Podjeli

Odmah na početku  moram istaći, radi onih koji do sada nisu pratili moje objave, jedan sam od onih rijetkih koji je doslovno još od samog početka priče o pandemiji u veljači ove godine otvarao mnoga pitanja i tražio na njih suvisle odgovore, koji iz nekog razloga nisu stizali, no bio sam uporan i biti ću sve dok na svako pitanje ne dobijem jasan i suvisli odgovor. Javno sam i u najboljoj namjeri na društvenim mrežama kritizirao rad i neke od propisanih mjera od strane stožera, neke i pohvalio, no usprkos kritičkom stavu kao legalist sam cijelo vrijeme poštovao i provodio sve mjere, dakle i one koje sam smatrao potpuno pogrešnim ili beskorisnim, da ne kažem i potpuno nelogičnim odnosno glupim,  a jedna od njih je naravno i nošenje tzv. zaštitnih maski.

Podržavao sam i podržavam javnu raspravu i iznošenje različitih mišljenja, posebno kada je riječ o eminentnim stručnjacima iz domene infektologije koji u slučaju pojave COVID-19 imaju potpuno suprotna mišljenja, a jedni i drugi su vrhunski stručnjaci za problem koji već mjesecima trese cijeli svijet sa već do sada štetama koje nadilaze štete koje je svijet imao u najvećim ratnim sukobima do sada. Kao građanin koji želi biti istinito i pravovremeno informiran ni od koga ne uzimam mišljenja  „zdravo za gotovo“ već i sam uvijek tražim potvrdu u argumentima koji su danas u visoko razvijenoj digitalnoj eri svima dostupni. Treba samo malo truda i vremena da bi uz dostupne informacije i logično promišljanje mogli i sami doći do niza zaključaka, pa i u svezi COVID-19.

Podržao sam više njih na društvenim mrežama koji su zagovarali drugačiji pristup rješavanju problema sa COVID-19, a svoje konkretne prijedloge još u ožujku javno objavio za razliku od mnogih koji su ovih dana naoružani naknadnom pameću grlati protivnici svega i svačega, stožera ponajviše, promijenivši svoj stav za 180 stupnjeva ili ga uopće do ovih dana nisu ni imali. Podržao sam i jučerašnji Festival slobode kao pravo građana na izražavanje svog stava, koji se usprkos najavama organizatora ipak pretvorio u političko estradni događaj, što je na neki način i sasvim ok, no to onda od  prvog dana nije trebalo ni kriti. Ako se sa nekog skupa, dakle i ovog Festivala slobode,  upućuju političke poruke onda je to politički skup pa ma koliko se netko trudio objašnjavati da to nije. Između ostalog ovaj skup je nekoga i koštao, a znamo da novac nikome ne raste na stablu, zar ne?

Iako i sam smatram da su zaštitne maske potpuno nepotrebne odnosno da nas ne štite ni od čega, na kraju ću kazati i ono što mi se nije dopalo na Festivalu slobode, pače ono što me je veoma iznenadilo i zasmetalo, a to je nepridržavanja epidemioloških mjera koje su propisane kada se radi o skupovima sa većim brojem ljudi, a bogme pun Trg bana Josipa Jelačića to svakako jest bio. Organizatori su očito zaboravili da nenošenjem maski i bez ikakve fizičke distance zapravo daju izvrstan alibi samom stožeru da već kroz 5 – 10 dana koliko traje inkubacija „politički poentira“ kako god budu poželjeli, možda i sa puno strožim mjerama ograničavajući još više i samu slobodu, vrlo je moguće i aktivacijom samog Čl. 17. Ustava RH, a sve kao posljedica enormnog povećanja broja zaraženih. Oni koji bi opet mogli biti najviše pogođeni novim mjerama su upravo oni koji su jučer  bili i najviše oduševljeni, dakle stanari domova za starije osobe koji su još jednom u političkoj igri ispali samo dobra „moneta za potkusurivanje.“

Treba li posebno naglašavati da će po službenim informacijama od ukupnog broja novozaraženih sa koronavirusom  vrlo je vjerojatno već za nekoliko dana njih preko 90% imati direktnu vezu sa Festivalom slobode odnosno samom nazočnošću na istom. Sagledavajući dakle sve što se događalo na Festivalu slobode koji je bio usmjeren protiv stožera odnosno mjera koje je donosio možemo slobodno zaključiti kako će na kraju upravo „omraženi stožer“ najviše „profitirati“. Možda prethodno navedeno mnogima na prvu zvuči apsurdno, no vrijeme će vrlo brzo pokazati kako stvari stoje.

Tko se (nepotrebno) „politike laća od politike na kraju i nastrada.“

 

U Zagrebu, 06.09.2020.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika