Podjeli

Na portalu “Projekta Velebit” kojeg u Australiji uređuje Dinko Dedić objavio sam dosad bez cenzure ali i bez bilo kakvog honorara preko 120 mojih analiza i komentara o hrvatskoj društvenoj i političkoj krizi. Sve do 24. veljače ove godine kad sam analizirajući poziciju predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenković objavio komentar pod naslovom “Kao sluga Bruxellesa, Beograda i Banja Luke Andrej Plenković je postao dio Pupovčeve “pete kolone”. Taj komentar na mojem FB profilu imao 110 pozitivnih ocjena i 83 dijeljenja što znači da su ga čitatelji u dobroj mjeri podržali.

Za podsjetnik, analiza se bavila Plenkovićevom agendom koju je sam najavio kad je pruzeo vodstvo Hrvatske demokratske zajednice najavljujući da mu je cilj “promijeniti HDZ, a potom i Hrvatsku” Da čelnik vodeće hrvatske političke stranke ima pravo promijeniti samu stranku, to mu ne može nitko osporiti, ali da autokratski najavljuje da on koji je praktički dezerter namjerava  promijeniti Hrvatsku to granići s izdajom. Da bi to ostvario kao zadaću koju je dobio u Bruxellesu na vanjskopolitičkom planu povezao se sa srbijnanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem pa na određeni način i predstavnikom genocidne Republike srpske u Bosni i Hercegovini Miloradom Dodikom, dok je na unutarnjepolitičkom planu zo uobličio čvrstom koalicijom s vođom “pete kolone” u Hrvatskoj Miloradom Pupovcem.

Voditelju portala Dinku Dediću uputio sam kratku mail poruku; “Poštovani Dinko, zadnji komentar koji se odnosio na Plenkovića nisi objavio. Mogu li znati zašto”. Zanimljivo Dinko Dedić je objavio moj idući komentar, ali izmijenivši naslov. Moj je naslov bio “Tek nakon ruske invazije na Ukrajinu Plenković je otkrio velikosrpsku agresiju na Hrvatsku”, a Dinko Dedić ga je promijenio u “Pozitivni pomaci na hrvatskoj unutarnjepolitičkoj sceni nakon invazije Ukrajine”. Nikakav odgovor nisam dobio, pa tako mogu sam pokušati dati odgovor na to pitanje. A odgovor glasi da je moj članak “Kao sluga Bruxellesa, Beograda i Banja Luke Andrej Plenković je postao dio Pupovčeve “pete kolone”.pao pod cenzorske škare HDZ-ove medijske kontrole iza koje stoji naravno sam predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

To uostalom nije nikakva novost jer se Andrej Plenković čvrsto drži komunističke teze koju je izložio u svojem maturalnom radu  o kontroli vladajuće klase nad medijima. Simbolično je to pokazao na jednoj konferenciji za novinstvo upirući prstom u novinare vodećih televizijskih kuća.

 

 

Osim “Hrvatskoga tjednika” koji sustavno i bez ostatka raskrinkava Plenkovićevu politiku nema ni jednog drugog značajnijeg tiskovnog ili elektronskog medija koji analizira politiku premijera Andreja Plenkovića u provedbi njegove najavljene agende da mu je cilj prvo promijeniti HDZ, a potom i Hrvatsku. Najamnje se to može očekivati od Hrvatske radiotelevizije kao javnog glasila, ali opet pod strogom kontrolom vladajuće stranke. Plenković je prvi cilj već ostvario pretvorivši čvrstom rukom HDZ u bulumentu poslušnika a na drugom cilju sustavno radi. Svi značajniji portali su pod kontrolom HDZ, jer ih on financira. Kad sam svoje komentare besplatno ponudio uredniku portala Hrvatskog kulturnog vijeća Osoru Barišiću on mi je odgovorio da su moji komentari oštri. Komentator koji se lažno predstavlja kao borac za hrvatske ncionalne interese Tihomir Dujmović kad je u pitanju politika Andreja Plenkovića nastavlja se ponašati kao što se ponašao za vrijeme Ive Sanadera. Tada je Ivo Sanader mjesečno plaćao s po 3000 eura četiri tadašnja eksponirana komentatora, među kojima je bio i Tihomir Dujmović. Oni su mogli na dugo i široko kritizirati HDZ, ali ne  i samog čelnika stranke i tadašnjeg premijera Ivu Sanadera. Uzgred rečeno kad sam objavio knjigu “Ivo Josipović – kronologija izdaje” bio sam ga zamolio da  me ugosti u svoj kontakt emisiji. Tražio je od mene starijeg kolege 18.000 kuna.

Problem je u tome što se u Hrvatskoj s ovakvom medijskom situacijom koja je bilo pod komercijalnom ili političkom kontrolom ne poštuje temeljno ustavno načelo o slobodi tiska odnosno izričito se zabranjuje cenzura. Pod postojećim okolnostima jednostavno nema šanse da se stanje popravi, pa u takvom kontekstu sasvim je shvatljivo da im je zasmetao komentar “Kao sluga Bruxellesa, Beograda i Banja Luke Andrej Plenković je postao dio Pupovčeve “pete kolone”.

Vjekoslav Krsnik


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika