Podjeli

Tijekom svog života, Antun Vrdoljak,  hrvatski redatelj i javni djelatnik, (r. 4.6. 1931. u Imotskom) ostvario je ono što mnogi ne će ni za tri života!

Kad se bavio glumom proglašavali su ga za „najboljeg i najpopularnijeg glumca“. Potom je otišao u redatelje te ostvario niz značajnih igranih i dokumentarnih filmskih ostvarenja, od koja su većina dobila velika, najveća priznanja i nagrade, i to ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.

Spomenut ćemo tek neke njegove filmove: „Ljubav i poneka psovka“,  „Kad čuješ zvona“, „Mećava“,  „Deps“, „U gori raste zelen bor“, „Povratak“, „Glembajevi“,  „Duga mračna noć“, „General“…

Evo, već se nekoliko tjedana na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) prikazuje „ciklus filmova Antuna Vrdoljaka“, koji će biti nastavljen i ovog petka (6.6.) s njegovim filmom „Kiklop“.

Istina, mediji ni retkom nisu to zabilježili, ali, ovaj uspješni autor se ne žali, već i to prihvaća kao „normalno“.

Vrdoljak za svoje filmove piše i scenarije.

Jednom riječju, kad je riječ o njegovim igranim i dokumentarnim filmovima, uvijek se po broju gledatelja nalazio i nalazi na prvom mjestu ili tu negdje oko toga.

U vrijeme hrvatskog pobjedničkog  Domovinskog rata aktivno se uključio u politiku i godinama je bio jedan od najvjernijih suradnika prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana.

Bio je i potpredsjednik Republike Hrvatske (1990.),  potpredsjednik HDZ-a (na Prvom izbornom Saboru stranke), generalni direktor Hrvatske radiotelevizije (1991.-1995.), potpredsjednik HDZ-a, saborski zastupnik (1992.-1999.) te povjerenik za film pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske (1996.-1999.)

Istaknuo se i kao športski djelatnik:  bio je predsjednik Organizacijskog odbora europskog prvenstva u atletici u Splitu 1990. te prvi predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora 1991.-2000., a od 1995. član je Međunarodnog olimpijskog odbora. Danas je njihov počasni član.

Šest puta vodio je hrvatsko izaslanstvo na Olimpijskim igrama.

Dobitnik je mnogih istaknutih i vrijednih  nagrada i priznanja, (među ostalim i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo), ali i odličja, poput Velereda kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom..

U vrijeme komunizma bio je i proganjan, ali iz svih sukoba, nesporazuma i podmetanja, uvijek je znao izaći još jači, još čvršći i odlučniji.

Više se, kaže, nema namjere upuštati u „velika djela“ koja su obilježila njegov bogati životni i stvaralački put.

A, kako će proslaviti rođendan? U krugu obitelji i pokojeg prijatelja- rekao je.

Stoga, kako bilo da bilo, sretan Vam rođendan, gospodine Vrdoljak!

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika