Podjeli

……Tek budućnost će uskoro pokazati koliko je Milan Bandić bio dobar ili loš gradonačelnik naše hrvatske metropole? Ovaj tragičan događaj koji je zasigurno uzdrmao Zagreb i Hrvatsku kao dodatni potres svih recentnih potresa,…..

Prerana smrt dugovječnog gradonačelnika hrvatske metropole Milana Bandića još je jedan dokaz da je život političara izložen nevjerojatnim stresovima koji neminovno ostavljaju duboke tragove na zdravlju svakog pojedinca, a osobito na zdravlje onih koji imaju potrebu svojom hiperaktivnošću raditi i više nego što je to po prirodi stvari uopće moguće. Bandićeva uzrečica „idemo delati“, nije bila samo puka populistička floskula.Ta sintagma ga je odredila kao čovjeka i homopoliticusa koji si je sam zadao tešku zadaćudetaljno kontrolirati baš sve gradske procese 24 sata dnevno. Čini se da je Milan Bandić u svojoj političkoj karijeri, ali i u svom životu općenito, imao jako puno dobrih prijatelja, odanih suradnika i simpatizera, ali isto tako imao je i bezbroj otvorenih i zakulisnih neprijatelja, suparnika ili jednostavno zločestih ljudi koji su mu iz raznoraznih realnih ili irealnih razloga i motiva željeli naštetiti.

Prijelomnica njegove političke karijere zasigurno se dogodila nakon njegovog burnog razlaza s matičnom strankom SDP, a već je postala urbana legenda da ga je u toj situaciji prigrlio njegov mentor i politički otac prof. Zdravko Tomac. Iskusni profesor, politički analitičar i prvorazredan političar, s ogromnim životnim iskustvom prepoznao je u mladom i ambicioznom Milanu Bandiću veliki potencijal pomoću kojega može obračunati sa strankom koja se je na najgrublji način obračunala i s njim. Čini se da je politički duet Tomac-Bandić bio svojevrsni osvetnički pohod bivših SDP-ovaca Tomca i Bandića kojih se Ivica Račan riješio na perfidan način. Ako je Milan Bandić bio projekt prof. Zdravka Tomca, onda sa sigurnošću možemo tvrditi da je taj projekt bio vrlo uspješan u političkom smislu, jer je iznjedrio šest uzastopnih pobjeda Milana Bandića u utrkama za Zagreb, koje je uglavnom dobio vrlo uvjerljivo. Glede uspješnosti Milana Bandića kao političkog pobjednika moglo bi se diskutirati sagledavajući i drugu stranu medalje uz logična pitanja; što je Zagreb imao od svih Bandićevih neupitnih pobjeda? Iza zastora jedne smrti, već danas će se o tome otvoriti političke rasprave po onoj poslovici, „dok nekome ne smrkne, drugome ne osvane“!

Mnogi analitičari objektivno su smatrali da Milan Bandić može izgubiti ovogodišnje svibanjske izbore za gradonačelnika Zagreba samo ako umre ili ako ga pravosuđe zatvori u Remetinac. U svakom slučaju, realniji je bio strah da će Bandić morati odustati od zadnje utrke za Zagreb zbog svog vidljivo narušenog zdravlja. Svi pokušaji da se Bandića smjesti iza rešetaka nakon gotovo 250 kaznenih prijava protiv njega neslavno su propali i još više od toga. Bandić ih je sve na lukav način poput progonjene zvijeri u pravilu  kapitalizirao i pretvorio u svoje nove i nove pobjede. Platio je to zdravljem!

Bio je inteligentan s izrazito visokim stupnjem socijalne inteligencije protkane lucidnim populizmom i to je bila esencija svih Bandićevih političkih uspjeha. Na kraju, odlazi kao pobjednik, jer nije izgubio ni jednu bitku za Zagreb!Izgubio je bitku za zdravlje i izgubio je rat za vlastiti život.

Svaka tragedija, svaka smrt u sebi uvijek krije i mogućnosti za neki novi početak, za neki novi život koji ne prestaje sa smrću, kako nas uči evanđelje o uskrsnuću. Dolazi vrijeme da svi kandidati za Bandićevo gradonačelničko mjesto pokažu što su oni u stanju učiniti da sve kritičke strijelice koje su pogađale Bandića pretvore u proaktivno oružje u borbi za boljitak svih građana grada Zagreba, što bi se kao zakonom o  spojenim posudama prelilo i na cijelu Hrvatsku. Tek ta budućnost će uskoro pokazati koliko je Milan Bandić bio dobar ili loš gradonačelnik naše hrvatske metropole? Ovaj tragičan događaj koji je zasigurno uzdrmao Zagreb i Hrvatsku kao dodatni potres svih recentnih potresa, otvorit će mogućnost za kandidaturu nekih novih imena o kojima se za sada samo špekuliralo. Autsajderi su preko noći postali favoriti i morat će im netko pomrsiti „račun bez krčmara“! Poznavajući karakter današnjih političara, bez ikakve sumnje, već danas se nad njegovim odrom farizejski trgaju i dijele haljine koje simbolično predstavljaju njegov birački bazen.

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema