Podjeli

Nije to bilo baš tako davno kada je pred Novu godinu naš već opjevani Stožer kao jednu od novo/starih mjera ponovo uveo zabranu napuštanja mjesta boravišta, ovaj puta uz puno rigoroznija pravila jer se iz županije otputovati bez nekog krajnje opravdanog razloga nije moglo do propusnice.  Tek što se navedena zabrana počela primjenjivati dogodio se potres (29.12.2020.) koji je pogodni područje Banovine, a već isti dan stotine su volontera iz cijele Hrvatske pohitale u pomoć, a dan kasnije volonteri su se već brojali u tisućama. U tom se trenutku dogodilo ono što je bilo sasvim logično, naime nitko se odjednom više nije obazirao na propusnice tako da je Stožer odnosno Vlada uvidjevši da ne mogu zaustaviti niti kontrolirati ljude koji su htjeli pomoći jednostavno iste opozvala.

Tisuće ljudi koji su doslovno iz cijele Hrvatske, ali i okolnih zemalja, dolazili na cijelo područje Banovine gotovo da se nisu držali nikakvih epidemioloških mjera, posebno onih koji su podrazumijevali bliski kontakt i nošenje zaštitnih maski. Kako takvo stanje traje već gotovo četiri tjedna, a držeći se logike Stožera, bilo je za očekivati potpuni raspad sustava i mjera za zaštitu od zaraze i očekivati eksponencijalni rast broja zaraženih osoba. No gle čuda, ništa ili gotovo ništa se bitnog nije dogodilo u smislu širenja zaraze što samo može značiti da su propisane mjere očito bile potpuno promašene jer se i bez njihove primjene  ništa bitnog nije dogodilo, ili je na neki neobjašnjiv način i sam koronavirus jednostavno „nastardao“ u potresu koji je pogodio Banovinu.

Dakle jedna od žrtava koja je teško nastradala na potresom razorenoj Banovini je i koronavirus koji usprkos idealnim uvjetima za nesmetano širenje gotovo da i ne pokazuje znakove „života“!?

Usprkos činjenici da je broj zaraženih, hospitaliziranih, priključenih na respirator i  umrlih  u svim županijama u drastičnom padu, Stožer još uvijek nije zauzeo jasan stav oko relaksacije nekih mjera, posebno onih koji se odnose na sport i ugostiteljstvo. Naprosto je nevjerojatno da poučak koji su u Stožeru mogli izvući iz događanja na Baniji gdje i bez ikakvih pridržavanja mjera nema bitne razlike od stanja u drugim županijama ili ostatku države gdje su sve mjere cijelo vrijeme na snazi, nije bio dovoljan da zaključe kako su mjere koje su donijeli u najmanju ruku pretjerano stroge ili bi još jednostavnije i preciznije bilo kazati promašene.

Stožer i Vlada moraju shvatiti da je od početka pandemije puno toga o virusu već poznato i da više ne mogu toliko manipulirati sa mjerama koje nemaju nikakvog znanstvenog utemeljenja a time niti ikakvog smisla. Dolaskom cjepiva i gledanjem onoga što se događa na Banovini gdje se život odvija gotovo bez ikakvih mjera i laiku postaje jasno da neke mjere poput  zabrane rada kafićima, restoranima, teretanama, amaterskim sportskim klubovima  treba doslovno odmah ukinuti. Sve što se događa potvrđuje ono što su/smo neki od nas ustvrdili u studenom prošle godine, a tvrdili smo da će vrhunac pandemije biti u prosincu i da je to točka od koje počinje silazni trend kao prirodni razvoj događanja sa virusom, a ne kao posljedica mjera stožera koje imaju veoma ograničen utjecaj na širenje zaraze.

Ovo što smo vidjeli da se događa na Banovini gotovo bez ikakvih mjera je samo još jedna pobjeda logike nad širiteljima straha i panike..

 

U Zagrebu, 23.01.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema