja “duboke države” u sprečavanju bilo kakvog pokušaja da se na hrvatskoj političkoj sceni pojavi pouzdana politička opcija koja bi mogla ugroziti postojeću političku moć. Tu moć je u ovih 30-tak godina stekla i sačuvala vlastodržačka kasta sastavljena od dvije vodeće stranke – HDZ-a i SDP-a koje su obje nastale iz jugoslavenskog Saveza komunista Hrvatske. Treba podsjetiti da je u ovih deset mandata Hrvatskoga sabora bilo više pokušaja da se za nezadovoljno biračko tijelo na ljevici i desnici ponudi treća opcija. Počelo je s demokršćanima dr. Marka Veselice,tu je bio i Budišin HSLS,  nastavilo se sa Đapićevim HSP-om, pa su se onda pojavili Lesarovi “Laburisti” zatim “Orah” Mirele Holy, a u novije doba Most koji je čak ušao u Vladu, da bi se priča u novom mandatu svela s jedne strane na Domovinski pokret zajedno sa Suverenistima a s druge strane na Možemo i njihove satelite.

Neke od tih protestnih stranaka imale su čak i do 20-tak zastupnika, ali su političkim inženjeringom u kratkom ili nešto dužem roku izgubile tu moć. Klasičan primjer bio je Đapićev HSP s nekoliko istaknutih zastupnika (Kandare, Rožić, Tadić) kojega je samljela Sanaderova mašinerija. Tako je nakon posljednjih predsjedničkih izbora naglo skočila biračka popularnost Domovinskog pokreta kao lidera nove desnice koja je s Mostom i Suverenistima osvojila čak 24 mandata. Treba se sjetiti izjave, ne prvi put, premijera Andreja Plenkovića kako on garantira da Domovinski pokret nikad ne će osvojiti vlast. Isto tako je kancelarski premijer garantirao na početku prvog mandata Živom zidu što se na kraju i dogodilo, jer je Živi zid postao parlamentarna stranka u Europskom parlamentu, ali ga više nema u Hrvatskome saboru. Ta značajna skupina na desnici s ukupno 24 zastupnika već na početku drugog Plenkovićevog mandata oslabljena je soliranjem Mosta kojega vode metkovski politički provincijalci a jednako tako soliranjem Zekanovićevih Suverenista. Ostao je dakle Domovinski pokret sa 12 zastupnika. Od njih su osobito Karolina Vidović Krišto, pa dr Milan Vrkljan kao predsjednik saborskog kluba, te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. pa donekle i Stipo Mlinarić otvorili baražnu vatru na politiku hrvatsko-velikosrpske trgovačke koalicije. Posebice je Karolina Vidović Krišto svojim direktnim i argumentiranim istupima u sabornici, precizirajući korupciju, pravosuđe i financijski kriminal kao tri najvažnij rak-rane Plenkovićeve Vlade izrasla preko noći u nacionalnu heroinu.

U HDZ-u je zbog toga nastala panika jer Plenkovićevo glumatanje s rukama i obrvama i faraonsko vladanje više ne prolaze kod dosad zaluđene javnossti.. Karolina Vidović Krišto je postala opasna i zbog predstojećih lokalnih izbora osobito u Zagrebu, gdje je  Andrej Plenković po svim indicijama već sklopio pakt s Milanom Bandićem da ovaj dobije i sedmi mandat. Karolina Vidović Krišto je opasno zasmetala Domovinskom pokretu i nekim ljudima u njemu koji su bliski i sa HDZ-om i SDP-om. Po pouzdanim naznakama politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić kao vlasnik “Pevexa” ima ambicije prema nekim dijelovima “Fortanove” dakle bivšeg “Agrokora”, a s druge strane Igor Peternel kao bivši član SDP-a nije bio sretan napadima svojih kolega na još uvijek jugoslavenski SDP. Samo jedan detalj: kad su neki članovi DP-a u Puli namjeravali organizirati presicu protiv crvene zvijezde u Rijeci iz središnjice im je došla naredba da ne smiju prosvjedovati protiv te provokacije.

Ovdje dolazimo do pitanja tko je uopće taj Igor Peternel. Taj drug-gospodin dobio je samo 806 preferencijalnih glasova, što mu nije bilo dovoljno da postane zastupnik. Igor Peternel pored toga što je bio član SDP-a u Domovinski pokret pristupio je iz Čičkovog kontroverznog Hrvatskog helsinškog odbora koji je tobože zalažući se za ljudska prava jedan od kotača “duboke države” u funkciji unutarnje agresije na Hrvatsku. Iza HHO-a stoji Socijalistička internacionala koja je u doba raspada Jugoslavije bila žestoki protivnik hrvatske državne nezavisnosti. Igor Peternel je svojedobno izjavio “Bitan je uvijek samo brend, SDP, HDZ, HHO. A ja sam u brendu”. U tom nizu on je sad kao politikantski šminker u brendu Domovinskog pokreta. Igor Peternel nikad nije dao neku izjavu o ključnim problemima ove države, pa je indikativno da je takvog Igora Peternela po struci inženjera kemijske tehnologije prihvatio Miroslav Škoro da mu bude predstojnik Ureda potpredsjednika Sabora. Miroslav Škoro je pokazao u slučaju Igora Peternela  isti promašaj kao i na početku s Matom Radeljićem kojega se kasnije oslobodio. Igor Peternel  je bio jedan od glavnih protivnika udarnih istupa Karoline Vidović Krišto u Saboru i drugih zastupnika Domovinskog pokreta, što znači da je Igoru Peternelu  to bila dodijeljena zadaća “duboke države” da neutralizira Domovinski pokret kao najveću opasnost za trgovačku hrvatsko-velikosrpsku vladajuću koaliciju.  S takvim Igorom Peternelom dovedena je u pitanje vjerodostojnost Miroslava Škore.

Vjekoslav Krsnik


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika