Podjeli

Na sva zvona se ovih dana hvali nedavna izmjena Zakona kojim je od 01.08.2021.  omogućeno da primatelji obiteljskih mirovina mogu uz primanje svoje mirovine raditi na pola radnog vremena, jer kako kažu, to će osjetno smanjiti siromaštvo umirovljenika.  Tako će kažu od preko 200 tisuća primatelja obiteljskih mirovina svatko imati priliku raditi do pola radnog vremena i poboljšati materijalni status budući je njihova prosječna mirovina 2.050 kuna, dakle ispod granice siromaštva…. Isto pravilo vrijedi i za korisnike najnižih mirovina kojih je cca 260 tisuća sa prosječnom mirovinom od 1.700 kuna.

I tako su sada odjednom zadovoljni svi, politika jer je još jednom uspjela umirovljenike žedne prevesti preko vode, umirovljeničke udruge i stranke „slizane“ sa HDZ-om jer su uspjeli još jednom prodati interese umirovljenika sa svoje osobne, a sami umirovljenici jer i dalje naivno vjeruju da su za njih „njihovi“ predstavnici uz veliki trud uspjeli uraditi nešto korisno. Jedina nazovi ozbiljna ili na nacionalnoj razini prepoznatljiva umirovljenička stranka koja uviđa ovu podvalu je BUZ, no to u ovakvim okolnostima uopće nije važno jer ni nakon niza godina uporne borbe još uvijek nemamo zadovoljavajuću podršku od onih, odnosno umirovljenika u prvom redu, radi kojih već dugo „ratujemo“ sa svima koji rade protivno njihovom interesu.  Jasno je naime da u neravnopravnoj borbi i potpunoj medijskoj blokadi BUZ-a svaka laž „dobročinitelja“ kod naivne ili neinformirane mase brzo poprima oblike istine, a mi koji upozoravamo na to što se događa u javnom prostoru bivamo ignorirani ili etiketirani kao neke galamdžije…..

Nakon što je Hrvatska u prethodnih desetak godina već nekoliko stotina tisuća ljudi natjerala da napuste svoja ognjišta i odu širom svijeta u potragu za poslom odnosno boljim životom problem nezaposlenosti u Hrvatskoj je i dalje pri vrhu gorućih problema koje Vlada nije u stanju ili naprosto ne želi riješiti. Otvoriti mogućnost da više od pola milijuna umirovljenika može raditi do pola radnog vremena uz svoju sramotno malu mirovinu sasvim sigurno nije rješenje koje će eliminirati siromaštvo i smanjiti rastući broj nezaposlenih, upravo suprotno. To se naime uklapa u već odavno najavljeno smanjivanje mirovina, koje su naravno svake godine nominalno veće ali realno gledajući ipak svake godine sve manje. Ova izmjena Zakona je u stvari samo još jedna klasična distrakcija radi prikrivanja onoga što Vlada već dulje vrijeme radi… Vlada naime potpuno svjesno i  konstantno potiče rast siromaštva…..

Siromaštvo u Hrvatskoj se neće smanjiti nudeći mogućnost zapošljavanja onima koji uglavnom više i nemaju radnu sposobnost već isključivo povećanjem plaća i mirovina uz racionalizaciju, reorganizaciju odnosno potpuni preustroj cjelokupnog državnog aparata, a i sto tako i onog na lokalnoj razini. Izlaz iz siromaštva je moguć samo uz veće plaće i mirovine čime se potiče potrošnja što po logici zahtijeva povećanu proizvodnju, a ona opet po istoj logici povećanje broja novih  radnih mjesta. Smanjenjem kupovne moći odnosno smanjivanjem mirovina i plaća se dovodi do pada potrošnje, a to znači i do pada proizvodnje što dovodi do viška zaposlenih čime se onda ide u suprotnom smjeru.

Početak rješavanja problema siromaštva u Hrvatskoj nije u otvaranju mogućnosti zapošljavanja umirovljenika već uz prethodno navedeno i u promptnoj i potpunoj reorganizaciji II mirovinskog stupa budući je upravo II mirovinski stup jedan od razloga rasta siromaštva sve većeg broja umirovljenika…. Umirovljenike udruge i stranke koje podržavaju politiku Vlade to sasvim sigurno znaju ili bi morali znati, stoga njihovu šutnju odnosno podršku Vladi možemo protumačiti jedino borbom za očuvanje osobnih interesa…..

U Zagrebu, 01.08.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika prof. v.r.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo