Podjeli

Poštovani čitatelji našega istraživačkog portala, opet smo sa vama u još jednom broju serijala iz Trogira. Pred vama se nalazi predizborni broj uoči završetka izborne kampanje i početka izborne šutnje. Iz prošlog broja ostali smo vam dužni predstaviti nositelje izbornih lista za Gradsko vijeće. To ćemo učiniti ovaj put.

Pred nama je završetak uzbudljive kampanje u Trogiru. Zadnji tjedan na društvenim mrežama vodi se pravi mali rat lažnim profilima, stranicama i anketama. To je jedan uobičajen kolorit u nedostatku velikih skupova i okupljanja. Ovaj tjedan Trogir su posjetili važni akteri hrvatske političke scene. Hrvatsku demokratsku zajednicu podržao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, dok je Socijaldemokratsku partiju podržao njezin predsjednik Peđa Grbin. Listu MOST-a poduprijeli su saborski zastupnici Nikola Grmoja i Nino Raspudić.

Nositelji lista HDZ-a i SDP-a za Gradsko vijeće su ujedno kandidati za gradonačelnika Siniša Stojan i Ante Bilić. Listu građanske platforme Zajedno za Trogir predvodi Ante Škrobica, bivši član HDZ-a i predsjednik Savjeta Mladih Hrvatske. Nezavisnu listu Goran Piteša predstavlja Goran Piteša, poduzetnik i sportski djelatnik. Nositelj liste Hrvatske stranke prava jest njezin predsjednik Damir Zaradić, a Domovinski pokret također predsjednica Emilija Ćudina. Listu MOST-a nosi njezin aktivni član Marin Rožić, član Stožera za obranu Brodotrogira. Hrvatsku građansku stranku Željka Keruma predstavlja poduzetnik Tonći Višić. Hrvatska socijalno-liberalna stranka na ove izbore ne izlazi sa listom za Gradsko vijeće.

Čiji kandidati će ući u Gradsko vijeće ovisi naravno o vama stanovnici Trogira. Na listama je skup različitih imena i različitih osobnosti i karijera. Nadamo se da će u idućem sazivu Gradskog vijeća biti što više mladih osoba i žena. Hrvatska demokratska zajednica i Građanska platforma Zajedno za Trogir su prozvali institucije koje štite nepravilnosti i nezakonitosti u gradskoj upravi. Kandidat za gradonačelnika Ivan Šustić javno je prozvao Slobodnu Dalmaciju da provodi cenzuru i pomaže gradonaćelniku Anti Biliću u kampanji.

Članak u navedenoj tiskovini koji je ovaj tjedan trebao ugledati svjetlo dana se odnosio na izvide USKOK-a u gradskoj upravi i prijave Ante Škrobice za sukob interesa. Izjave su uzete od predsjednika HDZ-a i kandidata Siniše Stojana i kandidata građanske platforme Zajedno za Trogir Ivana Šustića, ali nažalost nije objavljen. Radi se o vrsti klijentelizma i različitih interesa građevinskih lobija, a proizvod su SDP-ove vlasti u Trogiru. Posebna tema je bila Brodotrogir.

HDZ Trogir je prozvao institucije pravnog sustava zašto ne istražuju i procesuiraju nezakonitosti gradske uprave, mešetarenje sa zemljištima i pogodovanje raznim lobijima, istim onima koji stopiraju prijave protiv njega i koji čine da se zadrži status quo u Trogiru. Iza javnog interesa Bilić je vješto prikrio privatni interes i bogaćenje na račun poreznih obveznika, objavili su iz HDZ-a. HDZ tvrdi da je Bilić građevinskom lobiju pretvorio poljoprivredna zemljišta u građevinska, čime je njihova vrijednost višestruko narasla. To nije samo mešetarenje prostornim planovima, nego je riječ o klasičnom sukobu interesa i pogodovanju eliti. Diskriminirani su naravno stanovnici Žednog i Trogira.

Domovinski pokret skupa sa svojom predsjednicom Emilijom Ćudinom prozvao je gradonačelnika Antu Bilića da dolazi iz zlatne komunističke mladeži, i da je njegov djed koji je bio načelnik općine Trogir provodio nacionalizaciju imovine građanima Trogira. Nacionalizacija imovine se provodila u SFRJ protiv svih neprijatelja režima, ali i protiv onih koji nisu bili po volji komunističkom režimu. Nažalost, Trogir je obilovao takvim slučajevima.

Bez cenzure je prvi medij koji je pisao o izvidima USKOK-a i krim-policije, pa smo bili diskreditirani. Sve što smo radili, radili smo u najboljoj namjeri da obavijestimo javnost. Drago mi je i da su drugi akteri političke scene prepoznali naš istraživački rad. Pozivamo sve građane Trogira da izađu na izbore i daju glas onima koji će najbolje zastupati njihove interese, jer kad izbori dođu, jaganjci utihnu. Veseli i zdravi bili!

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika