Podjeli

Poštovani gradonačelnici, načelnici općina, čelnici braniteljskih Udruga, političkih stranaka, gradskih institucija; Udruga iz kulturološkog miljea te hodočasnici, koristimo prigodu da Vam se zahvalimo za dolazak na komemoraciju i Misno slavlje u mjesto Zrin. Zaprimili smo mnogobrojne telefonske pozive pojedinaca iz braniteljskih i inih Udruga te o željama, kako isti žele položiti vijence i sudjelovati na komemoraciji žrtvama Zrina. Pozdravljamo tu hvalevrijednu nakanu hodočasnika. Dopustite da se prisjetimo kako nas vjera poučava, te da je blaženije davati nego primati, jer darivanje čini čovjeka sretnijim i opuštenijim u nutrini njegove duše i srca.
Lijepa je navika i gesta za naše pokojnike, a svakako i u našem slučaju i nakani, upaliti spomen svijeću i molitvom blagoslivljati duše žrtava 14.rujna 2019 godine u Zrinu ili tijekom tekuće godine u drugim mjestima stradanja nevinih ljudi iz razdoblja naše daljnje i bliže povijesti kroz stoljeća.
Nastojimo stoga biti umjereni u svemu pa tako i u odnosu prinosa kroz vid ovozemaljskih postupaka, umjesto prevelikih aranžmana cvijeća i vijenaca, učinkovitije bi bilo iz vjerskih uvjerenja i potreba, za duše pokojnika dogovoriti misu sa župnicima. Bilo bi to vrlo lijepo te na istoj i sudjelovati, a to je hvalevrijedan čin u svjetlu i duhu vjerskih uvjerenja. Možebitni izdvojeni novac, usmjerimo u učinkovitiju nakanu jer svako cvijeće ima svoju cijenu i ubrzo isto uvene i propadne.
S vjerom u srcu, pomislimo na potrebite i one koji su zakinuti neimaštinom i osnovnim potrebama u ovozemaljskom življenju pa iste pomognimo svojim prilozima.
Mi stoga promišljamo, a evidentno je kako smo u istoj skupini Udruga bilo braniteljske populacije, kulturološke ili domoljubnog djelovanja svrstani u neprofitne organizacije. Uvjereni smo da na našim braniteljskim komemoracijama, trebamo zagovarati simbolične bukete i aranžmane cvijeće u manjim količinama, a predviđena sredstva, preusmjeriti u plodonosnije aktivnosti gdje trebamo djelovati i reagirati u hrvatskom društvu. Polaganjem mnogih vijenaca, naročito u Zrinu, budite uvjereni, kako bi isto bilo neučinkovito jer u mjestu nažalost nema rimokatoličkih vjernika već 76. godina. Nakon počinjenog genocida, mnogobrojni su poubijani a preživjeli nasilno raseljeni diljem Hrvatske i svijeta. Protjeranima je oteta privatna imovina, bez prava na povratak na djedovska ognjišta pri čemu ista Uredba vrijedi sve do današnjih dana, dok je u Zrin smišljeno naseljeno drugo pučanstvo pri čemu je istima poklonjena i dodijeljena oteta imovina mještana Zrina.
Rado Vas upućujemo na internetsku stranicu Sisačke biskupije, gdje postoji : ZAKLADA ZA GRADNJU ŽUPNE CRKVE NAŠAŠĆA SVETOGA KRIŽA u mučeničkom mjestu Zrin u blizini Dvora. Crkva je danas sagrađena u Zrinu, svi ćemo sudjelovati na posveti iste kao i na Misnom slavlju.
Svakako, novosagrađeni sakralni objekt zahtijeva još radova oko uređenja te nabave unutrašnjeg interijera kao i dotjerivanja eksterijera okoliša građevine gdje možete svojom potporom pripomoći dovršetku ovoga hvalevrijednoga sakralnog objekta.
Ukoliko ste predvidjeli kupnju vijenca za spomen na žrtve u Zrinu , rado Vam predlažemo, da razmislite o mogućnosti usmjerenja svoje nakane i novčanog iznosa za dovršetak izgradnje i uređenja nove župne crkve u Zrinu. Utvrda Zrin i samo mjesto, od davnina je hrvatsko i pripada Rimokatoličkoj crkvi i vjernicima katoličke vjeroispovijesti.
U prigodi komemoracije vijence će položiti i zapaliti svijeće te se pokloniti nevinim žrtvama Zrina najviši predstavnici u ime državnih institucija Republike Hrvatske. Svakako da će i predstavnici Organizatora Komemoracije, hrvatski branitelji okupljeni u svehrvatskom zajedništvu odati počast sa jednim vijencem i upaliti više svijeća u spomen na žrtve.
Nakon toga, svi hodočasnici mogu upaliti svijeće i iste položiti uz križ.
Dakle, nudimo osnovne podatke o gore rečenome:
SISAČKA BISKUPIJA
ZAKLADA ZA GRADNJU ŽUPNE CRKVE
NAŠAŠĆA SVETOGA KRIŽA U ZRINU
Trg bana Josipa Jelačića 9.
Tel: 044/ 544 556; fax: 044/ 544 555.
Multivalutni račun : HR58234400091510584
SWIFT : PBZGHR2X
http://www.biskupija-sisak.hr/index.php/zaklada-za- grad -zrin
Pridružimo se velikoj obitelji hrvatskih domoljuba i praktičnih vjernika te svojim dobrovoljnim novčanim prilogom pomognimo uspješnu realizaciju dovršetka izgradnje nove crkve u Zrinu.
Razmislite o svojoj odluci. Unaprijed Vam se zahvaljujemo ako odlučite učiniti dobro djelo i podržati ovaj projekt.
Dobro došli 14. rujna 2019. godine u Zrin na Hrvatsku Banovinu !
Poradi dodatnih informacija i upita, stojimo Vam na raspolaganju.
U nadi još jednog našeg zajedništva za opće dobro hrvatskoga naroda, mi Vam se iskreno zahvaljujemo i pozivamo Vas na daljnju uzajamnu suradnju.

S poštovanjem uz pozdrav,
“ZAJEDNO U RATU, ZAJEDNO U MIRU”
Predsjednik
UDVDR RH PGZ
Ivica Matošević


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema