Podjeli

Negdje prije Božića Plenković je iskazao brigu za umirovljenike i započeo priču o energetskom dodatku.. 6 mjeseci je prošlo cijene osnovnih živežnih namirnica nekoliko puta su skočile, Plenković koristi svaku priliku da spomene kako je zbrinuo umirovljenike, koji još nisu ništa dobili.
Danas u novinama vijest da će za dio umirovljenika taj dodatak biti isplaćen najkasnije u svibnju, a za drugi dio u srpnju.Datum nije definiran, ali Plenković je započeo novu priču, veli da umirovljenici objektivno loše žive, da je potrebno učiniti dodatni korak sukladno stanju u proračunu
Po toj provjerenoj formuli sukladno je. svaki korak, koji je učinila Vlada dodatno obezvrijedio mirovine.Od 90 do 22 god. mirovina je sa 75% udjela u prosjeku plaće pala na rekordno niskih 35% s tendencijom daljnjeg pada.
Svaka godina 1% mirovine, gledajući ukupno izbrisano je nekoliko godina rada.
Kao korak koji treba učiniti Plenković navodi uvođenje obiteljske mirovine. Taj korak prema naprijed temelji se na smrti bračnog druga.
Oprosti mu Bože ne zna što govori, trebala bi biti poruka umirovljenika, grozno rečeno, opako okrutno.
No što je tu je, ta obiteljska mirovina dio je europske stečevine koju je Hrvatska stekla ulaskom u EU, državna birokracija krade ju umirovljenicima već 9 godina i sada ju navodi kao korak naprijed ili kako to veli Marić kao municiju za oporavak.
U proteklom vremenu Vlade ove države učinile su puno koraka koje su mirovine vratile unatrag.
Spajanje mirovina iz rada, s mirovinama po posebnim propisima i onih iz drugih država bacile su umirovljenike iz rada, na koljena.
Posebni propisi trebali su biti posebna briga koja bi se temeljila na fiskalnim mogućnostima fiskalnog proračuna.
 Mirovina iz rada je gotovina uplaćena na račun mirovinskog osiguranja i morala bi biti dostupna samo uplatiteljima.
Solidarnost na koju se ovdje poziva država, pa nam u mirovinski fond gura miljenike sistema bez uplata, je s ciljem da se osigura stabilna biračka  baza.
Drugi korak prema nazad je kriminalizirana penalizacija mirovina
Jučer nam je ministar Radman otkrio poučak po kojem je išla privatizacija. Veli naš poslanik po Sv Antunu:” Radnici su htjeli privatizaciju, a moj tata Ante samo je bio većinski vlasnik”
Ante je sve učinio u Sljemenu da se Sljeme sroza do stečaja kako bi on mogao kupiti dio koji je najisplativiji.
Radnici Sljemena većinom su u prijevremenoj penaliziranoj mirovini, starije gospođe da bi preživjele ,danas umjesto da rade hrenovke i sljemenovu šunku, kupe rano ujutro čikove s terasa kafića i ribaju zahode.
Ante je svojoj djeci ostavio tvornicu ii nekoliko desetaka milijuna, djeca se ne gnušaju političke funkcije koje je Ante obavljao u prošloj državi, jer iz svake funkcije ostala je kakva šumica ili livada na kojoj je onda niknula kućica.
Novci nisu na odmet bez obzira iz kakvog su sistema došli. .Ovih dana vijest daje grad Zagreb kao vlasnik nekretnina Sljemena preostale prostore prenamijenio u skladište glomaznog otpada.
Umirovljenici Sljemena danas u dubokoj starosti još su u prijevremenoj mirovini koja se kazneno penalizira.
Samo u Hrvatskoj starac od 70 godina može biti u prijevremenoj mirovini iz jednog,, jedinog razloga što penalizirana prijevremena mirovina sigurno izaziva i prijevremeni odlazak iz ovog svijeta.
Ovim putem  javno pozivam sve stručnjake mirovinskog prava da objasne kako čovjek poslije 65 godina života može biti u prijevremenoj mirovini ako je starosna granica za odlazak 65 godina.
Penalizacija mora biti ukinuta kada čovjek dođe u godine koje su starosno relevantne za mirovanje.
Otpremnina koja je bila povod za uvođenje penalizacije,  koja se u većini slučajeva niti nije isplatila je nadoknada za umanjenu zaradu koja proizlazi iz ugovora u radu, a ne mirovinskog prava.
Još apsurdnije je zakon o invalidima rada. Čovjek strada na poslu ,dobije oštećenje od 70%,nema godina života , ne može raditi, a mirovina se penalizira i polije 65 godina.
Penaliziraju se i radnici koji su odradili zakonski staž a zbog bolesti morali u mirovinu, doživotno.
Nikakvo moralno ,etičko ni zakonsko rješenje ne može radnika zakidati za zarađenu mirovinu kada navrši 65 godina s obzirom na to da je 75% radnika danas i tako u zagarantiranoj minimalnoj koja se množi s godinama staža.
Korak naprijed Vlade bi bio da prizna stećena europska zakonska prava i da ukine hrvatske umotvorine koje kažnjavaju stare ljude što su stari i bolesni tako da im sustežu dio mirovine koju su uplatili.
Ne moramo izmišljati toplu vodu za umirovljenike posebno, kao što smo izmislili da majka koja ide u mirovinu poslije 2019 godine ima pravo na 6 mjeseci dodatnog staža po djetetu. Užasno diskriminirajuča poruka ženama koju su u mirovinu otišle ranije. Sve europske zemlje imaju rješenja prema kojemu je majka ona koja je rodila dijete, a još je živa.
Samo jedna jako diskriminirajuća Vlada može biti tako okrutna prema umirovljenicama svoje države, samo užasno bahat čovjek može reći kad namirimo sve povlaštene i servisiramo sve svoje blindirane automobile, podijelimo sve dodatne naknade za političare, ako nešto ostane , pomoći ćemo i umirovljenicima.
Vlada koja ne zna kako urediti mirovinski sustav,u svakoj zemlji EU može naći gotove zakone koje može prepisati i primijeniti u Hrvatskoj.
Na Vladi je da osigura dovoljnu proizvodnja koja bi punila proračun, koja bi zapošljavala radnike koji bi uplatama u mirovinski fond osiguravali isplatu mirovine.
Sve uvozne komponente u EU približno su jednake, kod nas cijena rada iz koje proizilazi mizerna mirovina zbog nesposobne Vlade.
Starci plaćaju nesposobnost vladajućih i onda  neka kreatura iz Vlade poručuje da će napraviti dodatni korak.
Poštovani radnici, vi koji ćete u mirovini biti siromašni poput crkvenih miševa, udružite se s umirovljenicima i napravite veliki dodatni korak, a to je da udruženim snagama maknemo ovu bahato  arogantnu tvorevinu nesposobnjakovića koji su okupirali Banske dvore, do sada nisu dokazali da išta znaju, osim posuđivati novce, koje će vračati naša djeca.
Propada projekt izgradnje bolnice na Srebrnjaku za koji je bilo sve spremno, novac osiguran, no ni novac ne znaju potrošiti za korist građana i djece. Jedino što znaju je puniti svoje džepove.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo