Podjeli

Poštovani čitatelji našeg cijenjenog istraživačkog portala, sa vama smo u još jednom serijalu iz Trogira, najljepšeg gradića na obali Jadranskog mora. Donosimo vam još jedan dramatičan zaplet u osvit lokalnih izbora. Naime, na sjednici Gradskog vijeća koja je održana u utorak pojavio se koronavirus. Virus nas je iznenadio, umjesto sprijeda ušao je sazad izjavio je prije godinu dana ravnatelj mostarske bolnice dr. Ante Kvesić. Ovakvu smiješnu izjavu gledali smo prije godinu dana kad je krenula pandemija, ali ovu tragikomediju danas gledamo u Trogiru.

Na sjednici Gradskog vijeća pojavio se službenik, točnije zamjenik pročelnika iz redova SDP-a sa vidljivim simptomima koronavirusa. Naime, na sjednici nisu se poštovale epidemiološke mjere niti je mjerena temperatura nazočnima. Dok ovo pišem tridesetak ljudi nalazi se u samoizolaciji. Prije nekoliko mjeseci gradonačelniku Anti Biliću umro je djelatnik gradske uprave od koronavirusa, dok drugi zaražen od istog virusa dolazi na sjednicu Gradskog vijeća kojem je predsjednik Ante Piteša, danas nezavisni, a prije član SDP-a i Komunističke partije.

Porazna činjenica za gradonačelnika Bilića koji se dosad hvalio iznimnim rezultatima, a pobjeglo mu je iz gradske uprave desetak ljudi, svjedočeči pritisku, smanjenim plaćama i lošim međuljudskim odnosima. Da je drukčija situacija, pa da je to činio netko od oporbe danima bi mainstream mediji pisali o takvim situacijama. Na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća vijećnik HSP-a Damir Zaradić prozvao je gradonačelnika Bilića da je licemjer, da je uzeo stotine tisuća kuna kao član NO Brodotrogira, a za vrijeme prosvjeda radnika Brodotrogira skijao je na Jahorini u Republici Srpskoj. Na prozivke Zaradića prozvani je odgovorio šutnjom.

Osim toga Zaradić je prozvao ostale vijećnike da su statisti u kukuruzu i da šute na navedene nezakonitosti i nepravde. S ovim navodima Zaradić je zaradio status najaktivnijeg vijećnika u ovom sazivu gradskog parlamenta. Dušebrižnici su jedva dočekali kraj ovog mandata. Ima vijećnika koji se nisu javili uopće za riječ kao što su Stipe Novak, koji je samo dizao ruku za SDP-ovu vlast i nije ničim zaradio plaću. Takav je slučaj i Ivanke Tomaš. Osim njega poznati po šutnji bili su Matea Harašić, Slaven Jažo i Romeo Palada. Toplo se nadamo da ih više nećemo gledati u novom mandatu Gradskog vijeća.

Na sjednici je produžen mandat vječnoj ravnateljici Muzeja Grada Trogira dr. Fani Celio-Cega, dok je cijeli postupak vodila predsjednica Upravnog odbora Muzeja Ružica Jakšić. SDP čvrsto pod svojom kontrolom drži Muzej grada Trogira, i to je postao njihova baza. Ravnateljica samo tu ispunjava njihove želje. Najviše članova i simpatizera među gradskim ustanovama SDP ima u Muzeju. Kultura i kadroviranje su njihova zanimacija, pa se toplo nadamo da neće više kadrovirati da ne dođe do nove svađe kakvoj smo svjedočili u mandatu Damira Rilje.

Na sjednici smo doznali da cijeli mandat aktualne vlasti u Trogiru Turistička zajednica neće dobiti direktora. Gradski vijećnik Alen Pensa prozvao je vlast i gradonačelnika za loše upravljanje i nesposobnost jer cijeli mandat nisu smogli snage da izaberu adekvatnog kandidata, a cijelo vrijeme su u medijima najavljivali taj posao kao posao iz snova. A ispada kao posao iz najgore noćne more. Pitamo se zbog čega Ministarstvo turizma ne ugasi tu organizaciju koja je ionako izgubila svoju svrhu u Trogiru.

Hrvatska stranka prava i Hrvatska demokratska zajednica svojim priopćenjima oštro su prozvali gradonačelnika Bilića za propuste kod organizacije sjednice Gradskog vijeća. Smatraju također odgovornim njegovog zamjenika Viktora Novaka, koji je ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite za Grad Trogir. HSP smatra da je žalosno da je gradska vlast ugrozila vijećnike i prisutne u vijećnici, a da ne odgovara za propuste. HDZ je prozvao vlast zbog neispunjenih obećanja, ugrožavanje ljudskih života na sjednici, nadolazeće kredite i sve druge negativnosti. A to je uvod u početak glavnog dijela predizborne kampanje.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika