Podjeli

Predsjednik RH Zoran Milanović smatra da grb HOS-a nije po zakonu, a jeste.

Međutim, jedino on smije (sic!) bez ikakvih sankcija kršiti zakon.

Naime, da još jednom podsjetimo sve one kojih se to tiče, a o čemu smo već pisali.

U Hrvatskoj je zakonom propisano da predsjednik države kao nositelj najviše dužnosti i državni poglavar nosi lentu u bojama hrvatske zastave. (Zakon o grbu, zastavi i himni). Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman redovno je nosio lentu, poglavito prigodom Dana državnosti, predaji odličja i priznanja, kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika te u drugim svečanim prilikama. Nakon njega došao je nesretni Stjepan Mesić i odbio je nositi lentu kao simbolični način distanciranja od svog prethodnika, njegove politike i stila vladavine. To je isto učinio i Mesićev  nasljednik ništa manje nesretni (po hrvatski narod) Ivo Josipović. Onda je došla prava i istinska nasljednica dr. Tuđmana, Kolinda Grabar – Kitarović, i obradovala nas na svojoj inauguraciji (2015.) s lentom, koja je godinama ležala u nekom skladištu. (Nažalost ni ona je nije nosila.)

Dakle, Mesić i Josipović čim su se uhvatili državničke fotelje kontinuirano su počeli kršiti i ignorirati  zakon, i zbog toga, naravno, nikada nisu odgovarali.

Svojedobno se Braniteljski portal, odnosno njihov tadašnji (i sadašnji) urednik Mladen Milošević, u svezi toga, pismom obratio žalosnom predsjedniku Josipoviću, a ovaj je (još kao i pravnik!?) stručno odgovorio da “zakon na koji se upozorava i koji traži nošenje lente nastao je vrlo davno (valjda prije sedam stoljeća, op.p.) u posebnim povijesnim okolnostima. Tada je bilo potrebno na sve načine, pa i tako da se nosi lenta, naglašavajući hrvatsku državnost. Nakon što je državnost postala neupitna i nakon što je očuvana u Domovinskom ratu, takva je potreba dobila drugi okvir.“ Zatim navodi da “lenta u tim okvirima, svojim izgledom i disfunkcionalnošću nema svrhu kakvu je imala u vrijeme kada je Zakon donesen. S estetskog i s političkog  stanovišta ona očito već dugi niz godina nije nailazila na podršku najšire javnosti (?), a ni na podršku (korištenje) od strane biv. Predsjednika Mesića. Gotovo desetogodišnjom  neprimjenom, Zakon se, kako kaže teorija prava, izobičajio i time izgubio na značaju i važnosti“.

Eto, tako je (da dalje ne nabrajamo njegove fraze i frazetine) obrazložio zakon bivši predsjednik i pravnik (!). Naime, i drugi zakoni „s estetskog i političkog stanovišta ne nalaze na podršku najšire javnosti“, pa se trebaju i moraju primjenjivati, dok se ne donesu drugi. (Ovaj je i danas na snazi!) Ali, u svezi toga i štošta drugoga, zakon su bili Mesić i Josipović, tako da nije bio zakon što je pisalo da je zakon već je bio zakon ono što su oni rekli!

Sve čestitke i onima koji su za njih glasovali i koji su  ih toliko držali na vlasti.

Otkako je predsjedničku dužnost preuzeo Zoran Milanović  i on je zaboravio na zakon. Ne voli grb HOS-a, ne voli spomen ploču HOS-a (s imenima stradalim u Domovinskom ratu), ali ne voli ni – predsjedničku lentu, koji bi kao prvi čovjek u Hrvata trebao (morao!) nositi u određenim, svečanim prigodama.

I on ne voli i ne će nositi lentu jer ne voli ni prvog predsjednika RH dr. Franju Tuđmana, čiju je bistu s Pantovčaka poslao u ropotarnicu.

E, ne može to tako. Ili ćemo se svi držati zakona ili nećemo, tim prije jer je zakon-zakon, ili bi trebao biti!

Stoga, dragi  Milanoviću, za 30. svibnja na Dan državnosti  hoćemo te vidjeti s lentom!

Nemaš pojima kako će ti lijepo stajati!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika