Podjeli

Pismo Poncija Pilata caru Tiberiju o Isusu

Baš mi je krivo što sam tek u 78 godini života saznao za Pilatovo pismo o Isusu. Nitko od smrtnika nevjernika nije ljepše pisao o Isusu od Pilata

Caru Tiberiju.

Mlad se čovjek pojavio u Galileji i u ime Boga koji ga je poslao, propovijedao je novi zakon, po niznost. U početku sam mislio da je njegova namjera bila da podigne bunu protiv Rimljana. Moje sumnje su se uskoro raspršile. Isus iz Nazareta govorio je više kao prijatelj Rimljana, nego kao prijatelj Židova. Jednoga dana promatrao sam mladog čovjeka, među skupinom ljudi kako naslonjen na deblo drveta govori spokojnom mnoštvu koje ga je okruživalo. Rekli su mi da je to Isus. Bila je očigledna velika razlika između njega i onih oko njega. Njegova svijetla kosa i brada davale su mu božanski izgled. Bilo mu je oko trideset godina, i nikad prije ne vidjeh tako ugodno, prijazno lice.Kolika je samo bila razlika između njega, svijetle puti, i njih s crnim bradama, koji su ga slušali. Kako ga nisam želio uznemiravati, krenuo sam svojim putem, rekavši, međutim, svom tajniku da se pridruži skupini i sluša. Kasnije mi je tajnik rekao da nikad u djelima filozofa nije pročitao išta što bi se moglo usporediti s učenjem Isusa, i da on ne zavodi ljude na krivi put niti ih podjaruje na bunu. Zato smo odlučili da ga zaštitimo. Mogao je slobodno djelovati, govoriti, pozivati na okupljanje. Ova neograničena sloboda izazvala je Židove koji su postali ogorčeni; to nije uznemiravalo siromašne, ali je smetalo bogatima i moćnima. Napisao sam pismo Isusu zamolivši ga za razgovor u Forumu. Došao je. Kad se Nazarećanin pojavio bio sam u jutarnjoj šetnji i gledajući ga, skamenio sam se. Moje noge kao da su bile sputane željeznim okovima za mramorni pod; drhtao sam cijelim tijelom, kao što bi drhtao krivac, iako je on bio miran. Ne mičući se, procjenjivao sam neko vrijeme toga izuzetnog čovjeka. Nije bilo ničega neugodnog u njegovoj pojavi ili karakteru. U njegovoj prisutnosti osjećao sam duboko poštovanje prema njemu. Rekao sam mu da ima auru oko sebe i da njegova osobnost posjeduje zaraznu jednostavnost koja ga stavlja ispred suvremenih filozofa i učitelja. Ostavio je dubok dojam na sve nas zahvaljujući prijaznom ponašanju, jednostavnosti, poniznosti i ljubavi.

Ovo su, časni vladaru, djela koja se tiču Isusa iz Nazareta, pa odlučih da vas o tom potanko izvijestim. Po mom mišljenju, čovjek koji može pretvoriti vodu u vino, koji iscjeljuje bolesne, koji uskrsuje mrtve i smiruje uzburkana mora nije kriv za neki zločinački čin. Kao što su drugi rekli, moramo priznati da je on stvarno Božji sin.

Vaš odani sluga, Poncije Pilat.

Piše: Ante Matić – Borčanac


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema