Podjeli

Nova Vlada će ovih dana izvršiti i prvu korekciju mirovina u svom mandatu, a to samo znači i da će umirovljenici na žalost još jednom ubrati gorke plodove svoje nesloge. Umjesto da smo iskoristili priliku i sada bili u poziciji tražiti realno povećanje sukladno mogućnostima proračuna, umirovljenici po tko zna koji puta ostaju kratkih rukava.

Sada će zasigurno predstavnici MUH-a, SUH-a, posebno HSU-a odnosno Silvana Hrelja kao najodgovornijeg za ovakvo stanje početi javno cviliti kako je Vlada oštetila umirovljenike zabijajući pri tome glavu u pijesak kao bi sakrili svoju odgovornost. Naricati će oni tako slijedećih dana da umjesto povećanja od 3% umirovljenici neće dobit ni pola od toga i tako se opet naći u samo još težoj situaciji no što su bili prije ovog najnovijeg usklađenja. Kada to povećanje pretvorimo u novac onda je to nekih uistinu bijednih 30-ak kuna po umirovljeniku što dakako ne pokriva ni blizu rast cijena onoga što je njima najvažnije, dakle  stanovanje (režije), hrana i lijekovi.

Sa druge pak strane se pojavio novi trošak koji višestruko nadmašuje navedeno povećanje jer od prije nekoliko mjeseci dezinficijensi i maske su postale sastavni dio „potrošačke košarice“ svakog kućanstva sa minimalnim troškom od 50 – 100 kuna mjesečno. Dakako da nikome od brižnih članova Vlade nije palo na pamet da uvođenjem obveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima obvezu nabavke istih prenesu na vlasnika odnosno korisnika objekta. Nije dakle jasno zašto na ulazu u svaki dućan, ili bilo koji javni prostor gdje je obveza nošenje maski iste nisu besplatno dostupne svim korisnicima samim ulaskom u taj prostor.

Riječi ministra financija, kolege mu zaduženog za mirovinski sustav, pa i samog predsjednika Vlade, kako se mirovine neće dirati zvuče poput rugalice svim umirovljenicima, jer i ne diranjem u mirovine iste realno gledajući padaju, i to upravo za onoliko koliko poskupe sve robe i usluge koje umirovljenici najviše koriste. Nije isključeno da do kraja godine mirovine realno padnu za daljnjih nekoliko postotaka i tako nastave trend koji je glavna i jedina konstantna odlika u mirovinskom sustavu već dugi niz godina, baš kao što je i uporno glasanje umirovljenika za one koji su ih i doveli u ovakvo današnje stanje.

Zluradi bi rekli da su umirovljenici potpuno zasluženo dobili ono što su tražili, no istina je na žalost da su po tko zna koji puta prevareni upravo od onih koji su ih trebali štititi, najviše od samog HSU-a kao trenutno jedine parlamentarne umirovljeničke stranke, a onda i predstavnika dviju najvećih umirovljeničkih udruga SUH-a i MUH-a koji već pre/dugo na jednom „ispod stola“ i trulom dogovoru sa Vladom, dakako i na štetu umirovljenika, glumataju njihove političke predstavnike.

Ne treba isključiti, upravo suprotno, da se nekim novim igrokazom svi prethodno navedeni u nekoj novoj „teškoj borbi“ sa Vladom ne izbore za povećanje mirovina od par desetaka kuna i tako još jednom sve umirovljenike prevedu „žedne preko vode“ , baš kao što su to uspješno  uradili i puno puta do sada. Nadam se da će i umirovljenici konačno shvatiti da problem nije u Vladi već u onima koji ih „predstavljaju“.

 

U Zagrebu, 22.08.2020.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo