Podjeli

Broji li više itko koliko puta je Plenković, sada već i u svom već drugom mandatu, tvrdio da on, njegova Vlada kao ni HDZ nemaju nikakve veze sa radom DORH-a, USKOK-a, kao ni sa radom drugih tijela represivnog aparata, niti mu pada na pamet utjecati na njihov rad…. No nakon subotnjeg uhićenja ministra Horvata ničim izazvan je prijetećim tonom javno upitao šeficu DORH-a da mu pojasni zašto je baš u subotu ranom zorom uhićen ministar za nešto što se događalo prije 4 godine a da on o tome odnosno uhićenju ministra pojma nije imao sve dok istog nisu uhitili.

Vidno šokiran i iznenađen Plenković na svojoj tiskovnoj konferenciji koju je sazvao nakon uhićenja ministra Horvata nije krio nezadovoljstvo tajmingom uhićenja koje se dogodilo baš na kraju po njemu veoma plodnog tjedna. To je bio tjedan kojeg je želio obilježiti velikim političkim uspjesima njegove Vlade, kako u prevladavanju energetskog cjenovnog šoka tako posebno sa uspješnim produljenjem roka za korištenje bespovratnog EU novca za obnovu potresom pogođenih područja. Nakon već tko zna kojeg po redu prozivanja ministra Horvata za nesposobnost u organiziranju obnove, a onda i iznenadnom, ako je više išta iznenađenje, otvaranje afere koja se nadvila i nad ministrom Čorićem, izgledalo je da će Plenković nalet kritika javnosti i oporbe ipak uspjeti anulirati navedenim uspjesima u proteklom tjednu.

Uhićenje jednog ministra usred mandata, što je iz dosadašnje prakse presedan, je doslovno sve okrenuo u suprotnom smjeru od onoga što je Plenković zamislio i doveo ga pred gotovo neizbježan pad Vlade. U kontekstu svih zbivanja, dodatno boldanih iz samog DORH-a najavama da se istražuje još nekoliko ministara i drugih dužnosnika,  gotovo nadrealno zvuče riječi Plenkovićevih partnera koji mu osiguravaju parlamentarnu većinu redom izjavljujući kako je većina u Hrvatskom saboru i dalje stabilna. Kakav to uopće partner, sa kojim moralnim i etičkim vrijednostima, trebaš biti da bi nekome kome se ministri redom umočeni u korupciju istražuju ili pritvaraju bezrezervno daješ podršku ako nisi isti ili još gori od onih kojima je daješ.

Nije li pak nakon već šest godina Plenkovićeve Vlade u kojoj je ministar Horvat već tko zna koji po redu ministar  koji se našao pod lupom istražitelja, a dobro znamo da su svi postali ministri isključivo Plenkovićevim odabirom, da se postavi logično pitanje i njegove u najmanju ruku političke odgovornosti. Od 01. lipnja 2021. godine kada je EU tužiteljstvo (EPPO) počeo djelovati u Hrvatskoj neke stvari su se izgleda počele naglo mijenjati, u korist funkcioniranja pravne države što već dugo svi zazivamo, no za neku potvrdu pravog buđenja DORH-a je u ovom trenutku ipak još prerano govoriti. Sve skupa se doima kao da je došlo vrijeme da se malo zaviti i u donje ladice radnog stola kako bi se izvukli neki zanimljivi predmeti koji već pre/dugo skupljaju prašinu.

Možda bi sve ovo što se u posljednje vrijeme događa „ranom zorom i u nezgodne dane“ djelovalo još puno uvjerljivije ako bi se krenulo u brzo razjašnjavanje i nekih drugih velikih afera kao što su AGROKOR, HEP,  BORG…

U Zagrebu, 22.02.2022.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Pravosuđe