Podjeli

“Došašće nam govori kako Gospodin dolazi radi nas i našega spasenja, a to znači kako bi nas oslobodio od grijeha, povratio nam svoje prijateljstvo, prosvijetlio nam um svojom svjetlošću i zapalio nam srce svojom ljubavlju.” (sv. Ivan Pavao II.)

DOŠAŠĆE ili Advent je pripremno razdoblje pred Božić koje obuhvaća period od četiri nedjelje, a počinje nedjeljom koja je najbliža svetkovini Svetog Andrije. Taj period simbolizira četiri tisućljeća od stvaranja svijeta do dolaska Isusa Krista. Riječ advent dolazi od latinske riječi adventus što znači dolazak, za nas vjernike Isusov dolazak, dolazak našega Spasitelja, simbolički i stvarni, a u našem se hrvatskom jeziku za to liturgijsko vrijeme u godini udomaćilo i lijepo je reći došašće, jer očekujemo dolazak Božića. Došašće je vrijeme kada se kršćani pripremaju i radosno iščekuju Božić. Obilježavaju ga pokora, post, molitva, odlasci na rane jutarnje mise, zornice, na kojima se pjeva i moli u čast Majke Marije. U crkvama se čitaju proročanstva te ulomci iz evanđelja koji prikazuju Isusa kao ispunjenje tih proročanstava.

Poznate prigodne pjesme koje se pjevaju u tom razdoblju, a usmenom predajom su se očuvale do danas su “Narodi nam se kralj nebeski”, , “Zlatnih krila”, “O Marijo, ti sjajna zornice”, ‘Visom leteć ptice male’ ”, “Padaj s neba”, “Poslan bi anđeo Gabrijel”,

1.NEDJELJA DOŠAŠĆA -NADA

Kršćanska nada počiva na vjeri da Bog ostaje vjeran svojim obećanjima. Bog, neće i ne mora ispuniti sve naše molbe i želje, ali će ispuniti svoja obećanja! Bog nam je darovao ovaj život. Obećao nam je darovati vječni život. I on ostaje vjeran svom obećanju. To je kršćanska radosna vijest, dobra vijest. Njezinom se ispunjenima osnovano nadamo.

Kršćanska nada živi od vjere u ponovni Isusov dolazak. Ali ta nada sadrži i vjeru u njegov neprestani dolazak. Njegov dolazak ne smijemo prespavati, previdjeti. Pozvani smo bdjeti, budni biti, ići mu ususret. Kršćanstvo isključuje otklanja tjeskobnu brigu. Jer nismo mi prvi koji idemo ususret. Bog se prvi uputio k nama i nas pokreće na hod ususret njemu u molitvi: „Dođi, Gospodine Isuse!“

Dubravka Vukoja; O DOĐI ISUSE

Dođi Isuse, u moje srce, dušu i tijelo,

Dođi mi, ipak sam ja Tvoje djelo,

Dođi Isuse, pogledaj me bar malo,

Dođi na svoje zaboravljeno žalo,

Dođi Isuse, ne znam koliko je još ostalo !?

 

Dođi Isuse, ja sam mala kap Tvog mora,

Dođi Isuse, pogledaj runolist sa visokih gora,

Dođi Isuse, budi moj dan, noć i zora,

Zagrli me i tješi za put na koji se mora…

 

Dođi Isuse, položi svoje umorne ruke na mene,

Svojom Presvetom krvlju uništi zle sjene,

Dođi Isuse, i u otkucaj mog srca,

Dođi Isuse, bez tebe  ono sporije kuca,

Dođi Isuse,i u moje vene,

Posveti mi krv da venama brže krene.

 

Dođi Isuse, vodi mi misli,

Slomi probleme što su me stisli,

Dođi Isuse, moj voljeni oče,

Dođi Isuse, i tijelo i duša

Tvoju prisutnost hoće!

 

Lili Benčik/hrvatskepravice


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema