Podjeli

Gotovo sve države svijeta uče Rimsko pravo, no ne uče ih zbog dvanaest kamenih tabli nego onih glosa što su ih glosatori stavljali kao svoje bilješke, od vindictae  (prigovor) pa nadalje. To je bio osnov za modernu tkz. Pandektnu pravnu znanost koju proučava gotovo cijeli svijet..

Najpozvaniji pravnik sedamnaestog stoljeća, barun Charles-Louis de Secondat Montesquieu  kada je govorio o pojmu zakona kao takvog,  u svom djelu, „O duhu zakona“, razvio je teoriju o podjeli vlasti.koja je i dandanas utkana u pravni sustav naše države i svih zemalja EU-e. Tako je on razvio tri teorije vladanja (republiku, monarhiju i despotovinu ) te teoriju trodiobe vlasti, na zakonodavnu, izvršnu i pravosudnu.

Vlast bi trebala biti prvi pokretač, zamajac uređenog društva, vrijednosnih obilježja ljudi i moralnih načela. Njena politika mora biti, kratko i jasno kazano, predviđanje problema i mjera za njihovo promptno rješavanje, a ne njihova proizvodnja.

Prema tome, da bi se nešto uobće moglo nazvati državom, potrebita su tri elementa koja moraju kumulativno biti ispunjena, NAROD, TERITORIJ i VLAST. Kako ovaj tekst pišem na nagovor prijatelja zbog mog odgovora na jednu temu, ne bih razgranavao bit ponaosob te čitateljstvu odnosio dragocjeno vrijeme već ću ukazati samo na malu kap anateme države „po slovu zakona“  dakle, nomotehnici HDS-a..

Nastavi li se rasprodaja državnog teritorija ovim tempom za dvadeset do dvadeset pet godina, hrvatske države ne će biti. Sve jedinice državne i lokalne uprave žive od prodaje državnog teritorija i resursa, posebice se to odnosi na preko pet stotina lokalnih jedinica  Općina i Gradova.

Po slovu zakona o tome može odlučivati jedino HDS-or, ali realno to čine lokalni šerifi ( Načelnici, Gradonačelnici odnosno Općinska i Županijska vijeća te Gradska Poglavarstva) i to prešutno dopušta naše pravosudstvo ( za neupućene, pravosuđe). Umjesto za zbog realnog stjecanja kaznenih djela završe po zatvorima, svi oni bivaju nagrađeni, najmanje mjestom sabornika ili čelnika Uprave društva u većinskom ili potpunom vlasništvu države. Provodi se to kao neko natjecanje unutar političke korupcije te se javnosti prezentiraju

uzorom upravo oni koji su prodali više. Jedan od takvih nedavnih slučaja jest prodaja državnog zemljišta, a time i obale (koja mora biti uvijek res extra comercio) u Općini Preko. Naša vlast prihvaća cijenu od 34 EUR-a  po kvadratu, kao realnu!?

Jedna bogomdana vala koju je priroda milenijima stvarala prodaje se za vrijednost pišiva boba!?

Usporedbe radi, moj blagopokojni otac Šime Baraba (dobrohotan čovjek s devet nadimaka)  je u mom selu PAGLIUCH, kojemu su mitisekunemi (čitajte partizani) nadjenuli ime Paljuv za vrijeme „socijalističke revolucije“  platio 1978. godine za pašnjak od 1100 kvadrata tadašnjoj Skupštini Općine Zadar iznos od 22.000.000. oo (dvadesetdvamilijuna) jugodinara.!?  U mjestu, prosto kazano, Bogu iza nogu, bez ikakve infrastrukture i sadržaja,  valoriziranjem vrijednosti prema tadašnjim plaćama, tada je to procijenjeno za sadašnji ekvivalent od najmanje 125 EUR-a po kvadratu odnosno 975, 00 kuna.

Beskrajna je ta naša politička korupcija upravo zahvaljujući našoj vlasti, u prvom redu HDS-u. Moramo se podsjetiti da nam u SFRJ nisu cvjetale ruže, niti ju jskam , ali napovidam da je tadašnji sustav poznavao tri kategorije vlasništva, državno, društveno i privatno.

Kako je to danas?!

Postoji samo MOJE, ako je to ikako moguće, a ono što nije moje je KURVINO, dakle opet mandre imovina. Proklamirana i reklamirana novota „pedagopške lustracije“ svakako je našla svoje  leglo nula koje su se vezale u lanac, kako to lijepo reče Milan Kundera ,  čitajte pažljivo, 2633 osobe tajnih i potajnih (kako je kazala baka Mara za jednog Načelnika SOA-e) agenata u prvom redu UDBE i  KOS_a..

Zašto naš Premijer, kao nositelj izvršne vlasti, lijepo ne kaže „svom“ narodu hrvatskom, da je zahvaljujući ovakvom postupanju,  izvor zdrave vode Sveti Rok ( rijeka Krupa) sada u vlasništvu Saudijske Arabije!!!!!!!!!!!!!!!???????????

Istom logikom, Zagreb će nam postati Šeikat.

Zašto to kriti, ako je to stečevina demokratskih procesa koje provodi Vlada RH-e!? Prisjetimo se, u lastovskom Statutu je pisalo doslovno ovo: „Onaj tko svoju zemlju proda tuđincu, neka se izgna.“.

Što zaslužuje naša vlast, narode odgovori, ona je ono što si i zaslužio.  Groblja su puna nezamjenljivih, a što mi činimo, ništa, često velim, ima Boga, što gore to bolje, sve je dijalektika (jedinstvo i borba suprotnosti)  i jednom će pući kao i po zakonima fizike.

Vidimo, nedodirljivima, nikad nije palo na pamet da svoj kapital ulože u kupnju nekretnina recimo u Velikoj Britanji. Znate li zašto? Zato što da imate i svo blago svijeta tamo stranac ne može postati vlasnik ni mikromilimetra državne imovine. Da tako je to u Velikoj Britaniji, kojoj se neuki čude što napušta EU-u, po meni patvorinu masonerije koja će se držati na uzici  upravo iz sjedišta, a to će kazati,  V. Britanije.

Kada govorimo o hrvatskom državnom pravu moramo poći od 753 godine kada je nastao prvi kodeks/povelja Sabora na Duvanjskom polju. Zaključke tadašnjeg Sabora potvrdile su tadašnje velesile, Bizant, Vatikan te nešto kasnije i Franačka . S obzirom na ponašanje HDS-a očekujem da će i za ovo biti kriv dr. Ante Pavelić!? Nije li Premijer Plenković reinkarnirani Fran Supilo kada mu ovakva rabota ne žulja postole!? Molim pronađite podatke o Pašićevoj prodaji kvarnera iz 1924. i Londonski ugovor iz 1915. godine da shvatite na što upozoravam.

Hoće li nam se povijest ponoviti kao što je to bilo 1918. godine. Sjetimo se, Narodno vijeće SHS razvojačilo je i raspustilo hrvatske Pučke ustaše, a regent Aleksandar se ušetao u hrvatske zemlje ( Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija), Tu je ona gdje je i bila, ali naravno bez zemlje odnosno teritorija, primjerice kao što je to bilo nakon zauzeća Francuske od Njemačke okupacije.

Stari Latini su kazali, da se stvari moraju mijenjati da bi bile to što jesu, a naša vlast uvijek dere jednu te istu kozu (svoj narod u koji se kune) !? Dokle!?

Krajnje je vrijeme da se HDS-o probudi i promijeni zakonodavni okvir ove materije. U prvom redu valja mijenjati Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jer postoji sijaset drugih instituta ( razni ugovori služnosti, pravo građenja, koncesije, zakup itd) čijom aktivacijom se ne zatiru prava investitora, ali se može  spriječiti anatema vlastite države.

Ništa nije apsolutno osim hrvatske političke gluposti koja očito nema granica kada se za šaku škuda prodaje bogom dana ljepota njezina teritorija.

Napovidam da smo svi čuli za teoriju relativnosti i nije se naodmet podsjetiti da je demokracija „dva bez duše jedan bez glave“ opasna i pogubna demokracija. Dakle, slikovito, dvije ruke nikada ne smiju pobiti jednu, ako nema razumnih razloga za isto. Demokracija se ne smije shvaćati oblikom nadglasavanja i izglasavanja. Na to je upozorio prije više od dva i po milenija i sam Sokrat kojemu je knjiga ( eto predvidio je pravnu učinkovitost našeg sustava)  bila mrtvo slovo na papiru. Dozvoljavanjem štetnih radnji i poslova guši se njen pojam. Preventivne državne zabrane, kao što je to u ovom primjeru, ne ubijaju demokraciju kao razvojnu cestu i ostvarenje suverenosti. Dakle, demokraciju valja ponekad uskratiti da bi ju imali.

Kod svih naših veleumnih političara i povijestnika, blagopokojni Antun Brkan je negativac. Ja odgovorno tvrdim da je on nadahnitelj izvorne hrvatske filozofske misli,. Ne samo da je imao snage u vremenu u kojem je živio svima kazati da bi on,  ne odsjekao jednu ruku nego obje, svakome onome tko bi bilo komu zabranio političko djelovanje, nego je kazao najpametniji postulat filozofije uobće.. Znakovito i sadržajno, kazao je da uvijek moramo postupati po savjesti i zdravom razumu, a da sva savjest cijelog svijeta počiva na istini. Više od toga nam ne treba niti sam od ikoga pronašao sadržajniju misao.

 

U Pagliuchu,  6. sičnja 2020.

Ante Baraba Miš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema