Podjeli

Poštovani gospodine Dobroniću,

 

 

U privitku Vam dostavljam presliku elektroničke pošte koju mi je uputila gospođa Slavica Šota iz Rijeke (prilog 1.).

 

Tvrdnje gospođe Šote su izrazito zabrinjavajuće, jer svjedoče o otvorenom protupravnom djelovanju suca Općinskog suda u Rijeci. Riječki sudac Kojundžić svjesno oduzima Ustavom zajamčeno pravo na pravično suđenje, štoviše, navedeni sudac protivno Ustavu, zakonu o kaznenom postupku te Ugovoru o Europskoj Uniji nije dopustio niti jedan dokazni prijedlog gospođe Šote.

 

Gospođu Šota je zbog kaznenog djela klevete tužio Slavko Linić (bivši gradonačelnik Rijeke,  potpredsjednik Vlade i ministar financija). Linić u tužbi tvrdi da je gospođa Šota počinila kazneno djelo protiv njega jer je ustvrdila da je on korumpiran, te da ima ilegalne, tajne račune u Italiji. Te je navode potkrijepila izjavom bivše zaposlenice Jadranskog pomorskog servisa, gospođe Mirje Tomas, koja je pred PNUSKOK-om podnijela prijavu da je ona osobno uplaćivala novce na šest različitih tajnih računa u Italiji, te je sve te račune priložila uz prijavu.

 

Kako institucije hrvatske države nisu reagirale na otvorenu korupciju, a gospođa Šota je i sama bila izložena šikaniranju korumpiranih struktura u Rijeci, ona je s grupom istomišljenika organizirala građansku aktivističku grupu protiv korupcije pod nazivom „Riječki pokret otpora“.

 

U rasvjetljavanju ove možebitne korupcije, gospođa Šota je došla i do dokaza koji upućuju u da su izjave Mirje Tomas istinite.

 

Kako je jedan od šest računa, na koje su se vršile isplate provizije, nije imao navedeno ime vlasnika, suradnik gospođe Šote uplatio je putem Internet-bankarstva 100 eura na isti. Nakon nekoliko dana s tog računa vraćen je uplaćeni iznos, te je kao uplatitelj naveden Slavko Linić.

 

Unatoč nedvojbenim dokazima, Općinski sud u Rijeci na ročištu od 12. veljače 2021. (prilog 2.) odbija dokazne prijedloge gospođe Šote da se sasluša „zviždačica“ Mirja Tomas, te da sud u Rijeci putem za to predviđenih međunarodnih pravnih mehanizama zatraži od državnih tijela Republike Italije informaciju ima li Slavko Linić bankovni račun u Italiji.

 

Ovom odlukom suda u Rijeci brutalno se krše ustavom zajamčena prava gospođe Šote u članku 29. Ustava RH, kao i njezina prava iz KZ-a RH, te posljedično tim kršenjima krše se načela vladavine prava, koja je Hrvatska dužna poštivati, što proizlazi iz Ugovora o EU koji je u Hrvatskoj na snazi od 1. srpnja 2013. godine.

 

Razina drskosti pokazuju i fotografije koje je gospođa Šota priložila (prilog 3.) na kojima se vidi prijateljsko druženje Slavka Linića s predsjednikom Županijskog suda u Rijeci Veljkom Miškulinom te Mirkom Pavičićem, kojeg se u Riječkoj javnosti smatra neformalnim financijskim partnerom Slavka Linića.

 

Poštovani gospodine Dobroniću,

 

U svome djelovanju energično se zalažem za poštivanje trodiobe vlasti, i pogotovo za neovisnost pravosuđa.

 

U ovom je, pak, slučaju doista riječ o takvoj razini zlouporabe pravosudne vlasti, da se ne može tražiti izgovor i skrivati iza toga da je riječ o pravosudnom postupku u tijeku.

 

Ovdje se javno demonstrira da jedan politički moćnik, Slavko Linić, koristi pravosuđe kako bi zastrašio građanske aktiviste u borbi protiv korupcije, te zaustavio utvrđivanje činjenica o možebitnoj vlastitoj upletenosti u korupciju.

Odbijanje suca da primjeni Ustavom propisane radnje te utvrdi činjenice, kršeći pri tome temeljna građanska prava, naslućuje da je riječ o možebitnom počinjenju kaznenog djela od strane suca.

Ovaj slučaj jest pravosudni skandal koji prelazi hrvatske granice, te je pitanje vremena kada će postati predmet europskih medija. Ovakovo grubo kršenje zakona od strane suda nanijet će štetu ugledu Hrvatske kao članici EU što će posljedično naštetiti vjerodostojnosti Hrvatske, a posljedice za svaku državu u čiji sustav se ne vjeruje poznate su.

 

Kao predsjednik Vrhovnog suda obvezni ste na ovakva gruba kršenja Ustava i zakona, u skladu s Vašim zakonskim ovlastima, odmah djelovati kako bi se spriječila zlouporaba unutar pravosudnog sustava.

Ističem da ne prejudiciram ničiju krivnju, ali zahtijevam utvrđivanje činjenica.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

Zastupnica


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Pravosuđe