Podjeli

U samo jednom tjednu u Hrvatskoj su se dogodila dva bombaška napada, jedan napad ručnim bacačem raketa tzv. Zoljom i ispaljeno nekoliko rafala iz automatskog oružja. Rezultat je petero mrtvih ljudi i troje teško ranjenih od kojih se jedan bori za život. Ni dva dana nije prošlo od objave u kojoj sam najavio mogućnost da sve veće nezadovoljstvo i frustriranost građana može u nekom trenutku doseći razinu koja se više neće moći kontrolirati i koje se može eksponirati na razne načine, uključujući i do sada neviđenu eskalaciju nasilja. Svi navedeni i redom sve nasilniji i smrtonosniji događaji kroz tjedan kulminirali su jučer četverostrukim ubojstvom i samoubojstvom što će ostati zapisano kao jedan od najkrvavijih poslijeratnih tjedana kada je u pitanju uporaba nelegalnog oružja.

Ako ovaj tjedan i događaji u njemu nisu upozorenje vladajućima da se približavamo točci nakon koje više neće biti povratka onda ne znam što bi to trebalo biti. Za napad ručnim bacačem i jednoj bačenoj bombi se još ne znaju motivi kao ni počinitelji pa nema smisla spekulirati o razlozima, no za ova druga dva koja su završila sa tragičnim posljedicama se znaju počinitelji. Bačena bomba na djelatnike HEP-a koji su jednom građaninu pokušali izvršiti iskapčanje električne energije je očito bio razlog da je isti u namjeri da ih spriječi na njih bacio bombu ranivši pri tome tri djelatnika, dvojicu od njih teško.

U Šibensko–kninskoj županiji odnosno samom Šibeniku i Vodicama je došlo do još krvavijeg događaja nakon kojega je ostalo petero mrtvih, četiri su žrtve ubojstva a peta je žrtva sam ubojica koji si je presudio izvršivši suicid. Treba napomenuti da nitko od osoba koje su ubijene kao ni sam ubojica nisu pripadali tzv. kriminalnom miljeu već su svi redom bili ugledni građani iz poslovnog svijeta. Ono što je već isti dan kada se tragedija dogodila veoma čudno je žurno plasiranje priča kroz medijski prostor u kojima se sve žrtve glorificiraju a ubojica na isti način antagonizira. Dakako da ni u ludilu ne mogu niti uopće na bilo koji način želim opravdati ubojicu, no korektnosti radi, istine posebno, mislim da u ovom slučaju prije bilo kakvog javnog suda o počinitelju moramo znati puno više činjenica od trenutno raspoloživih.

Ono što mi se u ovom slučaju već na prvu čini očitim je da se vjerojatno ne radi o trenutnom pomračenju uma ili slučajnoj nekontroliranoj reakciji kao posljedici trenutnog bijesa već vrlo je vjerojatno unaprijed planiranom činu za koji su se u nekom trenutku poklopili svi prethodno razmotreni parametri. Velika je vjerojatnost da je sudbina svih bila zaključena već u srijedu na Trgovačkom sudu kada je Branko Kaloper vlasnik tvrtke Matkol d.o.o. shvatio da imovinom za koju je smatrao da vrijedi puno više od obveza koje je imao iz nekog razloga neće moći pokriti obveze koje je po trgovačkom sudu imao prema svojim vjerovnicima. Nekako se sama od sebe nameće opravdana sumnja na mogućnost da je za poslovni krah i stanje u kojem se našao krivio upravo osobe koje su mu se jučer našle na nišanu, a dvadesetak metka ispaljenih samo u jednu žrtvu zasigurno traži i posebno objašnjenje.

Cijelu istinu vjerojatno nikada nećemo saznati jer su glavni akteri mrtvi, no ono na što uz prethodne i ovaj slučaj upozorava je pitanje koliko još u ovom trenutku, uz nastalu krizu i kao posljedica mjera protiv koromavirusa, ima poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj sa sličnim problemima koji bi u nekom trenutku mogli završiti nekom novom tragedijom.

U Zagrebu, 31.01.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema