Podjeli

……Trebaju li Zagrebu aktivisti u „duginim bojama“ koji će preplaviti gender biciklističke staze i parkove Zagreba iz Tomaševićevog oficijelnog predizbornog programa, ili Zagreb treba ostati umjerena, liberalno demokršćanska metropola, „koja će dati novi uzlet najsposobnijima i istovremeno socijalno zaštititi najslabije i ugrožene“? Na to pitanje, čini se, najbolji odgovor ima…….

HDZ, na predstojećim lokalnim izborima  može izgubiti samo nekim Božjim čudom, a brojnost lokalnih jedinica u kojima HDZ već dominantno vlada mogao bi se samo povećati, a nikako smanjiti. SDP, kao jedini konkurent HDZ-u, danas je vidljivo potpuno devastirana stranka s brojnim problemima i unutarnjim frakcijskim ratovima, a kap koja je prelila čašu svakako je bolna činjenica da u Osječko-Baranjskoj županiji nisu uspjeli prikupiti čak ni 3200 potpisa za kandidaturu svog župana. Na lijevom političkom spektru stranka „Možemo“, nije se  uspjela etablirati do te mjere da bi postala prepoznatljiva alternativa SDP-u, a na desnom političkom spektru vlada također svojevrsno rasulo i konkurencija između Mosta, Domovinskog pokreta i novog Bloka Hrvatskih suverenista, Nezavisnih za Hrvatsku, HSP-a  s još nekim partnerima. U tim okolnostima HDZ dominira kao državotvorna stranka centra i s pravom može računati na umjerene glasače lijevo i desno od političkog centra. Činjenica je da je takvih glasača u Republici Hrvatskoj po brojnosti najviše, a ekstremno lijevih i desnih sve je manje! Uz poslovičnu disciplinu svog članstva koje redovito uredno ispunjava biračke dužnosti i uz očekivano malu izlaznost na lokalne izbore što odgovara HDZ-u i velikim stabilnim strankama, može se očekivati HDZ-ova pobjeda u svim lokalnim jedinicama gdje su i do sada suvereno vladali, a moguća su i velika iznenađenja u smislu dobrih rezultata tamo gdje do sada nisu pobjeđivali.

 

U četiri velika grada, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, HDZ u izbornu utrku ne ulazi  braneći pozicije aktualnih gradonačelnika pa im ta činjenica daje pravo nadati se da će u sva četiri grada, koji na simboličnoj razini određuju pobjednika lokalnih izbora ostvariti vrlo dobre rezultate.

Ako krenemo s istoka zemlje i glavnog grada Slavonije, Baranje i Srijema Osijeka, tu je situacija prilično iskristalizirana. Na krilima aktualnog župana OBŽ-a Ivana Anušića, simboličkog HDZ-ovog pobjednika na prošlim parlamentarnim izborima, koji je izraziti favorit za novi mandat župana, s pravom se može očekivati i pobjeda mladog HDZ-ovca Ivana Radića u utrci za gradonačelničku poziciju u Osijeku. Ako se to dogodi, HDZ će prvi puta u povijesti u Osijeku imati svog gradonačelnika i samo ta činjenica bit će dovoljna da se proglase izbornim pobjednicima. Gotovo je izvjesno, da će birači na istoku zemlje prepoznati sve komparativne prednosti vertikalne vladajuće sinergije država-županija-grad i glasati baš za tu opciju koja najviše garantira revitalizaciju tog potencijalno bogatog kraja. Posljednja Anušićeva izjava da „nije baš najsretniji s koalicijom HDZ-a sa SDSS-om“ i Anušićeva koalicija s Antom Đapićem na županijskoj i gradskoj razini, dodatno će u pozitivnom smislu mobilizirati tradicionalne konzervativne glasače na istoku zemlje gdje Andrej Plenković baš ne uživa neku veliku popularnost, upravo zbog te neprincipijelne koalicije koja ni Anušića ni Đapića baš ne veseli.

U Rijeci HDZ ne može baš ništa izgubiti, jer Rijekom nije nikada ni vladao. Svaki rezultat bolji od prethodnih, a postoje objektivne naznake da bi on mogao biti puno bolji, bit će proglašeno HDZ-ovom pobjedom. U Rijeci, poslovičnoj utvrdi SDP-a i ljevičara, klima se očito mijenja nakon silaska s političke scene riječkog crvenog gubernatora Vojka Obersnela, a da bi u Rijeci počelo sve štimati, čini se da će se za to pobrinuti poznati neurokirurg svjetskog glasa gospodin Štimac koji je sve drugo, samo nije ortodoksni ljevičar. Ukoliko se dogodi pobjeda gospodina Štimca, u toj pobjedi bi se mogao naći i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Josip Ostrogović prilikom sastavljanja nove koalicijske gradske vlasti.

U Splitu ništa novo!? HDZ-ov Mihanović i Kerum vode mrtvu utrku, no čini se čeka nas najneizvjesnija utrka za gradonačelnika Splita do sada!

 

Sadašnji gradonačelnik Andro Krstulović- Opara, (HDZ) je na odlasku zbog zdravstvenog stanja  i neće imati priliku braniti svoju funkciju, iako je prije nekoliko dana izjavio da bi ponovo bio izabran za gradonačelnika, da se mogao kandidirati.

Prema posljednjoj anketi čekaju nas izuzetno zanimljivi i napeti izbori, a pobjednik će biti odlučen u drugom krugu. Nedavni rezultati ankete N1 televizije na uzorku od 600 ispitanika kažu sljedeće:  u utrci za drugi krug konkuriraju Vice Mihanović (HDZ) sa 17,5% i Željko Kerum (HGS) sa 16,6%. U malom su zaostatku Ivica Puljak (13%) i Branka Ramljak (12%). Zaostaju SDP-ov Ante Franić (9,2%), MOST-ov Ivica Grković (8,6%) i kandidat Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevice Jakov Prkić (7,4%). Sličan je raspored i među neodlučnim glasačima kojih je 8,2%.

U drugom krugu Vice Mihanović pobjeđuje Željka Keruma s 34.5% naprema 27.2%.

HDZ i u Splitu uvijek ima svoju vjernu bazu i podršku birača no pitanje je koliko još mogu rasti u odnosu na privlačenje birača drugih političkih opcija, posebno onih u političkom centru. Bez obzira na frakcijske sukobe unutar HDZ-a koje potencira takozvani „crni labud“ na području Splita, objektivno je za vjerovati da će HDZ-ovi birači suočeni s izbornom kutijom glasovati upravo za svoju stranku shvaćajući da im poraz HDZ-a u Splitu ne može donijeti ništa dobro. U gradskoj vlasti, izvjesna je koalicija HDZ-a i Keruma bez obzira tko će od njih dvojice biti vodeći čovjek Splita, tako da je HDZ i ovdje u svojevrsnoj „win-win“ situaciji.

Zagrebački izbori za gradonačelnika, nakon odlaska vječnog Milana Bandića,  bit će daleko najdramatičniji od svih izbora zajedno. Do sada nam još ni jedan ozbiljniji analitičar nije otkrio tajnu zbog čega je zapravo prilično bezlični Tomislav Tomašević, bez ikakve karizme i relevantnih kompetencija , pretvoren u super favoriziranog kandidata za gradonačelnika hrvatske metropole. Potpuno je jasno, da je Tomašević na ideološkoj razini „kao lubenica! Izvana zelen, a iznutra jarko, jarko crven“, kako je to primijetio jedan mladi, pametni analitičar. Hoće li Zagreb u ovoj recentnoj apatiji i depresiji proizvedenoj koronom i potresom, doista imati želudac birati ekstremno „zeleno-crvenog lubeničara“, koji je niknuo kao izdanak „Radničke fronte“ i  genderističko-komunističke, Soroševsko- Titoističke ideologije?  Trebaju li Zagrebu aktivisti u „duginim bojama“ koji će preplaviti gender biciklističke staze i parkove Zagreba iz Tomaševićevog oficijelnog predizbornog programa, ili Zagreb treba ostati umjerena, liberalno demokršćanska metropola, „koja će dati novi uzlet najsposobnijima i istovremeno socijalno zaštititi najslabije i ugrožene“? Na to pitanje, čini se, najbolji odgovor ima HDZ-ov kandidat Davor Filipović koji ozbiljno pretendira za ulazak u drugi krug zagrebačkih izbora. Ukoliko se to dogodi Zagrepčani će se pred biračkom kutijom suočiti s dilemom: aktivist Tomislav Tomašević ili doktor ekonomskih znanosti s područja korporativnog upravljanja Davor Filipović? Mislim da razuman izbor u ovom slučaju neće biti ni malo težak zadatak!?

HDZ u Zagrebu ne može nikako izgubiti, iako već sada neki trljaju ruke zlurado se veseleći porazu HDZ-a u metropoli. Svaki bolji rezultat od prethodnog, a to će se sigurno dogoditi, za HDZ će biti pobjeda! Ulazak u drugi krug Davora Filipovića što je sve izvjesnije, bit će velika pobjeda HDZ-a, a eventualna pobjeda Filipovića, što je itekako moguće, bit će ogroman uspjeh.

Kao što objektivno vidimo, HDZ je u cijeloj Hrvatskoj u uzletu, čak i u onim krajevima gdje su mu birači poslovično bili neskloni i bez ikakve sumnje nalazi se u pobjedničkoj situaciji da dodatno zaplavi Hrvatsku. Frakcijske strasti unutar HDZ-a koje bezuspješno ruše Andreja Plenkovića od izbora zastupnika za Europski parlament, pa onda preko predsjedničkih i  parlamentarnih izbora, pred glasačkim kutijama će se smiriti i birati pobjednički, jer „svijet i HDZ voli pobjednike“ i to se neće nikada promijeniti!

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika