Podjeli

Stožer odnosno Vlada je jučer predstavila nove i još strože mjere u borbi protiv COVID-19 kojima bi se kako je naglašeno trebala još efikasnije boriti protiv zaraze koja hara svijetom cijelu 2020. godinu. Po svemu sudeći konačan „obračun“ odnosno završetak svjetske krize navedenom pandemijom bi se mogao protegnuti dobrim dijelom i kroz slijedeću godinu.

Hrvatska je, svima je već odavno poznato, bila među najboljima u prvom valu zaraze na proljeće po pitanju sprječavanja širenja zaraze da je premijer Plenković u jednom trenutku slavodobitno obznanio svijetu kako je Hrvatska pobijedila koronu. Ta očito ishitrena i potpuno pogrešna, u konačnici i lažna, objava o pobjedi nad koronom se pokazala na jesen kada smo postali najgora država u EU ne samo po broju zaraženih i umrlih na 100 tisuća stanovnika već i po gotovo svim ekonomskim pokazateljima. Kako se u Hrvatskoj virus od ljeta širi među populacijom potpuno nekontrolirano jasno je da se daljnje širenje zaraze više nikakvim pojedinačnim mjerama izuzev potpunog lock downom ne može zaustaviti. Taj će posao umjesto Stožera u najvećoj mjeri sada ipak već sam virus uraditi bez ikakvih mjera, a raznim mjerama, često i bez ikakve logike, Stožer odnosno Vlada taj proces „zaustavljanja“ daljnjeg širenja može samo dodatno zakomplicirati.

Ne treba se dakle čuditi ako u jednom trenutku budemo imali znatno smanjenje broja zaraženih, što se već i počelo događati samo od sebe nakon što je u nekim područjima na testiranima bilo i preko 50% pozitivnih, ali i dalje broj hospitaliziranih i umrlih bude relativno visok odnosno u velikom nesrazmjeru sa brojem zaraženih koje smo imali u prethodnim razdobljima. Zadržavanje visokog broja hospitaliziranih i umrlih će biti direktna posljedica novih mjera kojima smo posebno one najugroženije među nama, dakle starije i bolesne, doveli u još težu situaciju no što su bili dok su, teretane, sportski tereni, kafići, restorani, noćni klubovi bili otvoreni,  a škole normalno radile. Možda prethodna konstatacija nekima na prvu zvuči kontradiktorno, ali samo na prvu….

U navedenim se okolnostima starija populacija koja živi zajedno sa obitelj koja ima djecu se na nekoliko sati dnevno možda i mogla efikasno izolirati od „rizičnog“ dijela obitelji, posebno mlađih članova, koji su najčešći asimptomatski prijenosnici zaraze, no sada kada su svi praktično „zaključani“ 24 sata u istom prostoru to je naprosto nemoguće. Statistički gledajući u obitelji u kojoj su 4 člana najmanje je jedan član koji je zaražen a time i prenositelj zaraze ili je već prebolio koronu a da to njih preko 85 – 90% i ne zna. Logički je zaključiti kako je samo pitanje vremena kada će se zatvoreni u istom prostoru i svi ostali ukućani zaraziti. Ako je pri tome netko od ukućana i starija osoba sa nekoliko kroničnih bolesti radi čega je smještamo  u rizičnu skupinu onda je jasno da će se takve osobe vjerojatno naći i na popisu onih koji će zbog teže kliničke slike biti hospitalizirani, na žalost mnogi od njih na koncu i preminuti.

Sve sam uvjereniji da će se u slijedećim tjednima zbog dosegnutog broja odnosno postotka zaraženih broj novozaraženih sam od sebe ubrzano smanjivati, kao i da zahvaljujući novim još strožim mjerama Stožera broj hospitaliziranih i umrlih neće pratiti taj trend. Ono što se događa u nekim zemljama koje su na jesen uvele lock down je samo potvrda ovoga što sam naveo, a vrijeme će uskoro i sa preciznim brojkama samo još jednom pokazati odnosno potvrditi tko je opet bio u pravu.

Benzinom vatru gase samo oni koji pojma o „benzinu“ nemaju…. da imaju, benzinom ne bi ni pokušavali vatru gasiti…

 

U Zagrebu, 19.12.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema