Podjeli

Od 2008 zbog financijske krize Portugal se okrenuo svojoj dijaspori jer je prepoznao globalnu snagu svog iseljenistva i jednu od mjera koje je njihova vlada poduzela, bilo je imenovanje Državnog Tajnik za Iseljenistvo. Pored toga osnovali su 2012 pod pokroviteljstvom Predsjednika države Vijeće Portugalskih zajednica u Svijetu sastavljenu od 80 clanova koje sluzi kao savjetodavno tijelo pri izradi zakona i drugih odluka. Ovo vijeće se sastaje jednom godišnje a po potrebi i vise puta u Lisabonu. Ono se sastoji od 5 regionalnih svjetskih vijeća na različitim kontinentima.  Jedan od aspekt ovog vijeća je briga o popisu Portugalaca u iseljenistvu a vijeće takodje učestvuje u izbornom procesu i pomaze u svim predmetima pravne i gradjanske prirode vezane za iseljenike.
Sve ove aktivnosti su svrstane u 4 najbitnije grupe; gospodarstvo, znanost, kultura i građanstvo.  RTP Internacional je javna i besplatna satelitska televizija koju su osnovali još 1992 a posvećena je dijaspori i njegovanju veza sa domovinom.  Njenim emitiranjem širom svijeta pokrili su 20 miliona domova.  Naoružani svim ovim alatima Portugal pokazuje jaku spregu sa svojim iseljeništvom. Da li to Hrvatska pa i BiH takodje mogu ostvariti uz malo dobre volje? Da li bi to trebao biti dio programa svake parlamentarne stranke bez obzira na svjetonazor? Organizacija Švicaraca sa sjedištem u Bernu, osnovana je 1916 i kao zaklada se izborila 1992 za pravo Švicaraca da glasuju i poštom što je uveliko povećalo njihov izlazak na političke izbore u toj zemlji. To je kulminiralo njihovim velikim učešćem u radu 4 glavne parlamentarne stranke. 1958 osnovali su Fond Solidarnosti za Švicarce u inozemstvu čija je zadaća da pružaju financijsku pomoć njenim državljanima u inozemstvu u slučaju gubitka sredstava za život iz političkih razloga.
Takodje početkom svake parlamentarne sjednice raspravlja se prvo o uticaju zakona na interese Švicaraca u inozemstvu. Svake godine u kolovozu ova organizacija organizira kongres dijaspore koji se održava svaki put u drugoj regiji  Švicarske. Osim ovog kongresa osnovali su 2015 i Parlament Švicaraca u inozemstvu koji služi kao platforma za mlade Švicarske dijaspore koji su predani odbrani interesa mladih i koji namjeravaju ostvarivati projekte u zemlji stanovanja koristeći mrežu mladih koji žive u drugim zemljama. Da li bi Hrvatska i BiH takodje mogli uspostaviti sličan model za dijasporu koji bi u budućnosti mogao ne samo omogućiti bolju spregu sa mladima van domovine nego time omogućiti i da se veliki dio njih vrati?
Srečko Barešić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.