Podjeli

Objavljen je program obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te Vojno-redarstvene operacije Oluja95. u Kninu.

Svake godine isto!

Međutim, s obzirom da je riječ o najvećem hrvatskom blagdanu, o danu kad su Hrvatska vojska i policija  oslobodili okupirani grad Knin, koji je bio simbol okupacije Hrvatske, i s obzirom da se njegovim svečanim obilježavanjem želi ukazati na značaj hrvatskih branitelja u borbi za slobodu zemlje, ali i dati svim onima koji su se borili u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu značaj pobjednika, već je red da tim povodom postavimo i pitanje za „milijun dolara“ (da se malo našalimo): zašto na ovoj značajnoj obljetnici i blagdanu ni ove godine, kao i na niz prethodnih, nema ni jednog stranog državnika, a ni nikoga od mnogobrojnih veleposlanika raznih zemalja koji svoju dužnost obavljaju u Hrvatskoj, pretežno u Zagrebu?

Zatim nas zanima na koji će način hrvatska veleposlanstva u svijetu obilježiti ovaj dan?

Dosadašnja je „praksa“ bila uglavnom -nikako, tim više što je u to vrijeme i većina hrvatskih veleposlanika od Pariza, Ney Yorka, Ljubljane, Budimpešte,  Bruxellesa do onih u Australiji i Africi (pretpostavljamo) na zasluženom odmoru!

Međutim, u stranim državama, kad je ovakav i sličan praznik, većina veleposlanika na ovaj ili onaj način,  zajedno sa domaćinima, sudjeluje u  ovakvim ili sličnim svečanostima, jedino kod nas -ne! Zašto?

Hrvatska veleposlanstva diljem svijeta trebala bi i morala iskoristiti Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja da, ako ništa drugo, organiziraju neku izložbu, koncert, tribinu ili slično, gdje bi upoznali svoje domaćine sa stvaranjem Republike Hrvatske.

Bojimo se da nešto takvoga Srbi ne prepuštaju!

Nu, u pojedinim državama, kad su ovakvi dani u pitanju, hrvatski iseljenici putem svojih klubova ili župa manje-više sami organiziraju skromne svečanosti, dok je, kako čujemo, iznimno svečano u Torontu, gdje tom blagdanu Anton Kikaš tradicionalno posvećuje i jednu tv emisiju, koju naravno sam financira.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika