Podjeli

  1. veljače obilježava se Svjetski dan socijalne pravde?? Kako smo u EU među najgorima po svim socijalnim parametrima u Hrvatskoj ga baš i nemamo razloga slaviti ali je eto, barem dobro znati. Danas sa više socijalne nepravde no ikada u proteklih 32 godine obilježavamo svjetski Dan socijalne pravde gledajući oko sebe i ne vjerujući koliku smo socijalnu nepravdu i neosjetljivost doživjeli manje ili više od svih vlasti do sada, posebno od Plenkovićeve  Vlade duboko ogrezlu u korupcijske afere da je već pitanje dana kada će se urušiti sama od sebe…

Nikada od osamostaljenja Hrvatske nisu bile veće razlike između bogatih i siromašnih. Nikada nije bilo tako malo empatije vladajućih prema siromašnima od kojih najveći broj čine umirovljenici. Nikada većeg straha i beznađa za mnoge nezaposlene, blokirane, ali i zaposlene. Nikada u povijesti Hrvatske nije bilo većeg egzodusa mladih doli posljednjih 10-ak godina. Nikada prije, pa čak ni u bivšoj državi, nije bio ovoliko pravne nesigurnosti, sporosti i neučinkovitosti sudova. Nikada brojnije a neučinkovitije administracije na svim razinama, a posebno nikada veće arogancije od vladajućih, posebno premijera Plenkovića.

Dan socijalne pravde u Hrvatskoj kao uređenoj državi bi se trebao obilježavati u okolnostima kada radnici imaju dostatne plaće kojom mogu stvoriti svoj dom, prehraniti svoju obitelj, školovati svoju djecu, jednom riječju živjeti normalno, baš onako kako smo svi zamišljali početkom 90-ih. Dan socijalne pravde bi umirovljenici trebali obilježavati uz mirovinu kojom si mogu priuštiti u najmanju ruku skromnu, ugodnu i sigurnu starost bez straha da neće imati dovoljno novca za platiti režije, lijekove, hranu ili ogrjev. Umirovljenik nakon cijelog radnog vijeka u normalnoj državi treba razmišljati o tome kako konačno može posjetiti neke krajeve koje nije mogao prije zbog radnih obveza ili drugih razloga, ali na žalosti ne i u Hrvatskoj.

Prosječan hrvatski umirovljenik na sramotu svih nas, najviše na onima sa kojima Vlada komunicira (SUH, MUH, HSU), broji svaku kunu kako bi svojom crkavicom od mirovine pokrio sve troškove života. Samo Hrvatski umirovljenik zna kako uspjeti preživjeti sa troškovima koji su po cijenama na razini EU-a a mirovine tri do četiri puta manje no što su one, no taj „sitni detalj“ uopće ne brine Vladu sve dok se ne približi vrijeme nekih izbora. Tada slijede obećanja o mirovinskoj reformi, povećanju mirovina, povoljnijim usklađenjima, Božićnicama, darovima, „Nacionalnim mirovinama“, „povećanju“ cenzusa za policu besplatnog zdravstvenog osiguranja i što sve ne, a kada izbori prođu sve se brzo zaboravi…

Sve će ti emisari, trgovci, lažovi, prevaranti sa zajedničkim nazivnikom „uglednici“ uz pomoć „trgovačkih duša i pudlica“ iz naših redova, koji glumataju „predstavnike umirovljenika“, opet pokušati podvaliti umirovljenicima kao što to uspijevaju jako dugo. Na današnji dan još jednom podsjećamo sve socijalno ugrožene, blokirane, umirovljenike i starije posebno, da se prisjete nas koji smo uz njih svaki dan svih ovih godina bez obzira da li su neki izbori ili nisu. Vjerujem da će jednom doći i taj dan kada će sve ugrožene socijalne skupine Dan socijalne pravde moći obilježavati u uređenom društvu koje svojim politikama i učinkovitim socijalnim mjerama vodi računa o svim svojim građanima.

Na današnji dan, Dan socijalne pravde, želim svima, što drugo do li više socijalne pravde!!!

U Zagrebu, 20.02.2022.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema