- listopada, svake godine obilježavamo Svjetski dan hrane, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj se dan obilježava u više od 150 zemalja svijeta.
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane, posvećena je promjeni budućnosti migracije i ulaganju u sigurnost hrane i ruralni razvoj.
Prema nedavno objavljenim Održivim ciljevima razvoja, jedan od najvećih izazova s kojima se svijet susreće je vezan uz osiguranje dovoljne količine hrane za sve.
U današnje vrijeme, mnogi nemaju ni za kruh, prema nekim podacima u EU se prosječno baci 173 kg hrane po stanovniku, na godišnjoj razini. Bacanje hrane golem je problem i za biološku raznolikost jer se procjenjuje da zbog krčenja prirodnih staništa za prenamjenu u poljoprivredne površine gubi se biološka raznolikost.
Svatko od nas može utjecati, na to da baca manje hranu, jer na globalnoj razini 3 milijarde ljudi ne mogu priuštiti zdravu hranu.
Autor: Branka Mioč