Podjeli

Svakom Državnom odvjetniku u bilo kojoj državi Europske unije trebalo bi dugo objašnjavati zašto nakon iznošenja teških optužbi za protuzakonitu rabotu jednog ministra treba proći godinu i pol dana da se o tome počne govoriti u javnosti, a da unatoč tomu Državno odvjetništvo i dalje ništa ne poduzima.

Podsjećam na nedavnu austrijsku aferu u kojoj je nakon razotkrivanja iste i otvaranja istrage, kancelar Kurz u roku od par dana morao podnijeti ostavku.

Takve slučajeve imamo u Njemačkoj, Francuskoj, Sloveniji. Svakom je jasno da su istražna tijela dužna djelovati odmah po saznanju da je počinjeno kazneno djelo.

DORH se ponaša kao vatrogasac koji pasivno promatra kako kuća gori, kako nečiji dom dogorijeva. Takav vatrogasac bi bio procesuiran jer nije izvršio svoju zadaću za koju je plaćen.

Kao što je poznato, u jesen 2020. sam pokrenula interpelaciju o vjetroparku Krš-Pađene, i iznijela sve činjenice o tom korupcionaškom slučaju kojim se hrvatskim građanima nanosi šteta od 2 milijarde kuna. Da DORH radi sukladno zakonima, dan poslije saborske rasprave morao je započeti kazneni progon protiv Ivana Vrdoljaka, Tomislava Ćorića, Zdravka Marića te Andreja Plenkovića.

Ali DORH ne provodi zakone, već štiti vlast i vladajuće moćnike. A kao što u slučaju HNB-a i viceguvernera Romana Šubića vidimo, DORH zajedno s HNB-om štiti banke i lihvarske agencije, te izravno obespravljuje hrvatske građane. Zlouporaba ovlasti HNB-a je nepodnošljivo otvorena. HNB svjesno krši zakone ali i Uredbe EU-a, te time nanosi štetu desetinama tisuća hrvatskih građana.

U obje afere vidimo da istražitelji imaju na raspolaganju kompromitirajuće činjenice, i jednostavno ništa ne čine kako bi spriječili daljnji tijek korupcije.

Ovdje treba napomenuti da se u slučaju vjetroparka Krš-Pađene radi o ogromnim sredstvima te da nije riječ o nekakvoj bagateli. Isto tako u slučaju HNB-a i viceguvernera Šubića svjedočimo dramatičnom slučaju izravne blokade provedbe zakona kako bi se vodstvo HNB-a bogatilo na štetu hrvatskih potrošača. HNB-ovo dopuštanje zelenaških zarada bankama i lihvarskim agencijama ujedno uzrokuje životne drame tisućama hrvatskih građana, koji za minimalne iznose gube krov nad glavom ili plaćaju dvostruke iznose na glavnicu koju su posudili.

One države u kojima tijela državne vlasti, kao što je DORH, rade svoj posao i sprječavaju korupciju, njihovi građani ne napuštaju svoju državu, a osobni dohoci su im 3-4 puta veći nego u Hrvatskoj.

Današnja Hrvatska, u kojoj državno odvjetništvo otvoreno prikriva korupciju, skupa s predsjednikom vlade i vrhom države, ima za rezultat tri puta veće kamate u bankama nego druge države članice EU-a, ima za rezultat najnepravedniji Ovršni zakon u EU, masovni odlazak građana iz države te opću društvenu nepravdu.

Korupcija koju dopušta i u njoj sudjeluje Plenkovićeva vlada ugrožava opstanak Hrvatske države, a s obzirom na nepodnošljiv obim te korupcije, Plenkovićeva vlada čini kazneno djelo veleizdaje!

Ali, sve ove navedene nepravilnosti koje čini vlada i moćnici u Hrvatskoj, protuzakonite su, i sve ove rabote ostaju dokumentirane, i bit će kad-tad, uvjerena sam vrlo skoro, procesuirane.

Damama i gospodi u DORH-u poručujem da će prvi potez demokratskih i nekorumpiranih Sabora i vlade biti, zaduženje novoimenovanom državnom odvjetniku da procesuira kazneno djelo prikrivanja korupcije, koju danas čine čelne osobe DORH-a.

Karolina Vidović Krišto

Zastupnica


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika