Podjeli

Ne bude li promjene u granicama izbornih jedinica tako da glas svakog birača približno jednako vrijedi, izvjesno je da će idući parlamentarni izbori biti proglašeni neustavnima.

– Na Saboru je da uredi to pitanje jer držim da bi utjecalo na ustavnost izbora kada bi se oni proveli bez promjene izbornih jedinica. Ne mogu u ovom trenutku zamisliti da bi se sljedeći izbori mogli održati po sadašnjim izbornim jedinicama. Nakon popisa stanovništva 2021. utvrđeno je da su odstupanja još veća nego što su bila 2010. godine, kada je Ustavni sud izašao s izvješćem koje Sabor do danas nije poštivao – rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, najavljujući novo upozorenje Ustavnog suda. Posebne izborne jedinice XI. i XII.  su neustavne i moramo ih ukinuti! U petak 11. studenog 2022. godine održan je Okrugli stol o Zakonu za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Prema važećem Zakonu o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor treća i osma izborna jedinica su unutar dopuštenih odstupanja od ± 5% po broju birača i po broju stanovnika od prosjeka broja birača i stanovnika izbornih jedinica. Četvrta izborna jedinica odstupa od prosjeka broja stanovnika za – 15,18%, a od prosjeka broja birača za – 13,86%, peta po broju stanovnika za -12,84% i po broju birača za -6,97%, deveta po broju stanovnika za 8,29% i po broju birača za 13,02% i deseta po broju stanovnika za 8,11% i broju birača na lokalnim izborima 25. Svibnja prošle godine za 8,5%. Iz ovih podataka može se zaključiti da sastav Hrvatskog sabora ne odgovara niti jednakosti glasova birača niti po jednakosti broja stanovnika koje zastupnici predstavljaju. Sastav Hrvatskog sabora je nelegalan! Zakon o izbornim jedinicama morali smo promijeniti odmah nakon popisa 2011. godine. Na lokalnim izborima prošle godine imale su: Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska i Zadarska županija više birača od popisanih stanovnika 2021. godine odnosno više od tisuću birača na tisuću popisanih stanovnika. Hrvatska je imala 945 birača na tisuću popisanih stanovnika 2021. godine.

Nakon prošlogodišnjeg popisa stanovništva ispostavilo se da dvije slavonske (IV. i V.) izborne jedinice imaju 172.008 stanovnika manje nego dvije dalmatinske izborne jedinice (IX. i X.), a na parlamentarnim izborima biraju jednak broj saborskih zastupnika, što dovodi u pitanje načelo jednakosti glasa na izborima.  IV. izborna jedinica ima 90.888 stanovnika manje od IX., a V. 81.120 manje od X. izborne jedinice.                                                                                                                                          HDZ je nakon objave prvih rezultata popisa stanovništva iz 2021. napokon najavio izmjene Zakona o izbornim jedinicama.

  1. i V. izborna jedinica imale su nakon popisa 2001. godine ukupno 891.259 stanovnika te IX. i X. izborna jedinica bez Ličko-senjske županije imale su 861.259 oko petine stanovnika s odstupanjem od -2,93%. Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija imali su ukupno 921.577 stanovnika 3,84% više od petine stanovnika Hrvatske, :Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija imale su ukupno 870.442 stanovnika te : Istarska, Karlovačka, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Sisačko-moslavačka županija imale su ukupno 892.700 stanovnika. Nakon popisa 2001. godine prosječan broj stanovnika pet izbornih jedinica iznosio je 887.492 stanovnika, a deset 443.746 stanovnika. Nakon popisa stanovnika 2011. godine odstupanje tih pet izbornih jedinica je bilo između -5,95% za Slavoniju i 7,69% za Grad Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju, a ostale su bile unutar granica ±5%.

Zašto Vlada Ivice Račana nije promijenila izborne jedinice, a povećala je broj zastupnika nacionalnih manjina s pet na osam, srpskoj manjini je dala tri zastupnika i tri preferencijska glasa biračima i ukinula je Županijski dom Hrvatskog državnog sabora?!

Pupovčeva interesna zajednica SDSS je neustavno povlaštena stranka prema Zakonu za izbor zastupnika nacionalnih manjina                                                                                                                             

Birači srpske nacionalnosti mogu, protivno načelu jednakosti prava glasa svih birača, dati glas  jednom do trojici kandidata za izbor svoja tri zastupnika u Hrvatskom saboru, dok većina birača u općim izbornim jedinicama može dati samo jedan preferencijski glas uz prohibitivnu klauzulu od 10 % dobivenih preferencijskih glasova od broja glasova koje je kandidacijska lista dobila kandidatima za napredovanje na listi. To je grubo narušavanje ravnopravnosti ostvarivanja biračkog prava ostalih hrvatskih državljana. Od izbora za Hrvatski sabor 2003. godine svi izabrani zastupnici srpske nacionalne manjine su bili, a većina su još članovi SDSS-e.

Prema popisima stanovnika 2001., 2011. I 2021. godine znanjem elementarne matematike može se zaključiti da se ne može osigurati odstupanje broja stanovnika i birača manje od ±5% od prosječnih brojeva stanovnika ili birača izbornih jedinica za 6 i 10 izbornih jedinica tako da županije budu u istoj izbornoj jedinici. Splitsko-dalmatinska županija ima broj stanovnika veći od prosječnog broja stanovnika 10 izbornih jedinica za 9,29%, a Grad Zagreb po broju stanovnika prelazi 18,88% prosječni broj stanovnika 6 izbornih jedinica, a 2011. godine bio je manji za 7,81% od prosječnog broja stanovnika 5 izbornih jedinica. Samo kod tri i pet izbornih jedinica može se osigurati u duljem razdoblju odstupanje broja stanovnika ili birača u granicama od ±10% od prosjeka izbornih jedinica tako da jedinice područne samouprave pripadaju u cijelosti jednoj izbornoj jedinici prema preporuci Venecijanske komisije. Nakon popisa 2021. godine to se može osigurati unutar granica ±5% za tri i pet izbornih jedinica, a dijeljenjem Grada Zagreba na dvije izborne jedinice tako da gradske četvrti u cijelosti pripadaju istoj izbornoj jedinici šest izbornih jedinica. Smanjenjem broja zastupnika u Hrvatskom saboru na maksimalno 130 zastupnika broj izbornih jedinica treba smanjiti na tri, pet ili šest. Ako bismo birali zastupnike u jednoj izbornoj jedinici koju obuhvaća birače s prebivalištem u Hrvatskoj i inozemstvu s više od 25 zastupnika preferencijsko glasovanje je teško provedivo! Na izborima za Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora 1992. godine birali smo 60 zastupnika razmjernim izbornim sustavom u jednoj izbornoj jedinici i 60 zastupnika u 60 izbornih jedinica većinskim izbornim sustavom s relativnom većinom.

Kako provesti preferencijsko glasovanje s 420 ili više kandidata u jednom krugu? Je li preferencijsko glasovanje svrhovito?

Dr. Željka Markić je izjavila na Okruglom stolu: HDZ i SDP su sustav posložili za sebe

Dr. Markić čelnica udruge U ime obitelji i Inicijativa Narod odlučuje govorila je o referendumskim inicijativama koje je ova udruga pokrenula za promjenu izbornog sustava:

“Ovdje smo čuli da Hrvatska ima gotovo de facto dvostranački sustav i mi smo udruga koja je pokrenula dvije građanske inicijative za promjenu izbornog sustava, a to je Birajmo zastupnike imenom i prezimenom 2014. godine, i Narod odlučuje 2018. godine. Iskusili smo da su obje najveće stranke, HDZ i SDP, potpuno bili protiv toga da se mijenja izborni zakon i njihov sustav koji su oni posložili za sebe.

Kao i mnogi građani, i mi u udruzi smatramo da je cilj Hrvatske da najkvalitetniji ljudi, bilo kojeg da su profila, bilo kojeg pogleda na svijet, ali koji poštuju demokraciju, imaju priliku odlučivati na svim razinama u Hrvatskoj.

I. građanska inicijativa

Ovaj izborni sustav koji imamo to onemogućuje. 2014. godine kada je na vlasti bio SDP zatražili smo kroz inicijativu Birajmo zastupnike imenom i prezimenom: da se kroz ustavne promjene omogući preferencijalno glasovanje i da se omogući tri preferencijalna glasa, da se izborni prag smanji sa pet na tri posto, da se uravnoteži broj birača u izbornim jedinicama prema zahtjevima i preporukama Ustavnog suda, da se uvede elektroničko i dopisno glasovanje, i da se uvede jedna kandidacijska lista kako bi bilo potrebno doseći prag kako bi se onemogućilo da stranke koje nemaju značajan broj birača, onda postanu ključan faktor u stvaranju Vlade.

Što se tiče te inicijative, mi smo prikupili za nju 380.649 potpisa. Gospodin Bauk, s kojim smo o tome više puta polemizirali, rekao je da to nije dovoljno, Ustavni sud je to radosno prihvatio i tvrdili su da je potrebno 404.252 birača. Mi smo 2014. donosili brojne dokaze da to nije realan broj birača, te da mi jesmo skupili više od deset posto glasova hrvatskih građana, međutim to naravno nije prošlo.

U pravu je dr. Željka Markić, HDZ i SDP su spriječili grubom manipulacijom brojem birača s prebivalištem u Hrvatskoj održavanje referenduma. Oni su 2014. godine sudjelovala u gušenju referendumskog odlučivanja o promjeni Zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor grubom manipulacijom brojem birača s prebivalištem u Hrvatskoj. Broj birača od 4.042.522 s prebivalištem u Hrvatskoj na dan 21. rujna 2014. godine u 00:00 sati je bio veći za 555.488 od broja punoljetnika popisanih 2011. godine. Na tisuću stanovnika popisanih 2011.  godine bilo bi 943 birača. Zar je to moguće gospodo zastupnici? Sovin Ustavni sud je prihvatio podatak koji mu je dostavio ministar uprave u Vladi Zorana Milanovića, matematičar Arsen Bauk, s obrazloženjem da može biti više birača od popisanih stanovnika i spriječio referendumsko izjašnjavanje o izbornom zakonodavstvu građanske inicijative „Glasujmo imenom i prezimenom“. 

II. građanska inicijativa

Nakon toga, 2018., kada imamo na vlasti HDZ, pokrenuli smo ponovno zahtjev za promjenu izbornog sustava. Jer i dalje smatramo da je ta promjena izbornog sustava ključna za zaokret u načinu upravljanja Hrvatskom. U toj inicijativi smo imali dva referendumska pitanja: također smo tražili promjene Ustava.

Prvim referendumskim pitanjem smo tražili da se broj saborskih zastupnika smanji sa sadašnjih 100 do 160 na 100 do 120, da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti tri preferencijalna kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji s pet na četiri posto, te da birači mogu osim izlaskom na birališta glasati elektronički i dopisno. Imali smo drugo referendumsko pitanje gdje smo otvorili temu za koju se danas vidi koliko je važna, a koliko je HDZ-u bilo važno da ona ne prođe, a to je da predstavnici nacionalnih manjina, za koje Hrvatska već je jedna izborna jedinica, ne mogu odlučivati po pitanjima vezanim za formiranje Vlade i donošenje državnog proračuna.

Za prvo referendumsko pitanje potpis je dalo 412.325 građana, a za drugo 407.000. Za oba referendumska pitanja proglašeno je da nemamo dovoljan broj glasova. Zašto? Zato što je gospodin Kuščević proglasio da 40.000 potpisa nisu čitljivi. Prema računicama Ministarstva uprave, za prvo referendumsko pitanje nedostajalo je 0,88 posto glasova. Za drugo referendumsko pitanje nedostajalo je dva posto glasova. Možemo zaključiti da u Hrvatskoj ima dovoljno interesa i dovoljan broj ljudi koji razumiju važnost promjene izbornog sustava, ali ne postoji politička volja niti HDZ-a niti SDP-a. Naš je cilj osigurati onaj sustav koji će omogućiti da mi kao građani imamo što izravniji utjecaj na one ljude koji nas predstavljaju. A ne da mi danas ustvari imamo sustav unutar kojeg birač nakon što izađe na izbore nema gotovo nikakav mehanizam pritiska na onoga koji bi ga trebao predstavljati”, objasnila je dr. Markić.

I 2018. godine HDZ i SDP su pokazali da su uzurpatori boljševičkog mentalnog sklopa omalovažavajući hrvatske državljane.

Prof. Podolnjak: Ustavni sud ne može poništiti izbore

Ustavno-pravni stručnjak prof. Robert Podolnjak dao je svoj osvrt:

“Nakon izvješća Ustavnog suda iz prosinca 2010., u siječnju 2011., objavio sam članak u Informatoru sa zaključkom da je Ustavni sud trebao ukinuti Zakon o izbornim jedinicama na temelju kršenja ustavnog načela jednakog biračkog prava iz čl. 45. Ustava. To je stav koji ja ponavljam već više od jednog desetljeća. Ustavni sud je imao više prilika za to. Zadnji put je 2015. ocjenjivao ustavnost Zakona o izbornim jedinicama, ali ga nažalost nije učinio, i mi danas imamo taj zakon na snazi. To sam učinio kao profesor.

Kao političar, dok sam bio u Hrvatskom saboru, u siječnju 2019. sam predložio tada u sklopu kluba zastupnika Mosta, zakon o izmjenama i dopunama zakona o izborima zastupnika, gdje u jednom članku predlažem izmjenu ove postojeće odredbe o izboru 14 zastupnika u deset izbornih jedinica, koji bi se mijenjao. Tada smo mi predvidjeli manji Sabor od 120 zastupnika, 111 u općim izbornim jedinicama i birali bi se na način da bi izborne jedinice bile različite. Najmanje 15 zastupnika bi se biralo u svakoj izbornoj jedinici i ne bi se smjele sjeći granice županija i grada Zagreba. Dakle, riječ je o velikim izbornim jedinicama, ali imajte u vidu manji broj zastupnika. To je stav koji sam izložio 2019. Na žalost, o tom se prijedlogu nikad nije raspravljalo u Hrvatskom saboru.

To mi daje pravo da kritički govorim o onome što je danas praktički stanje: Svi se u javnosti koncentriraju na ono izvješće Ustavnog suda iz prosinca 2010., mnogi o njemu pohvalno govore, jer je Ustavni sud upozorio na nejednake izborne jedinice, prilične razlike u broju birača. Ali zapravo priča formalno ne započinje s time izvješćem. Priča počinje istoga dana, ali s jednim drugim rješenjem gdje je Ustavni sud odbio prvi prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona o izbornim jedinicama, podnesen od jedne manje van parlamentarne stranke. Dakle, ustavni sud je odbio ocijeniti ustavnost tog zakona o kojem danas  još pričamo. Zašto je to učinio? Zapravo nikad nitko nije o tome javno govorio. Jer je Ustavni sud zaključio da mi imamo dva zakona koji uređuju tu problematiku.

Jedan je zakon o izborima zastupnika, koji govori da se bira 14 zastupnika u svakoj izbornoj jedinici, i drugi zakon o izbornim jedinicama koji zapravo samo navodi županije, općine i gradove koji čine pojedinu izbornu jedinicu, ali koji sam ne govori o tome da se bira 14 zastupnika. I Ustavni sud je zaključio – imamo dva odvojena zakona, oni zajedno mogu proizvesti neustavne posljedice, ali svaki za sebe nije neustavan. Iz toga, budući da mi onda ne možemo ocjenjivati ustavnost zakona kad njihov združeni učinak proizvodi moguću neustavnost, mi ćemo dati izvješće Hrvatskom Saboru jer je to jedini instrument koji imamo. Oni se tog tumačenja drže do danas. Proteklih 12 godina oni to tvrde.

Mostov prijedlog promjena Zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor je ustvari osnovan na Prijedlogu Hrvatskih laburista iz 2014. godine sa šest izbornih jedinica. Iz uvjeta o minimalnom broju od 15 zastupnika po izbornoj jedinici s najmanje stanovnika ili birača rezultira s ukupno 111 zastupnika u šest izbornih jedinica.  Hrvatski sabor bi po njihovom prijedlogu imao 120 zastupnika i to 2 zastupnika srpske manjine i 4 zastupnika ostalih manjina te 3 zastupnika dijaspore. Zalažem se da se posebne izborne jedinice ukinu. Zastupnik Milan Vrkljan je predložio da se 60 zastupnika izabere razmjernim izbornim sustavom i 60 zastupnika većinskim izbornim sustavom kakav smo imali 1992. godine za izbor zastupnika u Zastupničkom domu Hrvatskog državnog sabora. Smatram da je to pravo rješenje ali da se izbori provedu dvokružno tako da se u 60 izbornih jedinica zastupnici biraju s apsolutnom većinom u prvom krugu, a u drugom s relativnom i preferencijsko glasovanje kod razmjernog izbornog sustava u drugom krugu. Kod razmjernog izbornog sustava raspodjela zastupničkih mjesta ne bi se provodila Dꞌhontovom metodom nego bi se u drugom krugu izbora dvije najjače stranke borile za preostala zastupnička mjesta.  

Bauk (SDP) je prihvatio argumente GI Narod odlučuje: ‘Treba preispitati legitimno predstavljanje nacionalnih manjina u Saboru’

“Smatram da bi dobro bilo preispitati legitimno predstavljanje pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru jer većina zastupnika nacionalnih manjina izabrana je od manjine te manjine zato što je većina tih manjina, da se tako izrazim, glasovala za opće liste, što se može vidjeti iz izvješća DIP-a. I to je jedna zanimljivost – koga oni predstavljaju?” – istaknuo je saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) na okruglom stolu „Izborni sustav kakav Hrvatska treba“ održanom prošli tjedan u Hrvatskom saboru.

Klub zastupnika Mosta pozvao je na raspravu stručnjake koji zastupaju različita stajališta o tome kakav izborni sustav Hrvatska treba i kako bi izborne jedinice trebale izgledati, a da svaki glas jednako vrijedi.

Dr. Markić: Ako će HDZ biti za SDP-ov prijedlog, onda smo u velikoj neprilici

Dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji, među ostalim, zaključno je istaknula: “Nadam se da će promjene izbornog sustava do kojih će doći osigurati osnovne stvari: da znamo koliko točno imamo birača u RH, te da ćemo dobiti način da razumijemo koliko ima stanovnika u RH u kraćim razdobljima od deset godina, što je bio jedan od načina manipuliranja javnosti i za referendumske inicijative.

Nadam se da ćemo se svi moći složiti oko toga da osam mandata nacionalnih manjina služe isključivo kao žetoni za formiranje vlasti i da se Hrvatska treba približiti modelima koje imaju i druge europske zemlje. Ili po prijedlogu naše referendumske inicijative 2018. onemogućiti da predstavnici nacionalnih manjina, koje u Sabor ulaze na privilegirani način, imajući Hrvatsku kao jednu izbornu jedinicu, odlučuju o tome tko će formirati Vladu ili da se pronađe potpuno drugi, novi model gdje će biti zaštićena prava nacionalnih manjina, ali gdje se neće manipulirati povlaštenim položajem koji im je dodijeljen.

Teško mi je prosuditi što će HDZ odlučiti ali nadam se da ćemo u toj raspravi svi dobiti priliku davati doprinos. Koliko sam razumjela GONG, SDP i socijaldemokrati nude ovaj isti model sa šest izbornih jedinica, te se nadam da HDZ neće biti za taj model. Jer ako će oni biti za taj model, onda smo opet na početku priče u velikoj neprilici vezanoj za demokraciju u Hrvatskoj” – rekla je dr. Markić.

Bauk: Željno iščekujem odluku Ustavnog suda

Zastupnik Arsen Bauk govorio je o očekivanoj odluci Ustavnog suda:

“Željno iščekujem odluku Ustavnog suda vezano za izborni zakon, ako do nje dođe, jer će ta odluka biti jedna suptilna poruka i HDZ-u, a nisam siguran da se ne bi moglo dogoditi da će suptilne poruke biti usklađene. Naime, ako se ukinu samo odredbe Zakona o izborima zastupnika, gdje svaka izborna jedinica bira 14 zastupnika, a izborne jedinice ostanu iste, onda je najjednostavnije da, u okviru toga, pozivajući se na odluku Ustavnog suda, prođe ovaj prijedlog da se temeljem istih izbornih jedinica bira različiti broj zastupnika.

To bi bila najveća usluga Ustavnog suda HDZ-u. Ako pak ukine zakon o izbornim jedinicama, a ostavi odredbu zakona o izborima zastupnika, onda to znači novo crtanje deset izbornih jedinica. Tu će već biti malo teže nacrtati, ne može se puno ni napraviti obzirom da Hrvatska ima takav oblik kakav ima. Ne možete Dubrovačku županiju spojiti s Osječkom niti Istarsku s Vukovarskom” – rekao je Bauk, te nastavio:

“A što se tiče izbora zastupnika manjina, 2010. godine bila je ona odluka o dvostrukom pravu glasa za male manjine i plan, kako sam ga ja nazvao, zastupnik četiri ili Z 4 za srpsku nacionalnu manjinu, gdje se teoretski mogao dobiti i četvrti mandat. Ja smatram da bi dobro bilo preispitati, kako mi to volimo reći, legitimno predstavljanje pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru jer većina zastupnika nacionalnih manjina izabrana je od manjine te manjine zato što je većina tih manjina, da se tako izrazim, glasovala za opće liste, što se može vidjeti iz izvješća DIP-a” – objasnio je Bauk.

Koji je onda uopće smisao takvog predstavljanja?

“I to je jedna zanimljivost koga oni predstavljaju – predstavljaju one manjince koji su odlučili biti veći manjinci od onih koji su odlučili glasati za građanske liste. Koji je uopće onda smisao takvog predstavljanja? Dalo bi se preispitati s ovog aspekta. Znam da je to, gospođo Markić, muzika za vaše uši, ali to sam ja govorio 2010. Jer ja smatram da Srbi koji glasaju za SDP nisu lošiji Srbi od Srba koji glasuju za SDSS, uz dužno poštovanje Srbima koji glasuju za SDSS. To vrijedi i za Talijane koji glasuju za IDS i za manjinskog zastupnika ili za ostale. Evo da gospođa Markić jednom bude zadovoljna s onim što ja kažem” – zaključio je Bauk.

Zar samo Pupovac, Radin, Kajtazi, Bilek i drugi zastupnici nacionalnih manjina garantiraju ravnopravnost nacionalnih manjina?

Analizom raspodjele pripadnika nacionalnih manjina prema popisima stanovništva 2001. i 2011. godine te raspodjelom birača na izborima za Hrvatski sabor od 2003. do 2020. godine možemo pokazati da je srpska nacionalna manjina na svim izborima od 2000. godine imala priliku samostalnim nastupom na izborima dobiti zastupničko mjesto u IV., V., VI., VII. i IX. izbornoj jedinici, jer je udio u stanovništvu srpske manjine prema popisima  i broja birača na izborima bio veći od 5%. Ostale nacionalne manjine mogle su zajedničkim nastupom na izborima dobiti zastupničko mjesto u VIII. izbornoj jedinici. Zar zastupnici IDS-e, SDP-e i drugih  stranaka ne zastupaju nacionalne manjine. Zar samo: Milorad Pupovac, Furio Radin, Veljko Kajtazi, Vladimir Bilek i drugi zastupnici nacionalnih manjina garantiraju ravnopravnost nacionalnih manjina? Svi zastupnici prisežu da će djelovati sukladno Ustavu i zakonima. Zašto zastupnici nacionalnih manjina sumnjaju u: Borisa Lalovca, Arsena Bauka, Ivanu Kekin, Gordana Jandrokovića i sve ostale zastupnike da će izglasavati zakone na štetu nacionalnih manjina.

Pupovčeva interesna zajednica SDSS je neustavno povlaštena stranka prema Zakonu za izbor zastupnika nacionalnih manjina.

Birači srpske nacionalnosti mogu, protivno načelu jednakosti prava glasa svih birača, dati glas  jednom do trojici kandidata za izbor svoja tri zastupnika u Hrvatskom saboru, dok većina birača u općim izbornim jedinicama može dati samo jedan preferencijski glas uz prohibitivnu klauzulu od 10 % dobivenih preferencijskih glasova od broja glasova koje je kandidacijska lista dobila kandidatima za napredovanje na listi. To je grubo narušavanje ravnopravnosti ostvarivanja biračkog prava ostalih hrvatskih državljana. Od izbora za Hrvatski sabor 2003. godine svi izabrani zastupnici srpske nacionalne manjine su bili, a većina su još članovi SDSS-e.

Dr. Markić nadovezala se:

“Zahvaljujem g. Bauku što je prihvatio racionalne argumente koji smo mi iznosili još 2018. Slažem se s dr. Zakošekom: Hrvatska ima zakon vezan za izbore i za manjine kakav nema niti jedna država u Europskoj uniji. Predložili smo 2018. da predstavnici manjina ne mogu glasati o Vladi i o proračunu, a rekla bih da bi danas trebalo, na temelju iskustva koje gledamo sad ove četiri godine, potpuno ukinuti mogućnost da na ovako privilegiran način ulaze u Sabor.”

Izbori za Hrvatski sabor 5. srpnja nisu regularni zbog viška oko 320 tisuća birača s prebivalištem u Hrvatskoj i odstupanja broja birača od Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u osam od deset općih izbornih jedinica što bitno utječe na ne jednaku zastupljenost birača u Hrvatskom saboru, a XI. i XII.  izborna jedinica su neustavne. Gospodin Plenković je odgovoran kao predsjednik Vlade za neregularnost izbora 5. srpnja 2020. godine. Radimir Čačić ne bi dobio zastupničko mjesto kad bi se računalo broj zastupničkih mjesta po općim izbornim jedinicama kako smo do 2007. godine određivali broj zastupničkih mjesta XI. izborne jedinice s prosječnim brojem važećih glasova u deset izbornih jedinica ili prema broju glasova u izbornim jedinicama kako preporuča Venecijanska komisija. I. i II. izborna jedinica imale bi 15. zastupničkih mjesta, III. 13. IV. i V. 12, VI. 13. VII. 16, VIII. 13, IX. 15 i X. 16.                                                  HDZ bi dobio 62 zastupnika, RESTART koalicija 43, Domovinski pokret 16, Most 8, Možemo 7, STRIP 3 i HNS 1, a dijaspora bi imala samo 2 zastupnička mjesta. Gospodin Plenković ne bi imao 76 potpisa s 8 zastupnika  Pupovčevih etnobisznismena i Štromara iz HNS-e.                                                Prema korigiranom broju zastupnika po izbornim jedinicama u I. zastupničko mjesto dobio bi Goran Aleksić sa 677, u II. dobila bi Martina Grhat Kizivat sa 116, u III. izgubio bi Radimir Čačić s 3.106, u IV. izgubili bi Hrvoje Šimić s 3.004 i Krešimir Bubalo s 3.504, u V.  izgubili bi Danijel Marušić s 3.310 i Marina Opačak Bilić, u VI.  izgubila bi Ružica Vukovac s 1.200, u VII. dobili bi Irena Šimunić sa 635 i Slaven Dobrović s 3.374, u VIII. izgubio bi Ivan Kirin s 1.322, u IX. dobio bi Josip Bilaver s 1.907 i u X. dobili bi Ivan Budalić s 3.042 i Robert Pauletić s 3.907 dobivenih preferencijskih glasova. Zašto šutite kao oporbeni zastupnici o nelegalnoj Vladi?

Mostov kandidat za zastupnika u IX. izbornoj jedinice podnio je žalbu DIP-u u svezi nejednakosti glasova birača u izbornim jedinicama. Zašto ga nitko nije podržao?

Nakon uhićenja nekoliko Plenkovićevih ministara podnesite Zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora 5 srpnja 2020. godine! U XI. izbornoj jedinici HDZ je dobio treće zastupničko mjesto s 10 glasova više od Nezavisne kandidacijske liste ŽeLjka Glasnovića s niz nepravilnosti na koje je upozorio odvjetnik Mate Knezović.

Izbori nemaju nikakvog smisla po postojećem Zakonu za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

 

Srediti Registar birača, temeljito promijeniti izborno zakonodavstvo i promijeniti Zakon o referendumu!

 

Prema izjavi bivšeg zastupnika Vlahe Orepića u emisiji “Dogmatica” na Z1 televiziji 4. prosinca 2018. godine da vlasti Republike Hrvatske sprječavaju načelnike policijskih stanica u sređivanju Registra birača provjeravanjem prebivališta i tvrdnjama demografa prof. dr. sc. Stjepana Šterca i prof. dr. sc. Anđelka Akrapa da je u Hrvatskoj bilo s prebivalištem između 3,3 i 3,4 milijuna birača građanska inicijativa “Narod odlučuje” ima dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izbornim pravilima. Prema izjavi bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića za Slobodnu Dalmaciju trebalo je iz Registra birača s prebivalištem u Hrvatskoj izbrisati 269.516 birača. Građanska inicijativa ” Narod odlučuje ” je skupila više od 10% potpisa birača s prebivalištem u Hrvatskoj i bez potpisa birača koje je Kuščevićevo Povjerenstvo po proizvoljnim kriterijima proglasilo nevažećim. Čičkov HHO je podržao Kuščevićev „festival demokracije“ i sprječavanje brisanje birača koji nisu imali prebivalište u Hrvatskoj prije lokalnih izbora 2017. godine.

 

SDSS je uz pomoć Plenkovićeve Vlade organizirao prijevoz srpskih birača koji žive od Oluje izvan Hrvatske na lokalne izbore 16. i 30. svibnja 2021. godine, a u općini Garčin su zaokruženi birači koji žive u Njemačkoj i Švicarskoj da su glasali prema slobodnom govoru u Hrvatskom saboru potpredsjednika Hrvatskog sabora Miroslava Škore, što oni negiraju!

Više birača od pripadnika srpske etničke manjine popisanih 2011. godine imali su: Zadar, Osijek, Gvozd, Glina, Karlovac, Slunj, Vojnić, Grubišno Polje, Gospić, Otočac, Plitvička Jezera, Slatina, Suhopolje, Brestovac, Lipik, Pakrac, Benkovac, Gračac, Obrovac, Beli Manastir, Darda, Kneževi Vinogradi, Drniš, Knin, Skradin, Gunja, Stari Jankovci i Vukovar te IV., V. i IX. izborna jedinica u cijelosti. Više birača od stanovnika i više birača srpske manjine od pripadnika popisanih 2011. imale su:Karlovačka, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska i Zadarska županija. Osječko-baranjska županija imala je više birača srpske manjine od pripadnika popisanih 2011. godine, a Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija imale su nešto manji broj stanovnika i broj pripadnika srpske manjine popisanih 2011. godine od broja birača. Na izborima za Hrvatski sabor 11. rujna 2016. godine IX. izborna jedinica je imala više birača srpske manjine od pripadnika popisanih 2011. godine. Iz ove analize zaključujem da veliki broj birača srpske manjine nema prebivalište u Hrvatskoj, a godinama se manipulira njima radi namještanja rezultata izbora i sprječavanje referenduma. Natalija Martinčević je jedna ruka sa zastupnikom HNS-e Predragom Štromarom s osam ruku etnobiznismena na čelu s notornim Miloradom Pupovcem i tri ruke takozvanih zastupnika dijaspore, koja protuustavno održava na vlasti saborsku većinu osuđene stranke za udruženi zločinački pothvat. Za šest godina vladavine HDZ-e na čelu s Andrejom Plenkovićem mogli su promijeniti izborne jedinice, a spriječili su referendumsko izjašnjavanje grubom manipulacijom brojem birača s prebivalištem u Hrvatskoj 2018. godine. Srediti Registar birača, temeljito promijeniti izborno zakonodavstvo i promijeniti Zakon o referendumu!

 

Utjecaj raspodjele registriranih birača na jednakost glasa birača u općim izbornim jedinicama

U priloženim tablicama o izborima za Hrvatski sabor 2007. I 2011. godine obrazložio sam utjecaj raspodjele birača nacionalnih manjina na jednakost glasa birača po općim izbornim jedinicama. U devetoj izbornoj jedinici 2007. godine bilo je više birača od popisanih pripadnika srpske manjine 2001. godine ( I. tablica ). Deveta izborna jedinica imala je više birača od popisanih stanovnika 2001. godine ( II. tablica ). U III. tablici vidi se da desetak gradova i općina koji imaju više od 900 birača na tisuću popisanih stanovnika 2001. godine ( IV. tablica ) imali su više birača srpske manjine od popisanih pripadnika. Priložene tablice V., VI., VII. i VIII. se odnose na utjecaj raspodjele birača nacionalnih manjina na jednakost glasa birača u općim izbornim jedinicama. Deveta izborna jedinica ima više birača srpske manjine od pripadnika popisanih 2011. godine i više birača od popisanih stanovnika. Deveta i deseta izborna jedinica imali su zajedno više birača od popisanih stanovnika.

I. RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA NACIONALNIH MANJINA PO OPĆIM IZBORNIM JEDINICAMA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2007. GODINE
IJ P1 Bn1 Bn2-6 Bn2-4 Bn5 Bn6
I. 6.278 3.542 435 544 2.563
II. 9.415 6.196 3.985 767 1.444
VI. 27.816 3.845 617 1.032 2.196
VII. 22.185 2.669 336 380 1.953
Σ 71.146 65.694 16.252 5.373 2.723 8.156
III. 1.233 504 2.769 103 1.600 1.066
IV. 35.478 32.674 10.716 7.299 2.109 1.308
V. 42.607 37.735 6.427 2.697 2.012 1.718
VIII. 21.100 10.244 18.252 11.094 1054 6.104
IX. 23.210 39.673 1.922 302 219 1.401
X. 6.857 3.986 2.051 247 177 1.627
RH 201.631 190.510 58.389 27.115 9.894 21.380

 

Oznake:                                                                                                                                                                                                          IJ = I. – X. = opće izborne jedinice,                                                                                                                                                                 P1 = broj pripadnika srpske nacionalne manjine po županijama popisan 2001. godine,                                                                                                Σ = zbroj birača nacionalnih manjina I., II., VI. i VII. izborne jedinice,                                                                                                                                             Bn1 = registrirani broj birača srpske nacionalne manjine na području općih izbornih jedinica,                                                                                                                Bn2 = mađarske,  Bn3 = talijanske,  Bn4 = češke i slovačke,  Bn5 = romske, austrijske, bugarske, njemačke, poljske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske,  Bn6 = bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske, Bn2-4 = Bn2+ Bn3 + Bn4 = broj birača: mađarske, talijanske, češke i slovačke nacionalne manjine registriran u XII. izbornoj jedinici  i Bn2-6 = Bn2-4 + Bn5 + Bn6 = ukupni broj birača nacionalnih manjina osim srpske registriran u XII. izbornoj jedinici.

II. RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR PO OPĆIM IZBORNIM JEDINICAMA 2007. GODINE
IJ S1 B07 Bn1 Bn2-6 B7 p07 p7 pb7
I. 361.236 6.278 3.542 371.056 -5,55 -8,91
II. 399.648 9.415 6.196 415.259 4,49 1,94
VI. 356.575 27.816 3.845 388.236 -6,77 -4,70
VII. 403.812 22.185 2.669 428.666 5,58 5,23
Σ 1.748.526 1.521.271 65.694 16.252 1.603.217 917
III. 445.627 366.005 504 2.769 369.278 -4,31 -9,35 829
IV. 423.895 335.091 32.674 10.716 378.481 -12,39 -7,09 893
V. 467.364 372.163 37.735 6.427 416.325 -2,70 2,20 891
VIII. 436.889 385.594 10.244 18.252 414.090 0,82 1,65 948
IX. 453.735 428.590 39.673 1.922 470.185 12,06 15,42 1.036
X. 461.424 416.017 3.986 2.051 422.054 8,77 3,61 915
RH 4.437.460 3.824.731 190.510 58.389 4.073.630 918

 

Oznake:                                                                                                                                                                                                          IJ = I. – X. = opće izborne jedinice,                                                                                                                                                                 S1 = broj stanovnika popisan 2001. godine,                                                                                                                                                    B07 = broj registriranih birača po općim izbornim jedinicama prema DIP-ovom izvješću,                                                                                                                           Bn2-6 = Bn2 + Bn3 +Bn4 + Bn5 + Bn6 = ukupni broj  birača nacionalnih manjina osim srpske registriran po općim izbornim jedinicama,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             B7 =  B0 + Bn1 + Bn2-6 = ukupni broj birača po općim izbornim jedinicama na izborima za Hrvatski sabor 2007. godine,                                                                                                                                             p7 = (B1i – Bsr) / Bsr x 100% = odstupanje ukupnog broja birača s prebivalištem u Hrvatskoj na općim izbornim jedinicama od srednje vrijednosti izražen u postotcima srednje vrijednosti broja birača izbornih jedinica s prebivalištem u Hrvatskoj,                                                                                                                                                                           Bsr = (BI. + BII. +… + BX. )/ 10 = srednja vrijednost broja birača 10 općih izbornih jedinica,                                                                                                                  n = 10 = broj općih izbornih jedinica,                                                                                                                                                                                                                                                                                              pb7 = B7 / S1 X 1000 = broj birača na tisuću stanovnika popisanih 2001. godine i                                                                                                  Σ = zbroj podataka u stupcima za I., II., VI., i VII. izbornu jedinicu.

III. RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA NACIONALNIH MANJINA PO GRADOVIMA I OPĆINAMA S VIŠE OD TRI TISUĆE STANOVNIKA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2007. GODINE
GRADOVI I OPĆINE S 900 DO 1.000 BIRAČA NA 1.000 STANOVNIKA I VIŠE OD 500 BIRAČA NACIONALNIH MANJINA
Grad ili općina P1 Bn1 Bn2-6 Bn2-4 Bn5 Bn6
1. Novska            SM 818 1.122 105 24 61 20
2. Karlovac          KA 5.076 4.979 274 17 18 239
3. Daruvar           BB 1.863 1.361 1.486 1.403 25 58
4. Grubišno Polje 872 836 557 532 8 17
5. Otočac             LS 690 1.081 25 3 6 16
6. Slatina             VP 1.532 1.470 77 24 7 46
7. Suhopolje 1.033 797 30 12 5 13
8. Nova Gradiš.   BP 914 508 59 13 15 31
9. Slavonski Brod 1.557 943 378 31 266 81
10. Zadar               ZD 2.382 3.549 594 91 37 466
11. Erdut               OB 4.538 3.711 377 327 30 20
12. Kneževi Vinogradi 956 965 1.833 1.701 96 36
13. Drniš                ŠK 656 966 11 2 2 7
14. Borovo             VS 4.640 4.084 81 46 26 9
15. Stari Jankovci 1.212 867 148 129 18 1
16. Buje                  IS 183 95 1.109 1.007 8 94
17. Labin 279 183 446 213 1 232
18. Poreč 566 397 936 393 39 504
19. Pula 3.415 1.879 2.888 1.628 284 976
20. Vodnjan 163 118 928 734 101 93
21. Dubrovnik        DN 1.426 927 563 33 23 507
22. Grad Zagreb    GZ 18.811 14.260 7.165 787 1.601 4.777
GRADOVI I OPĆINE S VIŠE OD 500 BIRAČA NACIONALNIH MANJINA I VIŠE BIRAČA OD STANOVNIKA
1. Dvor                SM 3.495 4.158 7 4 1 2
2. Glina 2.829 4.022 33 0 4 29
3. Petrinja 2.809 1.961 137 10 7 120
4. Sunja 1.288 1.158 13 4 2 7
5. Slunj                KA 575 1.150 21 3 1 17
6. Vojnić 2.747 2.868 78 1 0 77
7. Gospić             LS 625 2.824 42 4 10 28
8. Plitvička Jezera 1.424 1.471 3 1 1 1
9. Lipik                 PS 873 1.563 301 276 15 10
10. Pakrac 1.514 2.762 458 415 12 31
11. Benkovac        ZD 730 4.305 30 2 5 23
12. Gračac 1.523 3.266 15 3 1 11
13. Obrovac 435 2.637 29 6 3 20
14. Beli Manastir   OB 2.920 2.904 960 560 246 154
15. Bilje 246 379 1.516 1.389 115 12
16. Darda 2.008 1.914 828 313 469 46
17. Kistanje           ŠK 1.736 1.555 2 0 0 2
18. Knin 3.164 5.111 38 2 1 35
19. Skradin 431 1.191 8 2 0 6
20. Vukovar           VS 10.412 11.958 1.128 308 624 196
21. Rovinj                IS 500 316 1.675 1.210 32 433
22. Umag 486 314 1.748 1.401 43 304
GRADOVI I OPĆINE S VIŠE BIRAČA OD STANOVNIKA I MANJE OD 500 BIRAČA NACIONALNIH MANJINA
1. Crikvenica      PG 251 188 184 30 31 123
2. Krk 105 71 79 9 13 57
3. Mali Lošinj 380 225 233 115 10 108
4. Opatija 339 180 257 104 20 133
5. Brestovac       PS 345 201 2 2 0 0
6. Makarska       SD 155 87 62 8 8 46
7. Medulin            IS 227 21 331 141 14 176
8. Novigrad 81 46 408 30 12 126

 

Oznake:                                                                                                                                                                               Oznake za županije su stavljene kod prvog grada ili općine koji im pripadaju:                                                                      DN = Dubrovačko-neretvanska, IS = Istarska, LS = Ličko-senjska, PG = Primorsko-goranska, SD = Splitsko-dalmatinska, ŠK = Šibensko-kninska, ZD = Zadarska, GZ = Grad Zagreb, KA = Karlovačka, SM = Sisačko-moslavačka, ZG = Zagrebačka, BB = Bjelovarsko-bilogorska, BP = Brodsko-posavska, KK = Koprivničko-križevačka, KZ = Krapinsko-zagorska, ME = Međimurska, OB = Osječko-baranjska, PS = Požeško-slavonska,                                  VA = Varaždinska, VP = Virovitičko podravska i VS = Vukovarsko-srijemska.                                                                                                                                                          S = broj stanovnika prema popisu od 2011. godine,                                                                                                             Bn1 = registrirani broj birača srpske nacionalne manjine na području općih izbornih jedinica,                                                                                                                Bn2 = mađarske,  Bn3 = talijanske,  Bn4 = češke i slovačke,  Bn5 = romske, austrijske, bugarske, njemačke, poljske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske,  Bn6 = bošnjačke, albanske, crnogorske i slovenske, Bn2-4 = Bn2+ Bn3 + Bn4 = broj birača: mađarske, talijanske, češke i slovačke nacionalne manjine registriran u XII. izbornoj jedinici i Bn2-6 = Bn2-4 + Bn5 + Bn6 = ukupni broj birača nacionalnih manjina osim srpske registriran u XII. izbornoj jedinici.

IV. RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA PO GRADOVIMA I OPĆINAMA S VIŠE OD TRI TISUĆE STANOVNIKA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2007. GODINE
RB Grad ili općina S B0 Bn1 Bn2-6 B7 p7
GRADOVI I OPĆINE S  900 DO 1.000 BIRAČA NA 1.000 STANOVNIKA I VIŠE OD 500 BIRAČA NACIONALNIH MANJINA
1. Novska           SM 14.313 12.006 1.122 105 13.233 925
2. Karlovac         KA 59.395 51.315 4.979 274 56.568 952
3. Daruvar          BB 13.243 9.261 1.361 1.486 12.108 914
4. Grubišno Polje 7.523 6.105 836 557 7.498 997
5. Otočac            LS 10.411 9.185 1.081 25 10.291 989
6. Slatina            VP 14.819 12.882 1.470 77 14.429 974
7. Suhopolje 7.524 6.667 797 30 7.494 996
8. Nova Gradiš.  BP 15.833 13.813 508 59 14.380 908
9. Slavonski Brod 64.612 57.270 943 378 58.591 907
10. Zadar              ZD 72.718 65.313 3.549 594 69.456 955
11. Erdut              OB 8.417 4.220 3.711 377 8.308 987
12. Kneževi Vinog. 5.188 2.141 965 1.833 4.939 952
13. Drniš               ŠK 8.595 7.878 966 11 8.855 981
14. Borovo            VS 5.360 1.063 4.084 81 5.228 987
15. Stari Jankovci 5.216 3.862 867 148 4.877 935
16. Buje                 IS 5.340 4.065 95 1.109 5.269 987
17. Labin 12.426 11.271 183 446 11.900 958
18. Poreč 17.460 15.201 397 936 16.534 947
19. Pula 58594 50.017 1.879 2.888 54.784 935
20. Vodnjan 5.651 4.529 118 928 5.575 987
21. Dubrovnik       DN 43.770 38.497 927 563 39.987 914
22. Grad Zagreb   GZ 779.145 696.397 14.260 7.165 717.822 921
GRADOVI I OPĆINE S VIŠE OD 500 BIRAČA NACIONALNIH MANJINA I VIŠE BIRAČA OD STANOVNIKA
1. Dvor               SM 5.742 4.852 4.158 7 9.017 1.570
2. Glina 9.868 6.982 4.022 33 11.037 1.119
3. Petrinja 23.413 22.608 1.961 137 24.706 1.055
4. Sunja 7.376 8.882 1.158 13 10.053 1.363
5. Slunj               KA 6.096 5.175 1.150 21 6.346 1.041
6. Vojnić 5.495 4.113 2.868 78 7.059 1.285
7. Gospić            LS 12.980 11.883 2.824 42 14.749 1.136
8. Plitvička Jezera 4.668 4.077 1.471 3 5.551 1.189
9. Lipik                PS 6.674 5.690 1.563 301 7.554 1.132
10. Pakrac 8.855 8.155 2.762 458 11.375 1.285
11. Benkovac       ZD 9.786 11.438 4.305 30 15.773 1.612
12. Gračac 3.923 4.885 3.266 15 8.166 2.082
13. Obrovac 3.387 4.207 2.637 29 6.873 2.029
14. Beli Manastir  OB 10.986 7.291 2.904 960 11.155 1.015
15. Bilje 5.480 3.642 379 1.516 5.537 1.010
16. Darda 7.062 4.541 1.914 828 7.283 1.031
17. Kistanje          ŠK 3.038 3.573 1.555 2 5.130 1.689
18. Knin 15.190 15.345 5.111 38 20.494 1.349
19. Skradin 3.986 4.355 1.191 8 5.554 1.393
20. Vukovar          VS 31.670 21.394 11.958 1.128 34.480 1.089
21. Rovinj               IS 14.234 12.337 316 1.675 14.328 1.007
22. Umag 12.901 11.406 314 1.748 13.468 1.044
GRADOVI I OPĆINE S VIŠE BIRAČA OD STANOVNIKA I MANJE OD 500 BIRAČA NACIONALNIH MANJINA
1. Crikvenica      PG 11.348 12.008 188 184 12.380 1.031
2. Krk 5.491 5.814 71 79 5.964 1.083
3. Mali Lošinj 8.388 7.840 225 233 8.298 1.058
4. Opatija 12.719 11.530 180 257 11.967 1.038
5. Brestovac       PS 4.028 4.173 201 2 4.376 1.086
6. Makarska       SD 13.716 15.068 87 62 15.217 1.109
7. Medulin            IS 6.004 6.084 21 331 6.436 1.072
8. Novigrad 4.002 3.614 46 408 4.068 1.017

 

Oznake:                                                                                                                                                                               Oznake za županije su stavljene kod prvog grada ili općine koji im pripadaju:                                                                      DN = Dubrovačko-neretvanska, IS = Istarska, LS = Ličko-senjska, PG = Primorsko-goranska, SD = Splitsko-dalmatinska, ŠK = Šibensko-kninska, ZD = Zadarska, GZ = Grad Zagreb, KA = Karlovačka, SM = Sisačko-moslavačka, ZG = Zagrebačka, BB = Bjelovarsko-bilogorska, BP = Brodsko-posavska, KK = Koprivničko-križevačka, KZ = Krapinsko-zagorska, ME = Međimurska, OB = Osječko-baranjska, PS = Požeško-slavonska,                                  VA = Varaždinska, VP = Virovitičko podravska i VS = Vukovarsko-srijemska.                                                                                                                                                          S = broj stanovnika prema popisu od 2001. godine,                                                                                                                  B0 = broj registriranih birača po gradovima i općinama na izborima za Hrvatski sabor u općim izbornim jedinicama,                                                                                                                                                                          Bn2-6 = Bn2 + Bn3 +Bn4 + Bn5 + Bn6 = ukupni broj registriranih birača nacionalnih manjina osim srpske registriran u XII. Izbornoj jedinici,                                                                                                                                                                                                          B7 =  B07 + Bn2-6 = ukupan broj birača gradova i općina i                                                                                                              p7 = B7 / S1 x 1000 = broj birača na izborima za Hrvatski sabor 2007. godine na tisuću popisanih stanovnika 2001. godine.

V. RASPODJELA BIRAČA NACIONALNIH  MANJINA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2011. GODINE PO OPĆIM IZBORNIM JEDINICAMA  
IJ P1 Bn1 Bn2-6 Bn2 – 4 Bn5 Bn6
I. 6.059 4.517 501 694 3.322
II. 8.819 7.552 4.079 1.451 2.022
VI. 26.580 5.200 640 1.680 2.880
VII. 22.365 3.717 394 532 2.791
Σ 68.707 63.823 20.986 5.614 4.357 11.015
III. 1.165 533 3.775 103 2.482 1.190
IV. 28.801 29.807 11.354 7.638 2.280 1.436
V. 36.628 38.979 7.137 2.882 2.136 2.119
VIII. 17.789 9.784 18.195 9.854 1.447 6.894
IX. 27.635 37.328 2.275 321 268 1.686
X. 5.908 3.738 2.416 251 193 1.972
RH 186.633 183.992 66.138 26.663 13.163 26.312

 

Oznake:                                                                                                                                                                                                          IJ = I. – X. = opće izborne jedinice,                                                                                                                                                                 P1 = broj pripadnika srpske nacionalne manjine po općim izbornim jedinicama popisan 2011. godine,                                                                                 Σ = zbroj birača nacionalnih manjina I., II., VI. i VII. izborne jedinice,                                                                                                                                             Bn1 = registrirani broj birača srpske nacionalne manjine na području općih izbornih jedinica,                                                                                                                Bn2 = mađarske,  B3n3= talijanske,  Bn4= češke ili slovačke,  Bn5 = romske ili: austrijske, bugarske, njemačke, poljske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i /ili židovske,  Bn6 = bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i/ili slovenske  i                                                                                                                                                                       Bn2-6 = Bn2-4 + Bn5 + Bn6 = ukupni broj birača ostalih nacionalnih manjina registriran u XII. Izbornoj jedinici na područjima općih izbornih jedinica.

VI. RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR PO OPĆIM IZBORNIM JEDINICAMA 2011. GODINE
IJ S B011 Bn1 Bn2-6 B11 p011 p11 p
I. 358.750 6.059 4.517 369.326 -6,63 -9,76
II. 403.716 8.819 7.552 420.087 5,07 2,65
VI. 352.471 26.580 5.200 384.251 -8,27 -6,11
VII. 413.148 22.365 3.717 439.230 7,52 7,33
Σ 1.724.180 1.528.085 63.823 20.986 1.612.894 935
III. 422.647 364.332 533 3.775 368.640 -2,32 -9,92 872
IV. 389.868 333.927 29.807 11.354 375.088 -14,92 -8,35 962
V. 416.130 367.654 38.979 7.137 413.770 -7,43 1,10 994
VIII. 424.846 385.376 9.784 18.195 413.355 0,30 1,00 973
IX. 456.692 440.597 37.328 2.275 480.200 14,67 17,34 1.051
X. 450.526 422.392 3.738 2.416 428.546 9,93 4,72 951
RH 4.284.889 3.842.363 183.992 66.138 4.092.493 955

 

Oznake:                                                                                                                                                                                                          IJ = I. – X. = opće izborne jedinice,                                                                                                                                                                 B011 = broj registriranih birača u općim izbornim jedinicama prema DIP-ovom izvješću,                                                                                                                            Bn1 = registrirani broj birača srpske nacionalne manjine u XII. izbornoj jedinici na području općih izbornih jedinica,                                                                                                                B2-6 = ukupan registrirani broj birača ostalih nacionalnih manjina u XII. izbornoj jedinici na području općih izbornih jedinica,                                                                                                                                         B11 =  B011 + Bn1 + Bn2-6 = ukupni broj birača po općim izbornim jedinicama,                                                                                                             p1 = (B1i – Bsr) / Bsr x 100% = odstupanje ukupnog broja birača s prebivalištem u Hrvatskoj na općim izbornim jedinicama od srednje vrijednosti izražen u postotcima srednje vrijednosti broja birača izbornih jedinica s prebivalištem u Hrvatskoj,                                Bsr = (BI. + BII. +… + BX.) / 10 = srednja vrijednost broja birača općih izbornih jedinica,                                                                                                                  p = B11 / S11 X 1000 = broj birača na tisuću stanovnika popisanih 2011. godine i                                                                                                                                                                                                                                         Σ = zbroj stanovnika ili birača I., II., VI., i VII. izborne jedinice.

VII. RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA NACIONALNIH MANJINA PO GRADOVIMA I OPĆINAMA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2011. GODINE
Grad ili općina Bn1 Bn2-6 Bn2-4 Bn5 Bn6
1. Velika Gorica   ZG 661 527 47 159 321
2. Glina               SM 4.083 37 0 7 30
3. Kutina 580 434 223 93 118
4. Novska 920 124 17 75 32
5. Petrinja 2.018 136 10 7 119
6. Sisak 1.741 997 79 382 536
7. Dvor 3.915 6 3 1 2
8. Gvozd 3.079 5 0 0 5
9. Sunja 987 28 4 11 13
10. Karlovac          KA 4887 345 14 34 297
11. Ogulin 1713 71 3 12 56
12. Slunj 1.055 46 2 3 41
13. Vojnić 3.328 104 0 1 103
14. Daruvar           BB 1.200 1.448 1.361 19 68
15. Grubišno Polje 762 692 615 63 14
16. Rijeka              PG 4.004 3.557 1.411 517 1.629
17. Gospić             LS 2.244 46 5 15 26
18. Plitvička Jezera 1.195 11 1 1 9
19. Slatina             VP 1.346 97 29 8 60
20. Lipik                 PS 1.961 223 185 15 23
21. Pakrac 3.514 438 384 17 37
22. Požega 976 120 33 15 72
23. Slavonski BrodBP 852 673 39 514 120
24. Benkovac        ZD 4.530 65 8 31 26
25. Obrovac 2.785 27 5 2 20
26. Zadar 3.306 648 77 39 532
27. Gračac 3.123 14 4 1 9
28. Beli Manastir   OB 2.676 1.018 591 286 141
29. Osijek 7.002 1.611 597 448 566
30. Bilje 321 1.523 1.419 91 13
31. Darda 1.834 862 280 530 52
32. Erdut 3.655 367 309 36 22
33. Kneževi Vinogradi 932 1.748 1.628 90 30
34. Drniš                ŠK 856 13 2 4 7
35. Knin 4.522 48 7 3 38
36. Skradin 1.129 11 4 1 6
37. Šibenik 1.273 249 32 35 182
38. Kistanje 1810 6 0 1 5
39. Ilok                   VS 409 689 645 21 23
40. Vukovar 10.323 1.086 355 519 212
41. Borovo 4.190 73 39 22 12
42. Stari Jankovci 1.091 167 140 24 3
43. Split                 SD 1.488 884 101 79 704
44. Buje                  IS 99 1.045 918 9 118
45. Poreč 404 1.050 380 47 623
46. Pula 1.832 2.810 1.447 336 1.027
47. Rovinj 339 1.638 1.010 32 596
48. Umag 320 1.678 1.282 52 344
49. Vodnjan 145 917 626 126 165
50. Dubrovnik        DN 843 651 40 28 583
51. Grad Zagreb 13.658 10.086 903 2.404 6.779

 

Oznake:                                                                                                                                                                               Oznake za županije su stavljene kod prvog grada ili općine koji im pripadaju:                                                                      DN = Dubrovačko-neretvanska, IS = Istarska, LS = Ličko-senjska, PG = Primorsko-goranska, SD = Splitsko-dalmatinska, ŠK = Šibensko-kninska, ZD = Zadarska, GZ = Grad Zagreb, KA = Karlovačka, SM = Sisačko-moslavačka, ZG = Zagrebačka, BB = Bjelovarsko-bilogorska, BP = Brodsko-posavska, KK = Koprivničko-križevačka, KZ = Krapinsko-zagorska, ME = Međimurska, OB = Osječko-baranjska, PS = Požeško-slavonska,                                  VA = Varaždinska, VP = Virovitičko podravska,  VS = Vukovarsko-srijemska i RH = Republika Hrvatska.                                                                                                                                                          Σ = zbroj podataka u stupcima tablice,                                                                                                                                         S11 = broj stanovnika prema popisu od 2011. godine,                                                                                                             Bn1 = registrirani broj birača srpske nacionalne manjine na području općih izbornih jedinica,                                                                                                                Bn2 = mađarske,  Bn3 = talijanske,  Bn4 = češke i slovačke,  Bn5 = romske, austrijske, bugarske, njemačke, poljske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske,  Bn6 = bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske, Bn2-4  = Bn2 + Bn3 + Bn4 = broj  birača: mađarske, talijanske, češke i slovačke manjine registriran u XII. izbornoj jedinici i Bn1-6 = Bn1 + Bn2-4 + Bn5 + Bn6 = ukupni broj birača nacionalnih manjina registriran u XII. izbornoj jedinici.

VIII. RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA PO GRADOVIMA I OPĆINAMA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2011 GODINE
Grad ili općina S11 B011 Bn1-6 B11 p
1. Velika Gorica   ZG 63.517 56.797 1.188 57.985 913
2. Glina               SM 9.283 6.830 4.120 10.950 1180
3. Kutina 22.760 20.006 1.014 21.020 924
4. Novska 13.518 12.115 1.044 13.159 973
5. Petrinja 24.671 23.936 2.154 26.050 1056
6. Sisak 47.768 42.773 2.738 45.511 953
7. Dvor 5.570 4.642 3.921 8.563 1.537
8. Gvozd 2.970 1.798 3.084 4.882 1.644
9. Sunja 5.738 6.672 1.015 7.687 1.340
10. Karlovac          KA 55.705 50.477 5.232 55.709 1.000
11. Ogulin 13.915 10.790 1.784 12.574 904
12. Slunj 5.076 4.930 1.101 6.031 1.188
13. Vojnić 4.764 3.616 3.432 7.048 1.479
14. Daruvar           BB 11.633 9.238 2.648 11.886 1.022
15. Grubišno Polje 6.478 5.754 1.454 7.208 1.113
16. Rijeka              PG 128.624 115.716 7.561 123.277 958
17. Gospić             LS 12.745 11.822 2.290 14.112 1.107
18. Plitvička Jezera 4.373 4.170 1.206 5.376 1.229
19. Slatina             VP 13.686 12.764 1.443 14.207 1.038
20. Lipik                 PS 6.170 5.104 2.184 7.288 1.181
21. Pakrac 8.460 7.105 3.952 11.057 1.307
22. Požega 26.248 23.471 1.096 24.567 104,67
23. Slavonski BrodBP 59.141 57.340 1.525 58.865 995
24. Benkovac        ZD 11.026 12.636 4.595 17.231 1.563
25. Obrovac 4.323 4.548 2.812 7.360 1.703
26. Zadar 75.062 67.127 3.954 71.081 947
27. Gračac 4.690 5.049 3.137 8.186 1.745
28. Beli Manastir   OB 10.068 7.168 3.694 10.862 1.079
29. Osijek 108.048 94.013 8.613 102.626 950
30. Bilje 5.642 3.675 1.844 5.519 978
31. Darda 6.908 4.673 2.696 7.369 1.067
32. Erdut 7.308 4.129 4.022 8.151 1.115
33. Kneževi Vinogradi 4.614 2.319 2.680 4.999 1.083
34. Drniš                ŠK 7.498 7.922 869 8.791 1.172
35. Knin 15.407 15.564 4.570 20.134 1.309
36. Skradin 3.825 4.400 1.140 5.540 1.444
37. Šibenik 46.332 43.113 1.522 44.635 963
38. Kistanje 3.481 3.261 1.816 5.077 1.459
39. Ilok                   VS 6.767 5.558 1.098 6.656 984
40. Vukovar 27.683 21.203 11.409 32.612 1.178
41. Borovo 5.056 863 4.263 5.126 1.014
42. Stari Jankovci 4.405 3.492 1.258 4.750 1.078
43. Split                 SD 178.102 159.466 2.372 168.838 948
44. Buje                  IS 5.182 4.131 1.144 5.275 1.018
45. Poreč 16.696 15.589 1.454 17.043 1.021
46. Pula 57.460 49.811 4.642 54.453 948
47. Rovinj 14.294 12.573 1.977 14.550 1.018
48. Umag 13.467 11.774 1.998 13.772 1.023
49. Vodnjan 6.119 4.665 1.062 5.727 936
50. Dubrovnik        DN 42.615 38.882 1.494 40.376 948
51. Grad Zagreb 790.017 704.095 23.744 727.839 921

 

Oznake:                                                                                                                                                                               Oznake za županije su stavljene kod prvog grada ili općine koji im pripadaju:                                                                      DN = Dubrovačko-neretvanska, IS = Istarska, LS = Ličko-senjska, PG = Primorsko-goranska, SD = Splitsko-dalmatinska, ŠK = Šibensko-kninska, ZD = Zadarska, GZ = Grad Zagreb, KA = Karlovačka, SM = Sisačko-moslavačka, ZG = Zagrebačka, BB = Bjelovarsko-bilogorska, BP = Brodsko-posavska, KK = Koprivničko-križevačka, KZ = Krapinsko-zagorska, ME = Međimurska, OB = Osječko-baranjska, PS = Požeško-slavonska,                                  VA = Varaždinska, VP = Virovitičko podravska i VS = Vukovarsko-srijemska.                                                                                                                                                          S = broj stanovnika prema popisu od 2011. godine,                                                                                                                  B011 = broj registriranih birača po gradovima i općinama na izborima za Hrvatski sabor u općim izbornim jedinicama,                                                                                                                                                                          Bn1-6 Bn1 + Bn2-4 + Bn5 + Bn6 = broj birača nacionalnih manjina registriranih u XII. izbornoj jedinici,                                                                                               B =  B011 + Bn1-6 = ukupan broj birača gradova i općina i                                                                                                                                                 p = B11 / S11 x 1000 = broj birača na tisuću popisanih stanovnika 2011. godine.

mr.sc. Edo Zenzerović, dipl. ing. elektr.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika