Podjeli

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa predsjednika Milanovića u Madridu na sumitu NATO-a obuzima me takav bijes da je to pristojnim rječnikom nemoguće opisati stoga ću se suzdržati epiteta koje bi im sa guštom udijelio, Plenkoviću i Radmanu posebno. Za početak ću kazati je da je meni osobno govor predsjednika Milanovića u Madridu bio izvrstan, i za sve koji su razumjeli što on to mjesecima pokušava uraditi za BiH točno onakav kakav se od njega u ovom trenutku i očekivalo. Predsjednik se u Madridu na međunarodnoj političkoj sceni sa velikim „ribama“ postavio državnički sa jasnim stavom, Croatia first za razliku od nekih domaćih „poturica“ kojima je očito „Hrvatska zadnja rupa na svirali“ ili sredstvo za ostvarivanje osobnih interesa.

Šteta što u Hrvatskoj Vladi, mislim posebno na premijera Plenkovića i ministra vanjskih poslova Radmana  nije imao ni podršku ni doraslog sugovornika prije nekoliko mjeseci kada su se stvorile nikada do sada povoljnije okolnosti za približavanje BiH EU, okolnosti koje su nam išle u prilog i radi kojih se moglo nešto konkretno i korisno uraditi za status BiH na putu ka EU. Jasno je svima koji imaju dvije zdrave vijuge u glavi, i koji barem malo razumiju politiku, da Milanoviću ni u jednom trenutku nije padalo na pamet ucjenjivati bilo koga, posebno ne prijateljske zemlje Finsku i Švedsku, ali je dobro procijenio situaciju i znao da uz podršku Vlade u kratkom vremenu može napraviti dobar posao za BiH, baš kao što su izvanredne okolnosti dobro iskoristile Ukrajina i Moldavija, Turska posebno.

Napadaju ga i rugaju mu se sada oni koje je čini mi se sa punim pravom nazivao onako kako ih je i nazvao. Za razliku od nekih naših velikih  „domoljuba“ koji ne vide ništa do li osobnog interesa Turska je i te kako dobro znala iskoristiti pruženu priliku, priliku koju je očito dugo čekala… i naravno, dobila sve što je tražila. Ne znam koliko neki od naših vrlih ili uglednih političara trebaju biti naprosto glupi ili možda ipak samo zločesti kada onako puni sebe i „pobjedonosno“ pričaju da je Milanović u Madridu naglo promijenio svoje stavove jer to naprosto nije istina. Ako to što govore uistinu ozbiljno misle onda su neki od njih doista neopisivo glupi i ide ih sve ono čime ih predsjednik zna „počastiti“, a ako je to samo njihova naslada radi neuspjeha predsjednika Milanovića u jednoj dobroj i namjeri onda se radi o opasnim ljudima koji svjesno rade protiv interesa Hrvatske i hrvatskog naroda u BiH, i koji uz to svjesno i namjerno svojim djelovanjem idu na ruku svima onima koji rade na destabilizaciji prostora tzv. zapadnog Balkana. I onda „dvorska luda nekoga naziva dvorskom ludom“..pf.

Zanimljivo je uz mnoge reakcije  naših političara pratiti i kako se ponašaju neki mediji odnosno novinari u istima, posebno oni kojima očito predsjednik u najmanju ruku nije simpatičan pa do onih koji očito zastupaju i promoviraju „stavove i mišljenja“ koji blago je kazati nisu u interesu Hrvatske kao ni hrvatskog naroda u BiH. U politici svake normalne iliti uređene države postoje neke vrijednosti i interesi koji su zajednički svim političkim opcijama u zemlji i nešto što je doslovno svima zajedničko i iznad svih politika i partikularnih interesa.

Na žalost stvarnost nam pokazuje da tog neophodnog jedinstva na političkoj sceni Hrvatske nema….  Zašto nema neka svatko procijeni i zaključi sam za sebe…..

U Zagrebu, 01.07.2022.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika