Podjeli

Sve vas lijepo pozdravljam i zahvaljujem se što ste došli na predstavljanje knjige ‘Bojna Čavoglave’ / Thompsonofobija. Zahvaljujem se HVIDR-i grada Zagreba u čijim prostorijama smo danas gosti i predstavljačima koji su vam dobro poznati pa vam ih ne trebam posebno predstavljati. To su predsjednik HAZUDD-a dr. sc. Josip Stjepandić, dr. sc. Josip Jurčević i odvjetnik Davorin Karačić.

Posebna zahvalnost ide Croatii Records koja je pomogla u tiskanju knjige kao i Branku Hrkaču koji je opet sjajno napravio korice knjige.

Počasni gost današnjeg predstavljanja trebao je biti Marko Perković Thompson. Međutim on je danas na sprovodu legendarnom branitelju iz Bojne Čavoglave, dakle jednom od onih na prvom spotu „Bojne“. To je Božo (Boškan) Matić čija je kuća na izvoru rijeke Čikole i doista ima simbolike u tome da je sprovod legendarnog branitelja iz Bojne Čavoglave istog dana kada je i predstavljanje knjige o legendarnoj Bojni Čavoglave.

*

Današnje predstavljanje se odvija u vrijeme brutalne ruske agresije na Ukrajinu pa u pozivu na ovo predstavljanje spominjem kako predstavljamo knjigu o međunarodnoj himni naroda izloženih agresiji. To je dano i u najavi na službenom portalu Marka Perkovića Thompsona:

https://www.facebook.com/marko.perkovic.thompson

Evo dva komentara:

Marija Žura

Nažalost, opet je vrijeme za ovu tako nadahnutu, snažnu, herojstvom prožetu, Markovu pjesmu…sada je i ukrajinski borci pjevaju kao svoju himnu! Kad to čovjek čuje, srce puca!

Ruzsa Perick

Napokon knjiga za Markovo djelo, za sva srca koja su ga doživjela i sačuvala u sebi, za temeljno pravo obrane svog doma. Internacionalna himna, točno! 

Zapravo ruska agresija je počela 2014. godine i mediji u RH su u veljači 2015. pisali o tome kako su Ukrajinci prepjevali ‘Bojnu Čavoglave’:

Videospot je napravljen montažom snimaka ukrajinskih snaga sigurnosti koje su emitirane na televiziji.

https://narod.hr/svijet/video-ukrajinci-prepjevali-cavoglave

Već 13. 02. 2015. objavljen je tekst u kome se iz naslova može prepoznati da su Thompson i njegovi suradnici svjesni činjenice da ‘Bojna Čavoglave’ nije samo u Domovinskom ratu bila pjesma koja je ledila krv u venama fašističkih agresora već postaje himna svih naroda izloženih agresiji:

THOMPSON ODUŠEVLJEN ŠTO “BOJNA ČAVOGLAVE” GRMI I UKRAJINOM: NJENA SNAŽNA PORUKA JE UNIVERZALNA

Evo početka tog teksta:

Odu naše Čavoglave u svijet – domoljubna poruka Marka Perkovića Thompsona ispjevana u antologijskoj hrvatskoj budnici “Bojna Čavoglave” postala je himna i u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

U vihoru Donbasa, istočne regije koju domaći nazivaju srcem svoje zemlje, Thompsonova “Bojna Čavoglave” u prilagođenoj verziji ori se među ukrajinskim vojnicima, dižući im moral, jačajući snagu zajedništva, dajući im poruku da izdrže. U Ukrajini je dobila i svoj jurišni naslov “Mi smo najjači”; iza njezina prepjeva stoji bend “Krivogradski glazbeni talenti”, i od samog pojavljivanja dobila je status hita!

“Kako nas takvo što ne bi radovalo. Pa to je pokazalo snagu Markove skladbe, koja je i u Hrvatskoj, od prvog pojavljivanja u Domovinskom ratu, postala simbol borbe za slobodu hrvatskog naroda. Snažna poruka koju nosi lako se može vezati uz svaki napaćeni narod koji se, kao i mi 90-ih, borio za svoju slobodu. Drago nam je da se prenosi preko usta Ukrajinaca, njihovih ratnika, kao simbol vjere u bolje i slobodno sutra. Na kraju krajeva, na “Bojnu Čavoglave”, pjesmu s karakterom, i danas na svim Thompsonovim koncertima nastane neviđena atmosfera. I to pokazuje njezinu svevremenost”, kaže pjevačev menadžer Zdravko Barišić za Slobodnu Dalmaciju.

U daljem tekstu spominje se da se  „Bojna Čavoglave” pjeva i na Kosovu a u raznim verzijama izvodi i u Poljskoj, a prepjevao ju je i jedan njemački band.

https://www.sloboda.hr/thompson-odusevljen-sto-bojna-cavoglave-grmi-i-ukrajinom-njena-snazna-poruka-je-univerzalna/

Spomenimo da su „Bojnu“ u vrijeme Domovinskog rata prepjevali i branitelji iz Bjelovara i Imotskog, a posebno u Bosni i Hercegovini (Orašje, Široki Brijeg, Bihać. Jajce, Sarajevo), pa čak i u Italiji:

https://www.youtube.com/watch?v=14XceuK-FUU

Pitam se je li spoznaja da je „Bojna Čavoglave“ postala već tada himna naroda izloženih agresiji utjecalo na odluku da se Thompsona pozove u Knin za dan pobjede i onda se napadne „Bojna“? Znakovito je da je HOS napadnut tek godinu dana kasnije.

Znamo da su svjetski moćnici podržavali naci-fašističku srpsku agresiju na Hrvatsku koja se opravdavala tvrdnjama da su branitelji Ustaše a država Tuđmanova ustaška država. Hrvatske vlasti poslije smrti HRVATSKOG predsjednika akademika Franje Tuđmana poslušno izvršava želje svjetskih moćnika koji nisu željeli hrvatsku državu pa je Thompson i „Bojna Čavoglave“ na udaru sve do današnjih dana.

Vidimo da na isti način Putin opravdava svoju zločinačku agresiju na Ukrajinu i traži DENACIFIKACIJU Ukrajine.

Međutim tu postoji i dodatna poruka jer je agresija na Ukrajinu izvršena – navodno – zbog želje Ukrajinaca da njihova zemlja uđe u NATO i EU.

Drugim riječima Putin tvrdi da je to nacizam pa su – zapravo – i zapadne zemlje fašističke zemlje. Podržavali su naci-fašističku agresiju na Hrvatsku i sada im se Putin ruga tvrdeći da su oni nacisti.

A u toj igri velikih strada prijateljski ukrajinski narod. Poslije Gladomora i Staljina sada imaju Putina i razaranja svojih domova i domovine.

A „Bojna Čavoglave“ nosi u sebi univerzalnu poruku da se narodi moraju hrabro izboriti za svoju slobodu. Veliki će se ponašati u skladu s njihovim interesima.

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika