Podjeli

Kako se bliži 16. svibnja kada se održavaju lokalni izbori tako se sve više zahuktavaju i pripreme za izlazak na navedene izbore i kod umirovljeničkog dijela političkog spektra. U Gradu Zagrebu je na zajedničkom radnom sastanku prošlog tjedna  došlo do dogovora između BUZ-a i Koordinacije umirovljeničkih udruga javnih tvrtki i zajednica Hrvatske o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Gradu Zagrebu. Također je zaključeno i da se predsjedniku BUZ-a daju ovlasti da u ime cijele konfiguracije obavi razgovore sa potencijalnim koalicijskim partnerima nakon čega će na slijedećem radnom sastanku predložiti modalitet izlaska na lokalne izbore u Zagrebu.

Koordinacija umirovljeničkih udruga javnih tvrtki i zajednica Hrvatske osnovana je 27.02.2003.g. a sačinjavaju je Zajednica umirovljeničkih udruga HEP-a, Zajednica udruga umirovljenika MUP-a, Koordinacijski odbor društva i udruga umirovljenika HP i HT Hrvatske, Društvo hrvatski umirovljenik, Udruga umirovljenika INA i Udruga umirovljenika HRT-a. Pored navedenih BUZ je dobio podršku i još nekoliko udruga sa brojnim članstvom koje djeluju u Gradu Zagrebu što samo dodatno snaži već postignuto zajedništvo. Zanimljivo je da usprkos osobnim željama izvjesnog broja članstva za samostalnim izlaskom na lokalne izbore ipak prevladava pragmatičan stav da se suradnjom sa ozbiljnim koalicijskim partnerom može postići bolji rezultat i da se prvenstveno u interesu umirovljenika takvom rješenju treba dati prednost. Započeti razgovori u navedenom smislu za sada daju naznake da bi se upravo navedenim putem moglo krenuti, naravno, uz puno i obostrano poštovanje i uvažavanje partnera.

Jasno je dakle da obzirom na brojnost članstva udruženim snagama umirovljenici na čelu sa BUZ-om u slučaju samostalnog izlaska na lokalne izbore u Gradu Zagrebu među rijetkima mogu izaći sa svojim izbornim listama u svim VMO, GČ te listom za Gradsku skupštinu.  Treba jasno kazati da sudjelovanjem na izborima umirovljenicima nije primarni cilj preuzimanje vlasti u Gradu Zagrebu već u prvom redu zaštita njihovih stečenih prava, kao i sukreiranje socijalne politike kroz koju bi se neka od postojećih prava povećala, kao i  podizanjem određenih cenzusa, proširila na veći broj korisnika. Najave određenih poteza u slučaju pobjede nekih kandidata odnosno opcija u Gradu Zagrebu su po onom što smo do sada čuli veoma zabrinjavajući za umirovljenike i starije osobe. Jedino što može biti efikasna brana tim nakanama je naš izlazak na izbore i neposredna participacija u vlasti, posebno u radu Gradske skupštine, s ciljem sprječavanja svakog  pokušaja narušavanja stečenih prava kao i otvaranja  prostora za poboljšanje postojećih.

Kako u Gradu Zgrebu živi preko 200 tisuća umirovljenika, sasvim je jasno da će upravo naša  grupacija biti presudna za konačni izborni rezultat i budući odnos snaga u Gradskoj skupštini. BUZ se svojim otvorenim i jasnim radom već dokazao i javnosti postao prepoznatljiv kao beskompromisni borac za umirovljenička prava  kojima nikada do sada nije niti će trgovati. Ne smijemo dopustiti da nam se nakon razornog potresa i pandemije kao glavnih inicijatora nezadovoljstva u Gradu Zagrebu dogodi vlast koju će predvoditi ljudi bez neophodnog profesionalnog  i životnog iskustva. Vjerujemo da svi oni svom gradu žele dobro, no stalno treba imati na umu i da je svaki put u pakao uvijek bio popločan „dobrim namjerama“.

Pozivamo ovom prilikom sve umirovljenike i starije osobe, kao i sve one koji će to jednog dana biti, da nam se bez obzira na odabrani model izlaska na izbore pridruže u zajedničkoj borbi za još bolji, ljepši i za život ugodniji Grad  Zagreb.

U Zagrebu, 12.03.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema