Podjeli

Evo, ponovno se, baš kao i prije dvije godine, javnosti obratio predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. Pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da zabrani ustaške simbole.

Poštovani Krause. Vaše je pravo da tražite što hoćete. Ali, zar nije već dosta da neprestano, iz skupa na skup, a ovoga puta (namjerno) uoči još jedne tužne obljetnice, srpske i ine okupacije Vukovara i Škabrnje, Republiku Hrvatsku, a poglavito njezine branitelje i stradalnike, prozivate kao „ustaše“, a Hrvatsku kao „ustašku državu“?

Poručujete vladajućima da konačno prijeđu s riječi na djela, tim prije što danas „HDZ zajedno s  nacionalnim manjinama ima većinu u Saboru“ te da se „riješio desnice i nacionalističkih, ali i onih proustaških grupacija zbog kojih se nisu mogli donositi zakoni koje je od njih očekivala većina građana hrvatske, nacionalne manjine i antifašistička Europa“.

Dakle, vi i dalje tvrdite ili bolje rečeno ne govorite istinu, da su u ranijem sazivu Hrvatskog sabora među ostalim sjedili i „nacionalisti“, ljudi koji nisu voljeli ovu Hrvatsku, koji nisu bili za zakone države za koju su se borili i koju su stvorili?

Kako vas nije sram?

I onda i danas u najvišem državnom tijelu Republike Hrvatske zastupnici su oni koje je na legalnim i demokratskim izborima (za razliku od manjina) izabrao hrvatski narod, a kako će tko govoriti i kako će se ponašati, odnosno kako će glasovati, ne odlučujete vi i vama slični već prije svega oni sami.

Ne znamo ni jednog hrvatskog zastupnika koji je ikada glasovao protiv Židova, koji se nije klanjao njihovoj žrtvi, ali znamo više njih koji su se bunili, protestirali što pojedinci ni u Saboru ne govore istinu o onome što se događalo recimo u ustaškom logoru Jasenovac ili u NDH, poglavito u svezi „napuhanih“ brojeva ubijenih.

Za vas je poklič „Za dom spremni“ onaj koji se upotrebljavao u NDH, a za nas koji smo sudjelovali u obrani od agresije i stvaranju hrvatske države onaj protiv koji smo se borili u svetom osloboditeljskom Domovinskome ratu, kada je s tim pozdravom poginulo oko 15 tisuća nevinih ljudi, a na stotine tisuća istjerano iz svojih domova.

Vas ne smeta poklič „Smrt fašizmu-sloboda narodu“. Vas ne smetaju simboli komunističke partije, vas ne smetaju Goli otoci, Hude jame, Jazovke, Maceljska šuma. Vas ne smetaju fašistički zločini prema Hrvatima u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu, Slavonskom Brodu, Pakracu, Lipiku, Kninu, Saborskom, Petrinji, Karlovcu, Osijeku, Županji, Sisku, Vinkovcima, Zadru, Šibeniku, spaljena hrvatska sela, pa i granate koje su padale po Dubrovniku?

Vas očito ne smeta ni oko 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica iz Domovinskog rata!

Trebali ste, poštovani Krause, baš kao i vaš kolega Milorad Pupovac, podignuti svoj glas protiv agresije na Hrvatsku 1991., ili biti sa nama 1992. u Bosanskoj Posavini iz koje je otjerano ili  ubijeno oko 200 tisuća Hrvata, koji se još ni danas ne mogu vratiti u svoje domove.

Da ste bili s nama 1991. čuli bi i vidjeli da su sve hrvatske branitelje agresori Srbi, Crnogorci i drugi, nazivali „ustašama“. A za te bivše agresore mi smo to nažalost ostali i danas.

Vi se ne bunite što je jedan ratni zločinac Vojislav Šešelj član srpskog parlamenta. Nismo vas čuli ni da protestirate što Srbi i danas uzdižu ratnog zločinca Dragoljuba Dražu Mihailovića Čiču, ili što ulice i trgove nazivaju po ratnim zločincima iz 1991.

Iako smo se borili protiv bivšeg sistema – Tita, partije, komunizma…u kojoj to državi ima da nakon svega i dalje postoji selo kakvo je Kumrovec, u kojem se s krvavom zvijezdom petokrakom na čelu plešu srpska i ina kola ili javno govori protiv Hrvata i Hrvatske?

Ne bi li i totrebalo  zabraniti?

Nu, mi nismo protiv nikakvih zabrana, jer one nikada nikome nisu donašale ništa dobroga.

Međutim, pojedinci u Hrvatskoj nažalost izvrsno žive od „podjela“. To im je na određeni način  postalo i „zanimanje“, jer dok jedni  uskliču „Hrvatska“ drugi odmah viču – NDH!

Vjerujemo da ćemo vas, poštovani gospodine Kraus, napokon ove godine, 18. studenoga, vidjeti i u koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji, gdje ćete se moći uvjeriti da su i Hrvati ginuli od fašizma.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema