Podjeli

Ivan Penava(31.prosinca 1974.,Vukovar);Srednja matematičko informatička škola u Vukovaru,zatim slijedom Domovinskog rata,Gimnazija Varaždin,i naposljetku zagrebačka 15.-ta gimnazija,poznata kao „MIOC“,profesor kineziologije,današnji gradonačelnik grada Vukovara,po izboru glasača HDZ-a.

 

Gradonačelnik je grada Vukovara od 2014. godine, kada je na prijevremenim izborima pobijedio dotadašnjeg gradonačelnika Željka Sabu. Još jedan mandat građani su mu dali na izborima 2017., na kojima je pobijedio već u 1. krugu, osvojivši 61,72 posto glasova.

 

Penava izlazi iz HDZ-a, s njim idu svi vijećnici. Najavio osnivanje nove stranke

Kaže da postoji mogućnost izlaska na izbore na listi Domovinskog pokreta

 

 

Kako je razvidno da je gospodin Ivan Penava i kao član HDZ-a i kao vukovarski gradonačelnik istaknuo svoju kandidaturu u veljači ove godine za mjesto zamjenika predsjednika stranke te je iste izgubio,pa se postavlja pitanje nisu li ove i ovakve rezolutne izjave upravo ogorčenost na samu stranku a koja ga je i postavila na mjesto gradonačelnika.Međutim,ukoliko ćemo se držati teze da ga nije postavila stranka već da su to učinili ljudi,birajući i njega i njegove vijećnike a koji su danas također napustili HDZ;dakle istu stranku ili njene birače tj glasače koji su mu dva puta dali podršku za mandat a u ovom mandatu čak 62% njih.

 

Pa nije li onda gospodine Penava bez obzira na sve Vaše izjave za medije ovo jednostavno apsolutno izdaja i stranačkih kolega,i stranke a posebno građana grada Vukovara koji su Vas birali za gradonačelnika?Na današnjoj press konferenciji zahvaljujete se ljudima koji su izabrani skupa s Vama,a s Vama izašli,isto tako zahvaljujete se glasačima koji su Vas u ovom izlasku podržali ali one koji Vas nisu podržali molite za oprost,nisam sigurna da li je ovdje riječ o politici ili vjerskim obredima,prevara se ne oprašta.Najdegutantnije mi je optuživanje „mašinerije“ i sile“ HDZ-a kako Vi kažete u kojoj ste i sam bili sudionik ali ista ta Vam nije smetala dok niste izgubili na unutarstranačkim izborima.

Najavili ste nam ovdje, poštovani gradonačelniče grada Vukovara,tri razloga zbog kojih ste donijeli ovu po meni nemoralnu odluku,tri kako Vi kažete,najbitnija razloga;

1.Neprocesuiranje ratnih zločina

2.Gospodarstvo(jer se Vukovar koristi u isključivo marketinške svrhe,te izgubljena prava vukovarskih giganata poput Borova,Vupik-a,Komunalca itd.)

3.Popis stanovništva(u kojemu je kako Vi kažete,“izdan Vukovar“dogovorom da manjine potpisuju manjince)

Pa idemo pogledati što se u biti zbilo sa ta tri najveća razloga zbog kojih Vi istupate iz HDZ-a,i jesu li i ako su te činjenice jesu takve kakvima ste ih Vi naveli,onda svako poštovanje.

1.Neprocesuiranje ratnih zločina

-unazad četiri godine mandata HDZ-a u državi i Vas kao gradonačelnika,na temu neprocesuiranja ratnih zločina odradilo se;

„Postupci zbog Vukovara vodili su se i još se vode pred hrvatskim sudovima, sudom u Haagu i Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu. Do sada su u Hrvatskoj zbog ratnih zločina na širem vukovarskom području donesene 23 presude te je podignuto 15 optužnica, dok se pred sudom u Beogradu vodi šest postupka zbog zločina na Ovčari, u Lovasu, Srijemskoj Mitrovici, Tenji, Belom Manastiru i Ćelijama. U Haagu su zbog zločina u Vukovaru suđeni Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić, Vojislav Šešelj. Zbog zločina u Vukovaru se u Haagu sudilo Slavku Dokmanoviću, Goranu Hadžiću i Slobodanu Miloševiću, no postupci su obustavljeni zbog njihove smrti. Još uvijek nije okončan postupak Jovici Stanišiću i Frankieju Simatoviću, bivšim pripadnicima Službe državne sigurnosti (SDS), glavnim arhitektima velikosrpske politike i pokroviteljima raznih srbijanskih paravojnih postrojbi od Arkanovih Tigrova preko Šešeljevih Belih orlova pa sve do Škorpiona, koji su svojoj krvavi trag ostavili diljem Hrvatske, BiH i Kosova.“(Večernji list)

Da ne zaboravimo,niti nastojanje i dogovore bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović a koja je inzistirala upravo na procesuiranju ratnih zločina u razgovorima sa predsjednikom republike Srbije,Aleksandrom Vučićem.Nije na odmet reći da je i gospođa Kolinda Grabar Kitarović na mjesto predsjednice izabrana od članova HDZ-a a predložena upravo od svoje stranke HDZ-a.Nadalje mislim da su nam ruke više vezane šutnjom zbog zakona o oprostu onih koji žive u Vukovaru i oko njega,jer im je to taj Zakon omogućio a donio ga je HDZ,no to ste znali gospodine Penava kad ste u isti ulazili.

 

2.Gospodarstvo

-U mandatu HDZ-ove Vlade (2016.-2020.) sljedeća su ulaganja u Vukovar realizirana.Usvojen je Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta i Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku.

Proglašen je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i stradanje Škabrnje 18. studenoga.

Za obnovu Vodotornja je do 2016. prikupljeno 37 mil kuna, pri čemu je na sjednici u Vukovaru Vlada osigurala 18,5 mil kuna. tijekom 2019., dodatnih 2 mil kuna je uplatio Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara.

Ukupno je u mandatu Vlade iz sredstava Fonda za obnovu i razvoj Vukovara financirano 218 mil kuna za projekte komunalne i društvene infrastrukture.

Povećan godišnji proračun (2020.) Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara na 74 milijuna kuna godišnje.

Vraćena vojska u Vukovar, a ukupna ulaganja Ministarstva obrane u razdoblju 2016.-2020. iznose 50,3 milijuna kuna.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je u ovom mandatu za projekte/aktivnosti utrošilo je 108,18 mil kuna.

Gradski proračun je 2019. od poreza i prireza na dohodak prihodovao 77,56 mil kuna, odnosno 5,95 mil kuna prihoda više (+8,3%) nego 2017. Usporedbe radi, proračun Županije je ostvario 11,9% više prihoda, a proračuni gradova i općina u Županiji 12,8% više prihoda – ukupni efekt na proračune Županije, gradova i općina u njenom sastavu je 12,7% više prihoda.Ukupno je za područje Grada Vukovara iz fondova EU-a ugovoreno 872,2 mil kuna, što znači da je u mandatu ove Vlade ugovoreno čak 96,4% svih ugovorenih sredstava.(NL,izvor)

 

3.Popis stanovništa

-27.685 stanovnika je imao Vukovar prema službenom popisu stanovništva provedenom u travnju 2011. godine,tako da o vremenu o kojemu Vi pričate,predsjednik Vlade Republike bio je gospodin Zoran Milanović,današnji predsjednih Republike Hrvatske,a gradonačelnik grada Vukovara gospodin Željko Sabo,a kojeg ste okrivljavali kako u autobusima dovozi birače,ne osobno Vi nego ljudi općenito,te da je tako prevario svoje glasače;pa nije li onda ovo jednaka prevara?

Kako ste rekli da ne možete dozvoliti niske trgovine na razini političkih interesa kao i da ne možete dozvoliti da se trguje sa vašim gradom i vašim građanima,bez obzira na političku pripadnost,nacionalnu pripadnost i vjersku pripadnost a u trećoj točki ste naveli da je jedan od razloga Vašeg odlaska popis stanovništva zato jer je dogovorom da manjine potpisuju manjine,pa nije li ovo onda apsurno i kontradiktorno?

Poštovani gospodine Penava,gradonačelniče grada Heroja,grada posebnoga pijeteta,a kojega je upravo takvim kao i 18.11. praznikom u Republici Hrvatskoj,izglasao HDZ,uključujući i Vas.Nikada nisam dovodila u pitanje Vaše stavove,srce za Vukovar ili Vašu desnu orijentaciju,niti sam mislila da ste loš gradonačelnik,ja vjerujem da Vam se moj članak neće svidjeti a možda ni moji stavovi i razmišljanja,no ja sam tu da Vam ukažem ako zbog ničega onda zbog razlike između nas;

Za primjer;ja sam isto kao i Vi rođena 1974.godine također sam ostala bez kuće,iz koje smo protjerani,jer je Baranja pala.No međutim,i prije pada Baranje ja sam se odlučila ostaviti srednju školu i sa 17 godina kao djevojka priključiti se obrani Republike Hrvatske,kao maloljetna dragovoljka Domovinskog rata.Ovo Vam pišem samo zato jer me Vaš osobni izbor užasno razočarao,ali vjerujem ne samo mene nego sve nas kojima je političke trgovine preko glave.Ostaje nam samo vrijeme da vidimo u kome smjeru ova trgovina ide,stvaranjem nove desne stranke pa pridruživanje Domovinskom pokretu ili jedostavan prelazak u njega,ali koja god opcija bila nažalost,dijeli što hrvatsku desnicu a što hrvatske Branitelje.Izražavam svoj apsolutan šok Vašom odlukom,ali Vam kao mladom političaru i desničaru,hrvatskom domoljubu i gradonačelniku nama najsvetijeg grada u Hrvatskoj,a kojem sam osobno posvetila more pjesama,želim puno uspjeha.

 

Za portal“Bez Cenzure“:književnica i novinarka:Jadranka Balatinac

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema