Podjeli

Nakon što je ovih dana Savjet za nacionalne manjine za programe udruga poput Srpskog narodnog vijeća (SNV) na čijem je čelu notorni Milorad Pupovac bogato nagradio njihove predložene aktivnosti, mnogi se, a prije svih hrvatski branitelji i stradalnici, ponovno pitaju: Ima li pilota u avionu?

Naime, od 19 nacionalnih zajednica za svoje programe kulturne autonomije najviše su dobili Srbi 2,1 milijun eura! Možda to ne bi bilo ni toliko „šokantno“ (jer neprestano vade iz hrvatskih i inih blagajna) da Savjet nije dodijelio 767,8 tisuća eura Srpskom narodnom vijeću (SNV), od čega će srpske Novosti, tjednik koji se na kioscima prodaje u „manje“ primjeraka nego što svi njegovi suradnici imaju članova obitelji, dobiti čak 600 tisuća eura!

Nu, nije to sve. Hrvatska će država financirati i podlistak u ovom listu s nazivom „Nada“ sa 30 tisuća eura. A što je „Nada“? Društveni magazin Srpskog demokratskog foruma koji izlazi na četiri (4) stranice, a kao u broju od petka 14. travnja 2023. na njima donosi ni manje ni više nego slovom i brojkom šest (6) članaka, dok im uredništvo broji nešto manje od petnaestak osoba!

Dežulović i kompanija i dalje će bezbrižno biti u mogućnosti  objavljivati svoje knjige u kojima će, kao i u Novostima „Jebati Hrvate“, a poglavito Vukovar, jer im je Savjet za te uratke dodijelio 11,8 tisuća eura, i tako dalje i tako redom.

Srpsko narodno vijeće (SNV) za te i ostale svoje aktivnosti svake godine prima i mnogo veća financijska sredstva iz Srbije i drugih „bratskih“ država, pa onda su uz ostalo bili i suvišni njihovi jumbo plakati (koje je također platila hrvatska država) s pitanjem: „Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?“ ili pak oni na kojima su napisali „Znate li što radimo 25 godina?“.

Sad se i na ovom primjeru dobro vidi što su svih ovih godina radili, ali i kako je „biti Srbin u Hrvatskoj“, odnosno neprestano se predstavljati (provocirati) da su Novosti neovisan tjednik!

Kako ne bi bilo „neovisni“ kad im sve plaća Republika Hrvatska, pa ne trebaju kao ostali mediji ni prikupljati propagandne poruke da bi (pre)živjeli.

S druge pak strane u Hrvatskoj i dalje nema lista ni tjednika ni mjesečnika koji bi bio posvećen „braniteljskoj manjini“ (da se malo našalimo), a ni jednog portala kojeg bi država tako obilno financirala, kao što financira srpske Novosti (i njihov portal) u kojima se ni u jednom broju ne može naći ni jedan članak, ni jedna tema u kojima bi se pohvalno ili bolje rečeno istinito pisalo o stvaranju hrvatske države, ili o njezinim braniteljima. Čak povoljno ne pišu i prešućuju i marginaliziraju i srpske branitelje koji su se borili protiv velikosrpske agresije i bili pripadnici Hrvatske vojske ili policije. Sve što je hrvatsko, njima je strano!

S druge pak strane, tjednik za kulturu  „Hrvatsko slovo“ bio je prisiljen  zatvoriti svoju „butigu“, jer kao prezent hrvatske kulture od te iste države koja tako nagrađuje srpske Novosti i njihove autore, koji iz tjedna u tjedan promiču „kult ugroženih Srba“,(i legitimni su nasljednik  zagrebačkog „Srbobrana“ s čijih je stranica još 1902. Hrvatima najavljeno istrebljivanje), nije dobio ni daleko manja financijska sredstva, kao da nam ne treba ni hrvatska kultura, ni sjećanja na hrvatske bitke i hrvatske žrtve.

U svezi ovog škandala oko dodjele bogatih financijskih sredstava Novostima nije zgoreg da se upitamo, što su već i drugi prije pitali: je li bi Srbi u Srbiji dozvolili i financirali jedan tjednik u kojem bi se uz državnu potporu srpski borci „za otadžbinu“ pribijali na stup srama i proglašavali zločincima i ridikulima?

Nu, na kraju valja istaknuti da je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, a da su među 19 članova Savjeta i Milorad Pupovac, Boris Milošević, Dragana Jeckov, zatim predsjednici ostalih nacionalnih manjina (Furio Radin, Veljko Kajtazi…) i drugi što u „prijevodu“ znači da svi oni svake godine dodjeljuju financijska sredstva – sami sebi!

Za 2023. godinu dodijelili su si „samo“ 20,6 posto više nego lani!

Inače, Savjet za nacionalne manjine za programe kulturne autonomije udruga i ustanova nacionalnih manjina dodijelio je za ovu godinu ukupno 7,8 milijuna eura!

Malo…?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema