Podjeli

Ovih je dana kao bomba odjeknula vijest u cvjetnjaku Hrvatske, malom Međimurju da je po djelatnicima USKOK-a i nalogu EPPO-a uhićen Đuro Horvat osamdesetdvogodišnji osnivač i većinski vlasnik EKO – Kompanije TEHNIX iz D.Kraljevca.

Naime kako je i u ovom slučaju izvedena već u prije viđenim EPPO predmetima predstava, koje se ne bi ni Spilberg postidio, bilo je jasno i slučajnim kibicima na terenu da će ovo biti mučan dan za susjedstvo, obitelj Horvat i zaposlenike kompanije.

U jutarnjim satima pred obiteljski dom Đure Horvata dolazi policijsko vozilo sa policijom u odori koja prema donesenom planu akcije USKOK-a osigurava dom predmetnog, a potom dva civilna vozila sa istražiteljima ulaze u dvorište, te paralelno s njima: paparazzi i kamere pripadnika sedme sile sa opremom za direktno izvještavanje sa terena i show je mogao početi. Ovdje je važno napomenuti da je ipak bez estradizacije prošlo obavljanje službenih radnji službenika USKOK-a u Čakovcu i Rijeci pri čemu su službene osobe u akciji postupanja striktno poštivale ZKP i ostale zakonske propise pri provođenju naloženih im mjera i radnji, te čuvale dostojanstvo osoba.

Kada smo se već ponadali da će se daljnja dovođenja predmetnih osoba provesti na ljudski dostojanstven način i prema odredbama pozitivnih propisa RH u takovim prigodama, ispred sjedišta EPPO-a u Zagrebu opet predstava uz kamere i alate raznih paparazza i medijskih kuća gladnih informacija, koje baš i ne bi trebale za sada biti od šireg interesa javnosti.

U ovom predmetu kako tvrde istražitelji EPPO-a, sporni su neki detalji u svezi izgradnje sortirnice otpada „Mahačeva Draga“ kod Rijeke koja je projektirana i izgrađena u cijelosti hrvatskim rukama, pameću, i tehnologijom. Predmetnu su sortirnicu kao isam pogon  postrojenjea u cijelosti dovršile hrvatske ruke i pamet 2021. godine nakon čega su dobivene sve dozvole po obavljenim raznim rigoroznim pregledimaa domaćih i EU komisija i službi. Za sada nikom od aktera u ovom projektu nije jasno što bi tu trebalo biti sporno već se napamet i to bez imalo argumenata u javnost plasiraju neka navodno počinjena kaznena djela iz područja gospodarskog poslovanja, kršenja zakonskih odredbi i pravila o korištenju sredstava EU fondova. No kako je u javnost od strane EPPO-a pušten termin, provođenja akcije privođenja osumnjičenih osoba, tako su nakon puštanja na slobodu Đure Horvata bacili javnosti kost da se ova istraga provodi zbog pogodovanja i  namještanja natječaja iz 2019., te navodnom neosnovanom povećanju ugovorene cijene čime je nanesena šteta državnom proračunu RH za iznos više od 500.000,00 eura.

Kako smo mi portal naziva „bezcenzure.hr“ i temeljem toga mogli bi pisati mnogo slobodnije o svemu do čega smo došli javnim pogovorom na terenu i poznavanjem prilika u i oko Tehnixa od ovih koji se sada naslađuju nad tuđom mukom, te donose sud na osnovu „rekla kazala“ – mi ćemo ipak pričekati završetak službenih radnji, poštujući presumpciju nevinosti svih za sada osumnjičenih, te pričekati pravomoćnu odluku nadležnih tijela u ovom predmetu.

Kad smo se već ponadali da će se ovaj slučaj iz estrade vratiti u

pravosudne vode, no da tome ne bude tako, odmah nakon puštanja, zbog svojih godina i zdravstvenog stanja, pobrinuo se iz predmeta drugoosumnjičeni Đuro Horvat.

Sada je on bio taj koji je pozvao sedmu silu sa opremom u svoj dom i svom se silom trudio hrvatsku javnost uvjeriti kako je EPPO-o

pogriješio, kako je protupravno ušao u njegovu tvrtku i dom, te je bez osnova njega držao na ispitivanju par sati. U svojim obraćanjima javnosti, Horvat je iznosio nebitne stvari za postupak, valjda u svrhu svoj osobne promocije i svoje kompanije, proizvoda kompanije, status zaposlenika, a da ni jednim slovom nije iznio neki detalj koji bi mu  mogao biti od koristi u osporavanju optužnice koju mu EPPO-o pokušava staviti na teret. U svojim medijskim poslanicama i hvalospjevima svoje osobnosti, Horvat ni jednom riječju nije se potrudio spomenuti  kolateralnu žrtvu u ovoj istrazi koja sada čami u pritvoru jer zamislite: nešto je mlađi, možda je trenutno nešto boljeg zdravstvenog stanja i samo je projektant.

Nadajući se ipak onoj staroj „svako čudo tri dana traje“.., no i za to se Horvat pobrinuo da ne bude tako, pa je protivno svim preuzetim obavezama i određenim mu mjerama iz istražnog postupku koje su mu između ostalog omogućile izlazak na slobodu odlučio slati javna pisma istražiteljima. Preko tih njegovih literarnih uradaka krenuo je iznositi javnu obranu za osporavanje optužnice koja mu se stavlja na teret. Ne bi mi bili mi, da si nismo dali truda i ta njegova pisma sa iznesenom obranom kroz 14. točaka proučili, te analizirali njihov učinak na postupak.

Ovo njegovo otvoreno pismo sa napisanim točkama obrane ne govori ništa nova što nismo slušali od drugoosumnjičenog u javnim istupima kojima je punio medijski prostor. U pismo opet ponavlja hvalospjeve sebi, svojim postignućima, svojoj kompaniji, svojim odnosima spram zaposlenika, socijalnoj osjetljivosti, svome poštenju ali opet ni slova što bi skinulo sumnju sa njega i kako smo već rekli zatvorene kolateralne žrtve u postupku.

Napisanih 14. točaka javne obrane, to jest osporavanja optužnice u formalnom pravnom smislu su; slobodno možemo reći spisak lijepih želja koje sa ovim djelom istrage i postupkom nemaju baš nikakve veze, a kao takove samo bi mogle služiti za zabavu čitalačke publike medija koji ih doslovno prenose i objavljuju.

Na kraju našeg osvrta na ovu temu za dobrobit svih osumnjičenih u ovoj istrazi vjerujemo da će ipak branitelji istih uspjeti spriječiti Horvata u njegovoj nakani da ovaj njegov literarni uradak postane službeni podnesak obrane pred istražiteljima, ako pak se to kojim slučajem dogodi, neka im je sam dragi Bog na pomoći!

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo