Podjeli

Prava je blagodat za postradale stanovnike Banije što će ih srijede hraniti tvrtka “Pleter” i što će o kvaliteti njihove prehrane, uravnoteženom odnosu bjelančevina, ugljikohidrata i masti brinutii nitko drugi nego predsjednik Uprave “Pletera” general Mareković koji se u slobodno vrijeme bavi i savjetovanjem predsjednika države. Nikakvo čudo da ratnici kad nastupi mir otkriju u sebi druge talente pa je tako i vrijedni general oćutio strast prema kuhanju, omilili mu lonci i tave, proučio kako se spremaju zdravi obroci i bacio naglavačke u poduzetništvo. Sposoban je, ne može se prigovoriti i tako potkovan tajnama preharne stvorio je veliki biznis. Već jučer su iz “Pletera” žurno lansirali pretpostavljam satelit projekt i podijelili stanovništvu tople obroke. Dakle oni koji muče muku s viškom kilograma neka samo dnevno prate meni Banijaca i brzo će doći na idealnu kilažu. Sam pogled na pijatić od stiropora na kojemu je riža, malo kukuruza uz dodatak nešto neidentificiranih namirnica koje kao da su preostale od obroka spremljenog dan prije i PVC čašice do vrha pune nečim kiselim motivirat će vas da odustanete i preskočite taj obrok. Da sam samo znala da će se ovo dogoditi ne bih trošila na skandinavsku dijetu ali što ću sad. Za prolivenim mlijekom nema smisla roniti suze. Osvećuje mi se moja brzopletost.
Volonteri kuhari ostaju još neko vrijeme, valjda dok se sve donirane namirice ne potroše. Kako su u prethodnih četrnaest dana stekli zavidnu fizičku kondiciju to će kuhati na tri odvojene lokacije na otvorenom. Pa da vidimo umijeće Mate Jankovića kad mu u teču počne padati snijeg, više će tražiti poklopce nego što će zapisivati potrošene namirnice. A možda grm leži baš u tom zeki: evidentiranju utroška?
Vrijedni i sposobni ministar za prostorno uređenje, graditeljstvo i još neke druge stvari čim je zakoračio na postradalo područje nije obišao srušene objekte koji su valjda legli na zemlju od težine armature i betona rasipno utrošenih pri obnovi ali je odmah zapazio to razbacivanje hranom, neracionalno postupanje s namirnicama i najstrože što je mogao u kameru blebnuo kako će se propisati takvi kriteriji da će pripremljenu hranu dobiti on kojima je to zaista potrebno. Da bi riječ rekao o svom poslu? U prošlom mandatu bio je ministar gospodarstva koji se sve učinio da u našu državu dođe auto industrija i o tome razgovarao i s predsjednicima velikih tvrtki iz te branše a preko “visokih tajnih izvora” pustio je glas kako je porazgovarao i s gospođom Angelom pa WW samo što nije , evo ih, tu su na samoj granici. Kad se njegov naum pokazao neostvarivim lakonski je rekao da ipak indutrijalci donose odluku o tome gdje će graditi nova postrojenja. Njegovo spašavanje “Uljanika” bi moralo ući u sve priručnike za poduzetnike kako bi zorno svjedočio o tome kako ne treba raditi. Da ne dužim, pozvao je Kineze da preuzmu “Uljanik” i spase ga od propasti. Došli Kinezi i čak ostali nekoliko dana a ministar i njegov uspjeh bili su udarna vijest na državnoj dalekovidnici. Šta se dogodilo u tih par dana, o čemu se razgovaralo uz jelo i piće tik uz samrtni odar “Uljanika” to znaju samo Svevišnji, Kinezi i ministar. Uglavnom stvar je završila tako da su se Kinezi dokopali zračne luke FT i požurili s ukrcanjem u zrakoplov. Ministar nije odustao, a ne! I sam se dovezao u zračnu luku i dao u trk, nastojeći uhvatiti kineske biznismane pri čemu je na vidjelo došla njegova sjajna fizička kondicija ali se vražji Kinezi nisu dali uhvatiti…zrakoplov je već rulao. Onda smo svi napeto čekali odgovor iz daleke Kine kad ono, ni pisma ni razglednice. Kinezi se lijepo najeli, napili i odustali a “Uljanik” je tiho skončao. Odužio bi se ovaj tekstić kad bih navodila sve uspjehe ministra ali ova dva navedena su najsjajniji dragulji u niski koji dokazuju da je baš taj i takav čovjek, Baniji u ovim teškim vemenima potreban kao nasušni kruh, hljeb, lebac ili kako god zvali osnovnu namirnicu građana RH.
Održana je i sjednica u središnjici vladajuće partije. Lider koji je očito popio pilulicu, dvije za smirenje pristojno je i suvislo objasnio radi čega se sastaju: bit će obaviješteni o mjerama koje se poduzimlju radi sanacije stanja nakon potresa i mjerama koje će se još poduzeti. Zapravo…središnjica će odlučiti, partija će blagosloviti dosadašnje napore visokih državnih dužnosnika na čelu sa prime ministrom. Moram priznati da se ama baš ništa ne razumijem u visoku politiku, nit sam se ikad razumjela, niti imala ikakvih aspiracija prema učlanjenju u u te vrijedne udruge najsposobnijih i najpametnijih među nama ali ovo mi izgleda kao preslika bivšeg sustava: partija mora sve znati, partija sve nadgleda, partija o svemu odlučuje. Partija je gospodar života i smrti. O tome da bi u ovom strašnom vremenu po našu zemlju trebalo suglasje svih relevantnih čimbenika, nacionalni konsenzus šta i kako raditi da se se izvučemo iz krize i zaliječimo rane Baniji nema ni govora. Sve će odlučiti najdržavotvorniji. Procurilo je u javnost da se sjednica svela na napade na medije od strane premijera i Šeksa..mediji ruše vlast. Pridružila se i pametna D. Šuica koja je za ovu priliku čak došla iz Europe i bijesno poručila da su rušitelji vlasti svi oni koji Baniju ne zovu Banovina. Pa su se onda, turobni i zabrinuti razišli.
Bogami sam i ja zabrinuta: kako će nam opstati ova učinkovita, sposobna i djelotvorna vlast kad protiv nje radi najmanje 70% nezahvalnih medija i građana države kojoj su se, na nesreću našli na čelu. A meni, neukoj pada na pamet pomisao: jesmo li mi možda partijska država? Jedne partije i jednog čovjeka koji glanca svoj lik i djelo. Teško čekam sjednicu Sabora da mi te stvari objasni Branko Bačić….možda nešto i zapamtim. Zapravo kad Brankić govori meni ovlaš prolaze njegove umne rečenice. Sva se usredotočim na one dvije polovice zubne proteze i premirem od straha da će se zaboraviti i dok strastveno zastupa “našu stvar” jedna će izletjeti i pogoditi vrijednog predsjednika Sabora direktno u čelo. Ajme..a može to srediti u jedno popodne i izabrati način plaćanja: u gotovini, na karticu a može i na rate ali se on, od državničkih poslova tome još nije dosjetio.
Lako meni za njih, oni su siti i pijani što bi rekao narod. Meni je u pameti baka Mira: hoćeš li mi preživjeti ovu zimu diko?😢
Anna Kowalska


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo