Podjeli

Malo koja država ima takve povjesničare na svojim fakultetima kakav je prof. dr. Hrvoje Klasić. Naime, taj se čovjek svako malo javlja u obranu „bratstva i jedinstva“, a povijest tumači još onako kako  je možebitno čuo ili čitao od svog rođaka Mike Špiljka o kojem je objavio i knjigu, za koju sam svojedobno napisao da je treba „baciti kroz prozor“.

U razgovoru za tportal (10. 4.20120.) među ostalim izjavio je i ovo:

-„U Hrvatskoj se već tri desetljeća bez ikakvog straha uzvikuje ustaški pozdrav i negira karakter koncentracijskog logora Jasenovac“ te dodaje da se „takve  revizije povijesti događaju svugdje u svijetu, ali u perifernim, malobrojnim i nimalo utjecajnim skupovima, za razliku od Hrvatske gdje je slavljenje ustaške države prisutno u mainstreamu, pa čak i u samoj vlasti.“

Dakle, kao prvo ovaj čovjek najblaže rečeno ne govori istinu. U Hrvatskoj se „tri desetljeća“ ne uzvikuje ustaški pozdrav, već pozdrav koji se uzvikivao i u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata (koji je Klasić „prespavao“). Također nije istina da se „negira karakter koncentracijskog logora Jasenovac“. Istina je da svi priznaju da je logor postojao, ali i ne da je u njemu stradalo 700, 800 tisuća i više ljudi. On bi kao povjesničar to morao znati. Zatim je laž da je u nas „slavljenje ustaške države prisutno u mainstreamu“ Koji to listovi i časopisi uzdižu fašizam, tim prije što je kod nas najveći broj medija lijevo orijentiran? Još je veća laž, (fake news) da je ustaško slavlje nazočno i u samoj vladi! Jadno je i žalosno ako ovaj povjesničar (kakvog inače majka rađa jednom u stotinu godina) na taj način predaje povijest na svojem fakultetu.

Drugim riječima, sve što je izjavio ne odgovara istini. Čudi nas da na sve to ne reagira i inače uvijek budan  Faktograf hr., da im takva „istina“ ne smeta, a da svako malo reagiraju na pojedine istupe hrvatskih branitelja i domoljuba, odnosno na sve što hrvatski diše.

Uz to, od raznih klasića nikada nismo čuli da je na svim „top listama“ Josip Broz  Tito na desetom mjestu svjetskih zločinaca, kao ni izjavu Aleksandra Rankovića (Politika, 1. veljače 1951.) koja glasi: „Likvidirali smo  568.000 narodnih neprijatelja, a kroz logore od 1945. do 1951. prošlo je 3.777.776 zatvorenika“.

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika