Podjeli

Hrvatsku je na koncu prošle godine pogodio potres kakav se nikad u povijesti nije do sada dogodio. Siromašno jadna Petrinja i nješto manje jadan Sisak najviše su stradali. Doslovce rečeno sirotinja je ostala bez krova nad glavom i cijelokupne imovine koju su posjedovali. Vladajuća svita došla je prvo salonski odjevena razgledati izložbu katastrofe. Obični hrvatski ljudi, pohitali su u vlastita vozila napunili ih hranom, higijenskih potrepštinama, odjećom, obućom, vodom i pohitali put Petrinje i Siska. Dovozila se pomoć svim stradalim osobama, nitko nije pitao što je tko po nacionalnosti ili što je etničko podrijetlo smrtno stradale djevojčice kako je to činio amoralni Pupovac! Topline ljudskog srca jednostavno su se slile poput slapova sa Plitvica u Petrinju i Sisak.

Sve TV postaje su se javljale sa mjesta tragedije, a i prigodne TV emisije su organizirane. Jedna od interesantnijih bila je kako obnoviti stradala područja, preciznije rečeno kako doći do novca koji je potreban za graditeljsku obnovu Petrinje i Siska. Hrvatska vlada je poslala „najvažnijeg stručnjaka“ za financije u vladi, ministra Banožića! Premijer Plenković je smatrao ministra obrane kao najsposobniju osobu vezano za financiranje obnove stradalih područja.

Jedina korisna informacija koja je dobijena od ministra Banožića bila je potrvda da HV posjeduje samo jedan šator za stradale. Tako je informirao hrvatsku javnost kako se šator u Varaždinu namjenjen oboljelima od virusa korone, dezinficira i demontira, pa šalje u Sisak. Dakle, čitava HV ima samo jedan jedini šator, sreća naša pa nam prijeti neka ratna ugroza. Ministar Banožić je istodobno informirao javnost kako će od svega što kani „poduzeti“ hrvatska vlada tek samo prosjačiti kod europskog povjerenstva za dobijanje novca iz EU fonda namjenjen za katastrofe kakvu je zadesila Hrvatska.

Svi nazočni koji su slušali ministra, pa i voditelj emisije jednostavno su bez pogovorno složili kako je to prosjačnje jedini mogućni i ispravni pristup obnove stradalog područja! Ukoliko EU slučajno ne bi odobrila novac za obnovu stradalog područja, onda će to ostati tako kako jeste. Istovjetni pristup se već primjenjuje i kod obnove Zagreba i doista se do sada baš ništa bitno nije ni obnovilo u Zagrebu!

Hrvatska kao suverena država, ima svoju vladu koja je odgovorna za stanje u državi, pa i za ovo novonastalo stanje. Dakle, obnova i pomoć stradalom području mora se odmah pružiti i to se ne može prepustiti na milosrđenekog povjerenstva EU, koje će birokratski raspravljati hoće li pomoći Hrvatskoj i u kolikom iznosu će pomoći!

Bilo je postavljeno pitanje naozčinima u TV studiju i hrvatskoj javnosti „kako finacirati obnovu nakon potresa“. Praktično nitko od nazočnih u studiju i onih koji su se javili to nisu znali odgovoriti na postavljeno pitanje. Razlog je što se Hrvatskoj javnosti već godinama „pere mozak“ od strane premijera Plenkovića na način da baš sve u Hrvatskoj ovisi jedino i samoo milosrđu EU! Jedini izvor novca je državni proračun, a on je uvijek sastavljen na jedvite jade, pa u tom proračunu nema nikad novca za ništa iznenadno i onda eto sve ovisi samo o tome hoće li Hrvatskoj EU nešto dati iz milosrđa ili neće!

Pratećilogiku premijera Plenkovića, tako se recimo jedna Florida nikad nije ni obnovila od uragana kojih ima uvijek ima barem 5-6 godišnje. Slično se odnosi i na Japan i oni imaju uvijek barem 5-6 uragana godišnje koji počine ogromnu štetu. Razlog je jednostavan i SAD i Japan već desetljećima imaju ogromne deficite u proračunima, a EU im neće dati novca, jer nisu njihove članice!Naravno da je ovo samo pošalica na račun financijske bedastoće premijera Plenkovića!

Dakle, što bi trebalo učiniti, odnosno kako financirati obnovu stradalih područja!?

Odgovor je vrlo jednostavan, država Hrvatska se mora zadužiti kod sredinje nacionalne banke HNB i kao država uzeti kredit, te sa tim iznosom formirati fond za obnovu i započeti obnovu. Kroz vrijeme tijekom obnove, stradalo područje će se ekonomski oporavljati, rasti će prihodi i kod poduzeća i kod hrvatskih državljana sa tih područja, samim time rast će osnovice oporezivanje, priljev novca u državni proračun će rasti i od tog novca će se tijekom godina isplatiti preuzeti kredit države od HNB-a.

Na gore navedeni način, financirala bi se obnova stradalog područja, što bi istodobno pomoglo rastu zaposlenosti. Brojni nezaposlenibivši konobari iz već bivših kafića danas dobijaju „plaću“ od 4,000kn mjesečno za sjedenje doma, a mogli bi za taj isti iznos biti zaposleni na obnovi stradalog područja! Nedostaje i osoblja za skrb nad starijim osobama, gdje bi se brojne bivše konobarice iz bivših kafića mogle također uključiti, pa zaraditi tih 4,000kn koje sada primaju kao dar za „lijepeo oči“! Što više za te nezaposlene bivše konobare i konobarice iz bivših kafića novci su već prikupljeni u državnom proračunu, pa plaća im se tih spomenutih 4,000kn!

Naravno, pitanje koje se nameće samo po sebi je zašto premijer Plenković i njegova dvorska svita to tako i ne čine?

Premije Plenković ima umišljenu „ideju“ uvođenja Eura po svaku cijenu! Njemu nisu bitni ni nezaposleni, ni stradali od potresa, nisu mu bitne ni njegovateljice iz bolnica i domova za stare osobe, jednostavno nitko i ništa! Plenkoviću je jedinio i samo bitno nametnuti Euro u Hrvatskoj. Zacrtao si je besmisleni rok prvog siječnja 2023 kao trenutka uvođenja Eura!

Interesantno je da je čak i najljenji guverner bilo koje središnje nacionalne banke u EU, Boris Vujičić, spomenuo mogućnost odlaganja uvođenja Eura zbog potresa, ali na to ni ne pomošlja Andrej Plenković! Naime, ukoliko bi država Hrvatska uzela kredit kod HNB, automatski bi se pojavila mogućnost remećenja „stabilnog“ tečaja kune u propalom hrvatskom gospodarstvu!To bi odmah moglo biti loše za štetno nametanje Eura u Hrvatskoj i to je razlog zbog kojeg će Andrej Plenković sve napore u obnovi stradilih područja svjesti na bjesomučno prosjačenje kod EU.

Na koncu, treba odgovoriti i na pitanje što će onda dogoditi u 2021 godini sa Hrvatskom vezano i za stradalo područje, ali i za nastalu situaciju sa virusom korone koja je problem istodobno?

Jednostavno, proces obnove kako Petrinje i Siska, tako i grada Zagreba, teći će očajno sporo! EU se nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi i zato je je Britanija na vrijeme pobjegla! Sav taj „silni novac“ u fondu EU za slučajeve katastrofa, kao što je ovaj sa potresom u Hrvatskoj, jako će se mali iznos sliti u Hrvatsku. Obnova će se svoditi na milosrđe običnog hrvatskog čovjeka i eventualno hrvatske dijaspore. Turizam u Hrvatskoj neće se oporaviti godinama, jer virus korone pomeo je ne samo ugostiteljske tvrtke, nego i tvrtke za prijevoz putnika. Državljani iz država EU također su masovno ostali bez posla jesenas zbog virusa korona, a sve države EU neće dopustiti putovanja svojim državljanima kao 2020! Tada se Hrvatska igrala „kalkuliranja rizika“ i zarazila čitavu EU! Očito se Plenkoviću „kalkulacija“ negdje „omakla“, ali zato EU više neće dopustiti da sePlenkoviću bilo što omakne na štetu EU!Plenkovićeve igrarije sa uvođenjem eura neće prestati, što će samo još više osiromašiti i unazaditi Hrvatsku. Hrvati se neće brzo vratiti u EU na rad, jer ni ekonomska obnova EU od virusa korone neće teći brzo. Treba očekivati još „potresa“ u Hrvatskoj, ali će oni biti politički!

Dr. Tihomir Janjiček


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.