Podjeli

Poštovani čitatelji našeg cijenjenog istraživačkog portala, nakon kratke pauze zbog predstojećih državnih izbora opet smo sa vama u  još jednom serijalu iz Dalmacije, našeg grada bisera Trogira. Donosimo vam članak o aktualnoj političkoj situaciji u  gradu nakon nedavne sjednice Gradskog vijeća Grada Trogira i donošenja Prostornog plana. Na redovnoj posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesen je Prostorni plan Grada Trogira sa puno žuči i tonova nezadovoljstva od oporbe, ali i javnosti.

Ali, kao i svaki puta moramo krenuti od početka. Prije same sjednice Gradskog vijeća predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Ivan Šustić skupa sa Antom Škrobicom podnio je prijavu za sukob interesa protiv gradonačelnika Trogira Ante Bilića. Prijava je podnesena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a u samoj prijavi optužuju Bilića za pogodovanje poduzetniku Danku Končaru preko širenja zone nautičke marine. Ante Bilić je godinama obnašao dužnost člana Nadzornog odbora Brodotrogira i skupa sa ocem koji je u NO hotela Medena d.d. je povezan sa navedenim poduzetnikom. U imovinskoj kartici gradonačelnik ima 600.000,00 kuna imovine za koju nije naznačeno podrijetlo, pa se pitaju konzervativci da li je navedeni iznos dobiven kroz članstvo u nadzornom odboru.

Na samoj sjednici Gradskog vijeća najviše polemika je izazvao sam Prostorni plan, a posebno turističke zone na otoku Čiovu, točnije u mjestu Žedno, za koje oporbeni HDZ proziva gradonačelnika Bilića. Naime, radi se o tome da su određene zone ušle u građevinsku zonu, dok mještanima Žednog nakon pritužbi nisu. Osim Žednog, sporne su i lokacije na Drveniku Velom kod bivše vojarne JNA, ali i lokacije na Travarici. Građani su žustro reagirali na javnoj raspravi na proširenje navedenih zona, optužujući gradonačelnika za pogodovanje građevinskom sektoru. Opravdanje Ante Bilića je da je tako odlučila Županija Splitsko-dalmatinska, što nije blizu istine jer ga demantira izjava na Gradskom radiju Trogir da je to bio zahtjev investitora.

U medijskim člancima nakon Gradskog vijeća gradonačelnik Ante Bilić najavljuje novi most kod parka Žudika. Novi most kopno – otok Čiovo građani Trogira čekali su preko 12 godina od ideje do realizacije. Da nije bilo EU fondova sumnjamo da bi se navedeni krucijalni projekt za grad Trogir realizirao. Zato se gradonačelnik ponašao kao Alisa u zemlji čudesa, pa ucrtava neostvarene projekte i želje. Stanovnicima Trogira je potrebnija suvremena infrastruktura, od novog kina i multimedijalne dvorane, obnovljene gradske jezgre, nove dvorane, novih cesta i nogostupa, novih sadržaj kao i više građevnih zona da mogu sagraditi obiteljske kuće.

Pravu buru među vijećnicima proizvela je odluka da naknade za naredna tri mjeseca ostanu smanjene još 50 %. Prvi koji se protivio tome je Damir Zaradić iz Hrvatske stranke prava, jer gradonačelnik Bilić je izjavio da je proračun u suficitu i da grad dobro stoji. Damir Zaradić je prozvao aktualnu vlast za razbacivanje novcem građana na PR agenciju i brend strategiju. A u Gradu Trogiru i Trogir Holdingu postoje službenici zaduženi za informatiku. Uostalom, SDP i lijeva koalicija nistu pristali na zahtjev HDZ-a za smanjenje plaće gradonačelniku i zamjenicima. Po mišljenju oporbe gradonačelnik Bilić samo glumi solidarnost, koju u praksi ne provodi.

Za kraj ovoga članka, posvetiti ćemo pozornost gradskoj komunalnoj firmi Trogir Holdingu i otpuštanjima koja su u tijeku. Direktor Trogir Holdinga Božidar Miše pritisnut lošom financijskom situacijom i nagomilanim kreditima odlučio je otpuštati djelatnike bez objašnjenja. Neki od djelatnika su i hrvatski branitelji, pa je došlo do revolta gradskih vijećnika. Gradonačelnik Ante Bilić u predizbornoj kampanji obećao je javnosti da neće biti otkaza u gradskoj upravi, Holdingu i ustanovama. Ali, sve što se kasnije dogodilo bilo je drugačije od obećanog. Na izborima u nedjelju birajte one koji zaslužuju vaše povjerenje, a mi se čitamo u slijedećem broju serijala iz Trogira.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika