Podjeli

Mnogi su analizirajući podatke o broju zaraženih, hospitaliziranih i umrlih već koncem studenog i početkom prosinca 2020. pisali i govorili da se upravo tada događa vrhunac pandemije i da će se tijekom prosinca dogoditi nagli pad broja zaraženih, dakle u isto vrijeme kada je Stožer odnosno Vlada pojačala mjere zatvarajući između ostalog kafiće, restorane i teretane. Mada za navedene mjere nismo dobili doslovno ni jedno logično obrazloženje bilo je za nadati se da će iste biti obustavljene istekom odnosno 8. siječnja 2021. do kada su vrijedile, no umjesto opoziva zabrane rada uslijedilo je produljenje iste do konca mjeseca.

Naprosto je nevjerojatno da se u međuvremenu odnosno od uvođenja navedenih mjera broj zaraženih smanjio sa gotovo 4000 na ispod tisuću dnevno novozaraženih kroz dva tjedna, što je dakako bilo sasvim očekivano nakon što se vidjelo da je još u studenom od ukupnog broja testiranih u nekim sredinama bilo i preko 30 – 50% zaraženih. Dakle već je u tom trenutku bilo logično zaključiti da slijedi nagli pad borja novozaraženih koji su mnogi od nas najavljivali, i koji se na koncu doista i dogodio. Ne mogu tvrditi da bi bilo isto i u slučaju da nije bilo nikakvih mjera, ali sam veoma siguran da ne bi bilo ni neke značajnije razlike.

Zašto za Stožer čak ni dolazak cjepiva i početak cijepljenja ništa ne znači??

Dolaskom cjepiva i početak cijepljenja znači da svakom novom tranšom smanjujemo broj onih koji su potencijalno u životnoj ugrozi jer se po prioritetu uz zdravstveno osoblje cijepe upravo oni koji spadaju u rizičnu skupinu, dakle prvenstveno starije osobe, one koje uz poznu dob već jesu ugroženi sa nekoliko kroničnih bolesti, kao i osobe koje se skrbe o njima. Vodeći se logikom nije bilo apsolutnog nikakvog razloga da se kafići, restorani i teretane istekom navedenog roka ne otvore, posebno jer nije bilo nikakvog opravdanog razloga ni za prethodno zatvaranje. Neshvatljivo je da ugostitelji kao volonteri kuhaju na Banovini a da to isto ne smiju u svojim ugostiteljskim objektima? Nije li doista glupo da šoping centri rade nesmetano, baš kao i vjerski objekti, a da obitelj nakon šopinga ili mise ne mogu u restoran??

Grešku koju Stožer odnosno Vlada radi od početka pandemije očito nastavlja raditi, a to je da se umjesto zbrinjavanja, pa ako treba i potpune izolacije, samo ugrožene populacije koje tek par postotaka, doslovno maltretira sve duge čiji imunitet bez nekih posebnih problema savladava virus, njih preko 90% koji su preboljeli koronu čak tako efikasno da nisu ni znali da su bili zaraženi. Stožer odnosno Vlada očito ne kani priznati svoje greške na koje su ih mnogi upozoravali od početka pandemije već će i dalje tvrdoglavo kriviti i napadati sve oko sebe, medije sve jače i češće, tvrdeći da su se svi urotili kako bi u javnosti stvorili što negativniju percepciju o njima.

Kao što sam već kazao na početku, nema apsolutno nikakvih razloga da se doslovno odmah ne otvore kafići, restorani i teretane.

 

U Zagrebu, 09.01.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo