Podjeli

Šubićevih 65 kilometara na plus 40

 

U četvrtak je Branko Šubić, ultramaratonac iz Petrinje, imao najteži izazov u dosadašnjoj trkačkoj karijeri. Pred njim je bila treća dionica etapnog ultramaratona u kojoj je krenuo iz Ploča, a cilj mu je bio Zagvozd, rodno mjesto glumca Vedrana Mlikote. Uvjeti za ultramaraton su bili daleko od idealnih, čemu su najviše pridonijeli ekstremna vrućina, jer temperatura je konstantno bila iznad 40°C, te nekoliko poprilično strmih uspona i spustova.

Iako je prema Google Maps ta dionica trebala iznositi 61 km, na kraju je Šubić prešao 65,2 km, što je najveća udaljenost koju je ikada savladao. Nakon starta u Pločama trčao je trasom Staševica, Dusina, u Vrgorcu se prebacio na cestu D62 kojom je potom preko Ravča, Dragljana, Kozice, Rašćana i Župe došao do Zagvozda. Krajolici su bili prekrasni, naočito dionica povijesnog Napoleonovog puta od Rašćana do Zagvozda, ali ekstremna vrućina i strmi usponi Šubića su potpuno iscrpili, a pojavili su se i problemi sa žuljevima.

No, stisnuo je zube i izdržao do kraja, a potom je zajedno s načelnikom Općine Zagvozd Miroslavom Gaćom posjetio spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na brdu iznad Župe, gdje su zapalili svijeće i poklonili se žrtvama.

– Ovo mi je bila najteža etapa koju sam ikada odradio, uključujući moje akcije 2017. i 2019. godine. Uvjeti su bili iznimno teški, imao sam problema sa žuljevima, a na kraju mi je teže bilo trčati nizbrdicama negoli se uspinjati. Ali odustajanje jednostavno nije bila opcija – rekao je Šubić.

Na kraju dana se Šubić susreo sa zaštitnim znakom Zagvoda, Vedranom Mlikotom, koji je nakon kratkog razgovora i pregledavanja promotivnih materijala čestitao Branku na onome što radi.

Danas (petak) je na rasporedu četvrta dionica u kojoj će prijeći oko 56 km od Zagvozda do Sinja. Ukupno će Šubić u 11 dana prijeći 513 km, pri čemu će 5. kolovoza stići u Knin na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Posljednjeg dana, 6. kolovoza, će još hodati od Gline do svoje Petrinje jer se tog dana slavi Dan oslobođenja Petrinje te Dan branitelja Petrinje.

Željko Đođo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema