Podjeli

Često vam šaljem moju prepisku s Đurom Vidmarovićem pa sam tako i pismo koje sam mu poslao prije dva dana njemu objavio pod naslovom O BOKI I UKRAJINI:

https://bezcenzure.hr/vlad/o-boki-i-ukrajini/

Završio sam pismo riječima:

Pozdravljam te uz Bojnu Čavoglave na Ukrajinskom:

https://www.youtube.com/watch?v=WrFrLGcRioA

https://www.youtube.com/watch?v=m2xrwF8SYxs

I dan poslije onoga što sam vam napisao u Đuri mogli ste ga vidjeti u „Bujici“.

Napisao sam i knjigu o Duru:

J. Pečarić, Đuro Vidmarović, Portal dragovoljac.com:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/Vidmarovic.pdf

Vjerojatno znate da često o ovim našim hrvatskim temama razgovaram sa Stankom Šarićem, pa je to prijateljstvo također dano u knjizi:

J. Pečarić, Dva prijatelja / Stanko Šarić, Zagreb, 2021., str. 348.

Zapravo sam Stanku posvetio povodom njegovog 60. rođendana knjigu:

J. Pečarić, Mojih sto knjiga, Zagreb, 2020, str. 285.

I danas smo se našli. Pričamo o Ukrajini. Komentiram Bujicu u kojoj su i dali „Bojnu Čavoglave“ u ukrajinskoj obradi. I Thompson i „Bojna Čavoglave“ povezuje nas s Ukrajincima, povezuje naš Domovinski rat i našu borbu protiv naci-fašističkih agresora iz Srbije i današnju njihovu nadljudsku borbu za slobodu njihove domovine od agresije Putinove Rusije. Ukrajinci pjevaju Thompsonovu „Bojnu“ a vlast u RH ga je proganjala zbog nje.

Đurova priča o Krimu i Bilgorodskoj oblasti vjerojatno će vam biti posebno zanimljiva jer vjerojatno mnogi od vas – slično meni – za nju ne znaju. To pretpostavljam zato što o njoj nije znao ni Stanko. Veliko iznenađenje za mene da on nešto takvo ne zna – valjda se neće ljutiti što sam ga odao i pisao vam o tome.

Evo tog dijela iz njegovog gostovanja u „Bujici“ koje vam dajem u Prilogu:

DVOJBE OKO KRIMA: Čija je Bilgorodska oblast?!

Đuro Vidmarović objasnio je i tzv. dvojbe oko Krima: – Čuo sam, ne jednom neke naše ljude kako govore da je Hruščov dao Ukrajini Krim i da je to “ruska pokrajina”, čime je ispravljena neka povijesna nepravda. Da, ’54. godine je u SSSR-u došlo do korekcija među republičkim granicama. Tako je Krim kao poluotok, važan kao vojna baza, stavljen na raspolaganje Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici, ali nitko ne govori da je u isto vrijeme, najbogatija ukrajinska pokrajina s tri metra debelim ‘černozemom’, humusom, Bilgorodska oblast, pripojena Ruskoj Federaciji! Ako se već govori o “vraćanju” Krima, što je onda s Bilgorodskom oblašću i njezinim povratkom Ukrajini?!

Slično zamjeni teritorija koji su komunisti iz Crne Gore i BiH u drugoj Jugoslaviji napravili mijenjajući izlaz BiH na more u Boki sa lovištima u BiH.

 

Josip Pečarić

 

PRILOG

BUJICA! ĐURO VIDMAROVIĆ, HRVATSKI VELEPOSLANIK, KOJEG JE U KIJEV POSLAO TUĐMAN: “PUTIN JE STARA KGB-OVA ŠKOLA I U STANJU JE AKTIVIRATI NUKLEARNO ORUŽJE!”

01 Ožujak 2022

Putin je u stanju aktivirati nuklearno oružje, a Vučić je jednako lud – izjavio ja u Bujici, na Z1 televiziji, bivši hrvatski veleposlanik u Ukrajini, Đuro Vidmarović, koji je na dužnosti u Kijevu bio od 1995. do 1999. godine: – Vučić je po mentalitetu blizak Putinu, samo što ima drugi manevarski prostor…

Da ima atomsko oružje, isto bi prijetio nama i čovječanstvu, kao i Putin! Ne tako davno spominjao je raketni sustav koji nabavlja u Moskvi, no, jedno je povesti krvavi rat, a drugo izgubiti…

Za razliku od mnogih drugih televizija, koje ovih dana uglavnom objavljuju razgovore s bivšim hrvatskim veleposlanicima u Moskvi, Z1 i Bujica prostor su dali bivšem veleposlaniku u Kijevu, kojeg je tamo, nakon ‘Oluje’ poslao dr. Franjo Tuđman.

“Scene iz Ukrajine su me šokirale, ali ne i sam početak rata i Putinov napad,” rekao je Vidmarović, koji je za razliku od mnogih drugih diplomata, bio uvjeren da će Moskva napasti Kijev i na to javno upozoravao: “Prateći Putinove govore i ponašanje, kroz dulje vrijeme, znao sam da će do napada doći kad-tad, o tome sam pisao u svojim knjigama… Ipak, nisam računao da će biti ovako brahijalan i brutalan. Da će ići dalekometnim raketama na velike gradove i da će htjeti osvojiti i pacificirati cijelu Ukrajinu…”

VIDMAROVIĆ OD 2015. UPOZORAVA DA ĆE PUTIN KRENUTI U AGRESIJU NA UKRAJINU…

Đuro Vidmarović je još 2015. godine govorio da se Putin neće zaustaviti na istoku Ukrajine: – Bilo mi je potpuno jasno kada sam pažljivije analizirao režimske medije bliske Kremlju, pa istupe ultranacionalista Žirinovskog, kao i zemljopisne karte koje su Putinovi savjetnici i stratezi godinama slali u javnost, a na kojima otvoreno svojataju dio ukrajinske zemlje i Liveberežnu Ukrajinu, lijevu obalu, nazivaju Novorossiya, što je naziv iz nekadašnje carske Rusije. Bilo je evidentno da će napasti Lugansk i Krim i da će taj teritorij nastojati spojiti s Transnistrijom – i time Ukrajinu pokušati učiniti kontinentalnom zemljom, potpuno nevažnom s političkog i strateškog aspekta.

1991. – GODINA KOJA POVEZUJE HRVATE I UKRAJINCE

Vidmarović smatra da su aktualni događaji u Ukrajini i te kako usporedivi s Hrvatskom 1991. godine: – To su točke koje nas povezuju; patnja naroda, stradavanje civila, neselektivno i masovno granatiranje, retorika koja je šovinistička i isključiva, otvoreni imperijalni ciljevi neke ‘velike držav

Đuro Vidmarović smatra da je Hrvatska, praktički, već u ratu, s obzirom da je Vlada odobrila vojnu pomoć Ukrajini, što je Moskva odmah okarakterizirala kao “neprijateljski čin”…

PUTIN JE OPASAN ČOVJEK I MOŽE AKTIVIRATI NUKLEARNO ORUŽJE!

Najviše ga brinu nuklearne prijetnje iz Moskve: – Što se tiče atomskih glava, Putin je opasan, on je sada u agresivnom zanosu i jasno je rekao da će svaki onaj tko mu se suprotstavi, doživjeti havariju i takav udar, kakav svijet nije vidio nikada u povijesti. A to se tiče i svih onih koji su se svrstali na stranu Ukrajine, slanjem oružja. Hrvatsku tu ne možemo izdvojiti, jer smo dio NATO-a i zapadnih demokracija, članica EU-a.

Putin je opasan čovjek i može aktivirati atomske potencijale – nastavio je Vidmarović iznositi svoje procjene: – Ne isključujem tu mogućnost! Amerikanci su ga isto tako ozbiljno shvatili i stavili u stupanj visoke bojne pripravnosti svoje atomske projektile, ne bez razloga.

BANJA LUKA – NOVO ŽARIŠTE…

U Bujici se govorilo o petoj koloni u Zagrebu, tijekom eskalirajuće svjetske krize, s posebnim naglaskom na sve one koji su podržavali Milorada Dodika, koj je uz Vučića, sada glavni Putinov eksponent u hrvatskom okruženju: – Što se tiče Banja Luke, tu situacija može biti vrlo opasna, jer Putin može iskoristiti taj dio Bosne za aktiviranje jednog novog žarišta, kojim će vršiti pritisak i na ovaj dio Europe i EU. Tu je i Srpska pravoslavna crkva, koja je u tijesnoj vezi sa Ruskom pravoslavnom crkvom, a patrijarh Kiril je gotovo pusi frend, kako kažu stari Zagrepčani, predsjednika Putina! To je cezaro-papizam i to je oduvijek poznato… Oni će biti uz velikodržavnu politiku svoga vodstva.

MILANOVIĆ SE OSRAMOTIO I RETERIRAO!

Osvrnuo se i na izjave Zorana Milanovića, koji je javno branio Putina, svega nekoliko dana prije agresije, čime se žešće osramotio pred cijelim svijetom: – Ne razumijem predsjednika niti bih želio s njime polemizirati, no činjenica je da je sada ipak reterirao. Ako je to njegov osobni stav, onda je to tragično i za njega, ali može biti tragično i za sve nas. Volio bih radije misliti da ima loše savjetnike, nego da on to stvarno misli. Očito, Milanovićevi savjetnici ne poznaju dobro povijest ili nisu pratili Putinove govore…

Posebno se narugao Milanovićevoj izjavi da “Putin nije etnonacionalist, kao ni Dodik”: – Takva izjava je neznanstvena i politički vrlo štetna! Preporučio bih mu da pod hitno promijeni savjetnike i da ih zamijeni ljudima koji su objektivni, obrazovani i poznaju situaciju u Ukrajini.

PUTINU SE NE MOŽE VJEROVATI, ON MISLI DA JE NOVI PETAR VELIKI!

“Čovjek ne mora biti odveć mudar pa da shvati kako je Putin protiv Ukrajine cijelo vrijeme imao vrlo negativan odnos,” nastavio je hrvatski diplomat: “Negirao je uopće pravo Ukrajincima na državu! Čak i pravo na vlastiti etnos, pravo postojanja kao naroda!”

Vidmarović je posebno prokomentirao mirovne pregovore na granici s Bjelorusijom: – Što se tiče Ukrajine, Putinu se nikako ne može vjerovati kao mirotvorcu! Njegov je stav prema Ukrajini jasan, on ga nikad nije krio. Druga je stvar što su zapadni političari i mudraci vjerovali kako je to tek neka verbalistika i da se iza svega ne krije stvarna provedbena politika. Međutim, on od početka svoje političke karijere pa do danas govori isto. Putin želi pokoriti Ukrajinu i vratiti je u granice nekadašnjeg Ruskog carstva, biti novi Petar Veliki i zabilježen kao “najveći Rus” u suvremenoj povijesti svoje zemlje.

“Ako već ne uspije uzeti cijelu Ukrajinu, onda će barem pokušati oteti onu Lievuberežnu, koja je nekada bila u sastavu ruske imperije,” otkriva Putinove namjere Vidmarović: “U tome je neprikosnoven i inzistirat će na takvom scenariju, budite uvjereni!”

RUSIJOM UPRAVLJA KGB-ovac, A NE “ČUVAR KONZERVATIVNIH VRIJEDNOSTI”!

Na pitanje je li Putin čuvar konzervativnih vrijednosti ili je ipak stara KGB-ova škola, Vidmarović je, bez previše razmišljanja, odgovorio: – Pravi Putin je stara KGB-ova škola! Premazan je svim mastima, vrlo vješt, tehničar osvajanja vlasti i diktator koji je čvrsto zasjeo, uništio opoziciju i oporbene medije. Stavio je i rusku crkvu pod svoje okrilje, zato ne smijemo imati iluzije da bi bilo tko u ovom trenutku njega mogao ugroziti.

CRNOGORSKI SCENARIJ: AUTOKEFALNOST UKRAJINSKE PRAVOSLAVNE CRKVE KAO OKIDAČ ZA AGRESIJU?!

Slično kao što je Beograd “zakuhao” u Crnoj Gori, kada je donijet zakon kojim se oduzima imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi i podupire autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, tako je Moskva poludjela kada su Ukrajinci krenuli putem vlastite autokefalnosti: – To što se događa u Crnoj Gori je također projekt iz Moskve. Isto je i crkveni projekt SPC-a. I u Ukrajini je crkvena situacija dosta komplicirana… To je i bio jedan od razloga Putinove agresije na Ukrajinu. Ukrajina je prije tri godine dobila od vaseljinskog patrijarha tomos. To znači, službenu povelju da postane autokefalna, mimo volje Ruske pravoslavne crkve i njezinog patrijarha koji su se žestoko tome protivili – jer i dalje kod njih vlada, još od Petra Velikoga do danas, ideja o “trećem Rimu”… Cijelo pravoslavlje oni žele objediniti upravo pod žezlom moskovskog patrijarha. I sad je Ukrajinska autokefalna crkva postala nacionalna i time je, konačno proces nacionalne homogenizacije Ukrajinaca dovršen. Rusi im nikada nisu dopuštali da stvore vlastitu crkvu, na svom jeziku… Sjetite se samo kada se svojedobno Janukovič kandidirao za predsjednika Ukrajine, ruski patrijarh i Putin dolazili su na njegove skupove, pomagati mu. To je bez presedana!

HRVATSKA JE SA SRBIJOM U NOVOM OBLIKU RATA?!

Srpska peta kolona u Zagrebu u ovim trenucima radi za Ruse – rečeno je u Bujici, a Đuro Vidmarović je jasno i glasno ustvrdio: – Mi smo sa Srbijom u novom obliku rata! Prvo smo bili u ratu koji se vodio vojnim sredstvima, a sada je to rat nekim drugim sredstvima… Naš je medijski prostor premrežen ljudima koji simpatiziraju Putina ili su čak njegove pristalice, kojima on imponira. Kad pogledate neke televizijske postaje, viditi da za sugovornike zovu ljude koji i ne skrivaju simpatije za agresora!

ČEČENSKE PLAĆENIKE POZVAO BI I DODIK?!

“Čečenske plaćenike pod kontrolom Rahmana Kadirova, Putin je poslao u Ukrajinu da provode etničko čišćenje,” tvrdi Vidmarović, uz napomenu: “Siguran sam da bi i Milorad Dodik, kada bi bio u mogućnosti, za potrebe tzv. RS, sutra te iste pse rata doveo i u BiH!”

“Oni prijete klanjem,” nastavio je: “Iz područja koja namjeravaju zauzeti, ljude će tjerati strahom, iseljavati stanovništvo… Time Putin dobiva dvostruko. S jedne strane ugrožava susjedne zemlje jer im šalje izbjeglice, a s druge strane čisti prostor za promjenu demografske slike.”

Vidmarović smatra da je Putinov cilj legalnu Ukrajinsku vladu protjerati u Lavov, ako je ne uspije fizički eliminirati. Ukrajina bi tako bila podijeljena na istočnu, pod kontrolom Moskve – i zapadnu, koju bi priznavo civilizirani svijet: – To je ta karta koju sam objavio u svojoj knjizi, riječ je o osvajanju prostora Novorossyie. Linija razgraničenja bila bi na Dnjepru i to bi bilo strašno za Ukrajinu jer bi postala beznačajna država, bez svojih žitnica i izlaza na more. Siguran sam da do toga neće doći, to je već viđena povijesna situacija.

GLADOMOR: KAKO JE STALJIN ISTRIJEBIO 7 MILIJUNA UKRAJINACA…

“Istočna Ukrajina, pod ruskom carevinom, stoljećima je bila izložena diskriminaciji i deukrajinizaciji,” podsjeća Vidmarović: “Ukrajinci stoljećima nisu smjeli imati čak ni vlastito ime, njima je etnonim oduzet. Pojam Rusija seže od Petra Velikoga, ta država se zvala Moskovija, a njezini stanovnici Moskoviti. I naš Križanić, kad ide tamo, govori da ide u Moskoviju. Od ukrajinske srednjovjekovne države Kijevske Rusije, Rusi uzimaju ime da bi se ostvario Treći Rim…”

Za današnju etničku sliku Ukrajine, u kojoj ima mnogo Rusa i u kojoj čak 80 posto stanovništva govori i ruski, odgovoran je i Staljin: – Godine 1932. i 1933. je izazvan gladomor, što Ukrajinci zovu holodomor. Riječ je o jednoj vrsti genocida, gdje su staljinisti agrarnu populaciju u središnjem dijelu Ukrajine okružili vojskom, onemogućili joj izlazak i oduzeli im svu hranu. Pšenicu i sve ostalo na silu su pokupili i mnogi su ljudi bili prisiljeni jesti jedni druge. Na taj način, najstrašniji, glađu – umoreno je sedam milijuna ljudi! To je jedna apokaliptična slika, o kojoj malo znademo… Nakon tako izvršenog etničkog čišćenja Ukrajine, Staljin je doselio stanovništvo ruske nacionalnosti. Jedna poznata Staljinova izreka glasi; nacionalni problem zapravo je transportni!

“Jedan od korijena svih problema je to što na području Ukrajine dio populacije naprosto nema državotvornu svijest,” analizira Đuro Vidmarović: “Nemojmo to zamjeriti Ukrajincima, koji se do prije deset godina nisu mogli ni školovati na ukrajinskom. Obrazovanje, knjige, literature, sve je na ruskome! No, ipak, oni su sačuvali svoj ukrajinski jezik u gotovo nemogućim uvjetima, zahvaljujući Ševčenku, narodnoj poeziji i kulturi domaćeg identiteta… Nema Ukrajinca koji ne zna materinji jezik! Oni jesu literarno ruski, ali su identitetski ukrajinski.”

ODGOVORNOST ZAPADA

Velika je odgovornost Zapada za sve ono što se trenutačno događa u Ukrajini – rezolutan je Vidmarović: – Rusija je okupirala jednu trećinu Moldavije i njihov plan Z4 je bio tamo stvoriti neku paradržavu, na što je Zapad šutio, iako mala i siromašna Moldavija nikog nije mogla ugroziti. Zatim je od Gruzije okupirao Abhaziju, jednu pokrajinu gdje su turistička ljetovališta za njihovu elitu, proglasivši tobože da Abhaze spašava od gruzijske supremacije, a većina stanovništva je bila gruzijska. Prostor je na kraju etnički očišćen od Gruzijaca i Zapad je opet šutio. Zatim je krenuo na Južnu Osetiju i nju je okupirao i pripojio Sjevernoj Osetiji, svojoj pokrajini. Svijet je opet šutio… Tek se nešto malo probudio kada je bio u pitanju Krim i Donbas.

DVOJBE OKO KRIMA: Čija je Bilgorodska oblast?!

Đuro Vidmarović objasnio je i tzv. dvojbe oko Krima: – Čuo sam, ne jednom neke naše ljude kako govore da je Hruščov dao Ukrajini Krim i da je to “ruska pokrajina”, čime je ispravljena neka povijesna nepravda. Da, ’54. godine je u SSSR-u došlo do korekcija među republičkim granicama. Tako je Krim kao poluotok, važan kao vojna baza, stavljen na raspolaganje Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici, ali nitko ne govori da je u isto vrijeme, najbogatija ukrajinska pokrajina s tri metra debelim ‘černozemom’, humusom, Bilgorodska oblast, pripojena Ruskoj Federaciji! Ako se već govori o “vraćanju” Krima, što je onda s Bilgorodskom oblašću i njezinim povratkom Ukrajini?!

SVI KOJI SU PROTIV TZV. VELIKE RUSIJE, ZA PUTINA SU NEPRIJATELJI…

“Putin je jedan neprikosnoveni car, koji želi cijeli prostor bivšeg Sovjetskog Saveza integrirati u teritorij Ruske Federacije ili ga pretvoriti u zonu svog utjecaja te imati nad njim potpunu kontrolu,” jasan je Bujice: “Svatko tko iskače iz takvog koncepta je za njih neprijatelj!”

24. ovog mjeseca srušen je međunarodni pravni poredak i ništa više neće biti kao što je bilo – zaključuje Vidmarović: – Kako će biti ne znamo, ali sigurno neće biti po starome. Agresijom na Ukrajinu u potpunosti je poremećena stabilnost cijeloga svijeta.

ĆIPE PORUČIO ‘DELIJAMA’: “Mogli su kao ‘koreografiju’ staviti traktore!”

U posebnoj izjavi za Bujicu, zastupnik DP-a i vukovarski ratnik, Stipo Mlinarić Ćipe, odgovorio je na provokaciju ‘Zvezdinih’ navijača, koji su tijekom nedjeljnog derbija protiv ‘Partizana’ na tribini obojali grobove ukrajinskim nacionalnim bojama: “Mogli su kao ‘koreografiju’ staviti traktore! A Vučić, koji sada sjedi na dvije stolice, mogao bi past s obje i zatresti pod, kao što su NATO bombe 1999. godine tresle Beograd!”

Mogla bi im se vrlo lako ponoviti ’99. godina – upozorio je Mlinarić Srbe, s posebnim osvrtom na Milorada Dodika i “RS”: – Tu genocidnu tvorevinu nije trebalo niti u Daytonu legalizirati! Htio to netko priznati ili ne, mi sad imamo ozbiljan problem s Dodikovom “Republikom Srpskom” i Vučićevom Srbijom.

RUSKI VOJNICI OSTALI U LOŠEM SJEĆANJU HRVATSKIH LOGORAŠA

Ruski vojnici bivšeg logorašu Ćipi ostali su u vrlo lošem sjećanju: – Rusi su bili smješteni u istočni dio Hrvatske i tijekom razmjene kod Nemetina, 14. kolovoza 1992. godine, kada su srpski vojnici napokon izašli iz našeg autobusa, ušli su ruski pripadnici UNPROFOR-a, mi smo se odmah počeli veseliti i dizati glave, a oni su nas počeli tući! Toliko o njima.

Ukrajinskim braniteljima, ratni veteran obrane Vukovara dao je konkretan savjet za borbu protiv ruskog agresora:- Uvucite ih u gradove jer su u gradovima ranjivi i pokažite im! Nek’ vam simbol bude Vukovar, vukovarski vodotoranj i Trpinjska cesta! Možete vi to, samo hrabro!

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/29766-bujica-duro-vidmarovic-hrvatski-veleposlanik-kojeg-je-u-kijev-poslao-tudman-putin-je-stara-kgb-ova-skola-i-u-stanju-je-aktivirati-nuklearno-oruzje.

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika