Podjeli

U Boričevcu, mirnom hrvatskom mjestu, živjelo je 2.000 stanovnika. Svi su bili etnički Hrvati. Srpski ustanici su ih  27.7.1941. sve ubili, protjerali, kuće zapalili, a imovinu konfiscirali. Sve su opljačkali pa i crkvu i na kraju je spalili.  Među ubijenim Hrvatima, koji nisu mogli otići bilo je 11 staraca, 44 žene i djece.

Ova ubojstva nevinih ljudi, pljačku njihove imovine, palež njihovih kuća, rušenje Crkve i preoravanja hrvatskog groblja, Milorad Pupovac slavi svake godine u Srbu. Za svoj “dernjeg” svake godine Hrvatska Vlada  mu donira 100.000,00 kuna pa i više.

U čast ubojicama nevinih Hrvata, država Hrvatska sagradila je spomenik i memorijalni centar u Srbu u koji je uloženo  4- 5 mil. hrvatskih kuna.

 Protjerani Hrvati iz Boričevca, nikada se nisu mogli vratiti na svoj posjed, jer je njihova imovina konfiscirana i glasi na Srbe.

Inicijativa Hrvatska sloga izvadila je svih 3.407 vlasničkih listova sadašnjih vlasnika- Srba koji su je konfiscirali od Hrvata i tražit će od Sabora da se osudi srpski teror i ubojstvo Hrvata, poništi Zakon o konfiskaciji i omogući povrat svim potomcima Hrvata koji se žele vratiti u svoj rodni Boričevac, Zrin, Španovicu,…..

Nije se ta tragedija srbočetničkog mučenja i ubojstava dogodila samo u Boričevcima, dogodila se u desetak susjednih mjesta.

U Zrinu je ubijeno i protjerano 850 Hrvata, kuće spaljene, crkve porušene, groblja preorana, a imovina prenesena na Srbe. U ponosni grad  Zrin, grad Zrinsko Frankopana nitko se nije vratio.Vrijedni član Inicijative Hrvatska sloga, gospodin Marko Vidović,  izvadio je 2885 vlasničkih listova i sa svom dokumentacijom o ubojstvu Hrvata, predali smo prije godinu dana u DORH. Odgovor iz DORH-a nikada nismo dobili.

Za Prijeboj smo izvadili 1704 vlasničkih  listova. Isti slučaj je kao u Boričevcima i Zrinu. Tu je i Španovica, Udbina…..

Žalosno je, da tako velike  poslove prikupljanja dokumentacije vodi Inicijativa Hrvatska sloga, koja nikada ni jednu lipu nije dobila od države. Sve se radi iz ljubavi i bez naknade pa čak i pribavljanja topografske karte iz Austrije.

Jedini donator bio je Branko P. koji me je nazvao osobno, nakon što je poslušao moju emisiju na Podcast Velebit i tražio broj žiro računa Inicijative i uplatio 2.500,00 kuna. Gospodin Branko je u visokim godinama, i pomoć kako da dođe do mog kontakta, molio je susjeda. Kao razlog uplate, rekao je, da je to nagrada za mene jer je za svog života čuo ono što je htio čuti, istinu o Hrvatima. Zbog ideološkog razilaženja, morao je poratnoemigrirati. Želio je da donacija bude anonimna. I ovom prilikom, od srca mu hvala! To je jedina financijska donacija. Ne da nismo tražili, negonismo dobili. Sve ostale troškove rada Inicijative, snosili smo samofinanciranjem članova prema mogućnostima. Ta donacija nam je omogućila da pokrijemo troškove prijevoza članova na Tribinu koju smo održali na Hvaru na temu – Povjesna istina Hrvata – temelj za opstojnost Hrvatske – Zrin zrinjanima. Tribinu smo održali na poziv predivnog čovjeka TonkaBuzonić sa Hvara. Tribina organizirana u gradu Hvaru i Starigradu. Troškove smještaja i dobrodošlice financirao je osobno gospodin TonkoBuzonić. Predivan čovjek i velika mu hvala!

PODCAST VELEBIT – Vučko: Zrin, Boričevac, Španovica su primjer jugoslavenskog genocida nad Hrvatima

Ljubav prema svome rodu, za nas članove Inicijative je najveća nagrada. Hvala ti Bože što si tu ljubav ugradio u naša srca.

 

Slavica Vučko – Predsjednica Inicijative hrvatska sloga -IHS

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema