Podjeli

Reagiranje na tekstove Božidara Šimunovića, dipl.ing.arh. „Je li Grad spreman za ‘Kuglu’ na Srđu?“ objavljen 15.10.2020. na portalu DuList, i „Dubrovnik – razvojni projekti za značajni napredak grada, županije i Hrvatske u kontekstu Europe…“ objavljen 3.05.2021. na portalu Bez Cenzure

Poštovani gospodine Šimunoviću mi aktivisti inicijative “Grad u Srcu“ nemamo namjere ulaziti u to gdje će biti i kako izgledati park u blizini Konzuma, koji to više i nije, već praktično butiga Fortenova grupa. Tim slijedom i prijedlog davanju imena prvog hrvatskog Predsjednika, kako to kažete novom? centralnom parku i nasadima, moguće sječom postojeće šume i bilja, pored jednako tako novog centralnog trgovačkog središta nas, što bi rekli Dubrovčani, posebno ne gusta. Ljepše nam je i primjerenije ono “Pod Dubom“, kojemu je tamo i mjesto. Ovo je samo topli stav i posebno ga ne bi dalje obrazlagali jer pretpostavljamo da još ima struka osim arhitektonske, koje o prijedlogu mogu dati svoje mišljenje, a dakako i politika i javnost izraziti svoje stavove.

Vi bitne naglaske projekta tek ovlaš navodite, a oni su : „dogovorno ili eksproprijacijom otkupiti imovinu dotičnih baraka, skladišta i drugih građevina sa pripadajućim parcelama (svih potrebnih katastarskih čestica) ili dogovorno premještati vlasnike sa područja obuhvata ovog urbanističkog zadatka… projektiranja tog parka…  izvedba parka. U jednom dijelu te parkovne cjeline bi se moglo ići s kompanijom Konzum u javno-privatno partnerstvo, s ostvarenjem javne gradske podzemne garaže ispod novog trgovačkog centra Konzum.“

Možda cijelom tom nekretninskom pekmezu dati ime Dr. Franje Tuđmana post Phoebusnubila utkivajući ga zajedno s Narodom, kako ste se izrazili “u DNK”, dodajemo i RNK novog svjetskog poretka ? Ne hvala!

Ono što nas je izuzetno zasmetalo nije Vaš projekt parkova i nasada. Ne ulazimo ni u arhitektoniku globalizma kugle, koju predlažete, kao svoje izuzetno građevinsko dostignuće, ali The Globe je meritum ovog obraćanja. Samo Vi naprijed s idejom lopte uz potporu Dubravke Šuice i to negdje u srcu EU-ropske, možda u neutralnoj Švicarskoj.

Nas Vaša kugla i ideja podsjeća pomalo na Kocku mora, koju se bilo uspješno podmetnulo braniteljima, kao “njihovo“ spomen obilježje Domovinskog obrambenog rata.

Koliko smo upoznati Vi se držite hrvatskim domoljubom, ali Vas karakterizira i veliko kozmopolitizam, logika se nastavlja globalistom, što uistinu vjerujemo da jeste.

Sama kugla, kojoj vi tepate The Globe predlažemo da, kao svjetski projekt, kad već nije “The Pearl of California” bude negdje na još boljoj lokaciji, možda u Africi, na ekvatoru i da je financiraju Ujedinjeni narodi jer tad bi tek imala pravi značaj. Nama ne bi smetalo da je njima poklonite i s njom obradujete tako puno širu, dali i kozmopolitsku populaciju. Nije biti kozmopolita samo uživati u blagodatima svjetski poznatih gradova i destinacija nego jednako tako i među domorocima u Africi ili Amazoniji živjeti i sudbinu s njima dijeliti. Znamo da ogromni dio svijeta, u kojemu bi bili stanovnik, gladuje i ne sumnjamo da bi se s njima solidarizirali i možda udarili na svjetsku elitu, koje je puno manje. Na sreću mi nismo ni lažne kozmopolite, ni globalisti jer smo sve dali i uložili u obranu nacionalne Države Republike nam Hrvatske, za koju je dio naših sugrađana i prijatelja mira odasvud dao život, dijelove tijela i zdravlje.

Kako ne ulazimo u strukovni meritum Vašeg arhitektonskog rješenja, to je razvidno da iznosimo svoj stav, kako mu (projektu globusa) nije mjesto na Srđu.

To je brdo za koje su se branitelji borili, i s ovakvim idejama, a da do sad niste sudjelovali u njegovoj obrani i očuvanju od devastacija (ni u ratu, ni u miru), ne držimo da ste kvalificirani sugovornik odlučivati nanovo o tome kako bi ga i kome predavali, i makar “simbolično“ predstavljali globaliziranom budućnošću. Zahvaljujemo se na takvim “poklonima“ idejnih inicijativa, koji imaju oblik trojanskog konja, a tobože međunarodnog “Instituta za budućnost Europe” svjesni i teške sadašnjosti u kojoj danas živimo. Samo nam nedostaje da se umjesto u bolje “lokalne“ i sve ostale šire perspektive zadovoljimo zuriti u kuglu, koja će nam donijeti manu s neba zaduženima do razine ekonomskog roblja, ako ne osobno onda kroz zajednički nametnuti dug. Nije nam jasno što čini kuglu pozitivnom i kršćanskom, i ako bude svjetska i negdje recimo u Maroku… hoćete li je obogatiti križem na vrhu, ili preko cijele fasade. Na modelu, koji je priložen on (križ) se ne vidi, a zna se da nije sve začeto po duhu svetomu, pa tako ni ova Vaša ideja. Ispričavamo se, što se nismo držali one Narodu podmetnute kako se poklonjenom konju ne gleda u zube, nego izražavamo oprez onom dokazanom “Ne vjeruj Danajcima ni kad poklone nose“ jer smo se puno umorili braneći tvrđavu “Imperijal“ na Srđu, koju bi trebalo obnoviti i staviti u funkciju, a za idejnost o ostalim sadržajima, koji bi bili gore, utoliko koliko bude očuvan i sutra u rukama naše mladosti, ne brigajte. Spremni smo ih prezentirati, a radi se o namjeni sportsko rekreacijskog parka Grada Dubrovnika, Županije i Hrvatske na spomen branitelja građanima !

Slažemo se da bi ovakav projekt bio odličan za konzumiranje naših financijskih sredstava iz štedne kasice u EU-ropskoj, premda ne bila interventna nego redovna, budući da joj redovno uplaćujemo izuzetno velika sredstva “članarine“. Nama je čudno kako to da je važno iskoristiti sredstva u europsku budućnost umjesto u budućnost Hrvatske, koja se iseljava, demografski izumire i mjesto angažiranja na toj problematici Vi potičete našu europsku Dubravku Šuicu na elitističke projekte, koji će dobro koštati, a stanovništvu donijeti koristi kad trava u parku, kojemu ste predvidjeli ime Dr. Franje Tuđmana “namagarčenima” naraste. Vjerujemo na sveto nigdarjevo.  Franji park, djeci igralište, Fortenovi trgovački centar, građanima sluganstvo. Nemamo financijskih sredstava u izobilju, imamo kreditnih zaduženja kao u horor filmu ili neo“normalnoj“ priči. I nije to bajka u kojoj trebamo samo uzeti, jer “nema džabe” u stare babe, a pogotovo ne u EU-ropskoj. Možda Vi to i ne osjećate, a možda i osjećate. Pitanje je samo, kad je u pitanju obilje, na koje nas spominjete, jeste li, kako naglasiste: “i ja osobno“, u loži ili u sve većem parteru gdje su krizom stjerani i oni što bi trebali za Projekt Kugla osigurati “samo“ 15% sredstava.

Pišete: „Ovaj međunarodni znanstveno-intelektualni i multi-disciplinarni trust mozgova za pozitivno osmišljavanje budućnosti i razvijanje svih zemalja i naroda Europe bi bio zapravo inicijativno pod ingerencijom sadašnje Potpredsjednice Europske komisije gdje. Dubravke Šuice.  Pri tome, osobno kao arhitekt, iniciram da se taj Institut za budućnost Europe utjelovi u ikoničkoj arhitekturi, odnosno zgradi “Kugla”/ “TheBowl”, čije sam autor. Tako da mi inteligentni Hrvati sa izvrsnim projektima pokažemo cijelom svijetu da možemo iznjedriti sjajne projekte za dobrobit cijelog jednog kontinenta.“

Poštovani predstavniče inteligentnih “Hrvata“ držite li nas ostale Hrvate neinteligentnima, kao što bi Vas, kao domoljuba i time pozitivnog nacionalistu pokojni profesor Kangrga držao manje vrijednim i od životinje, učeći tome generacije i generacije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Preobrativši se od Pavelićevog časnika u Titinog boljševika.

Spominjete kolaboracionističku inicijativu kolegijalnosti ovakve “dobrodošle“ inicijative. Ta Vi se šalite, i kocka je napravljena pod dirigentskom palicom Dubravke Šuice, od Vas recimo dobronamjernog…  postavljanjem prozaične kugle pod ingerenciju osobe zadužene za natalitet u EU-ropskoj. U stvari nama i sliči vaša kugla na jedan inkubator upitnog morala i duhovnosti onih koji su se materijalnim bogatstvima izdigli iznad običnih smrtnika. Pored planiranog nekretninskog biznisa Golfograda na Srđu sad bi odozgora i kugla globalizma iluminirala Dubrovniku njemu dostatni Libertas zasjenjujući ga kulama Babilonskim.

Plan tzv. milenijskog pothvata pošumljavanja Dinarida, upravo je samo čekao “Vašu“ po tko zna koji put već iznesenu ideju, ovaj put sa svojevrsnom inovativno vatrostalnom vegetacijom. Postoje i udruge i inicijative, koje to već rade i za tu namjenu dobivaju izdašna sredstva, i dok oni sade s druge strane šumska mafija siječe, ali u Vašoj bajci toga nema. Naši su, Vi grubo stavljate u navodnike “ljudi“, naši pređi… (po Vama neodgovorno) sjekli za goli život, a ljudi novog doba, za koje ste puni hvale, uništavaju iz obijesti svoga zla i nezasitnosti. Nema Vam kod nas ništa od tih pilanja naopako, koje ste (valjda sami) PR-ovski stručno sročili (ako ste), i eksperimenta u Dubrovniku, kako bi ih “uspješne“ prodali mediteranskim zemljama, i Kaliforniji, Nevadi, Arizoni, Teksasu, Novom Meksiku, Australiji, Chileu… poput, kako kažete „plemenite i hvale vrijedne idejne inicijative u sklopu sustavnog “ozelenjavanja” grada Dubrovnika“, barem ne pored borgovskog trgovačkog centra Fortenove – za “javni“ interes, na „čast i slavu“ prvog hrvatskog Predsjednika. A bogme ni kugle mozgova, barem ne na Srđu.

Grad u Srcu

Marko Mujan mag.pol.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema